Çavuşoğlu’dan Almanya’ya Kürtler konusunda övgü

Son dönemlerde Alman devletinin Kürtlere yönelik siyasetinin sertleştirmesini öven Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “PKK ile mücadelede daha fazla beklentimiz var” dedi.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçtiğimiz hafta Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel’in davetiyle Almanya’ya yaptığı ziyaretle Merkel hükümeti ve Erdoğan iktidarı arasında yaşanan gerginlik ve krizler bir kenara bırakılmış durumda.

Antalya'da Alman gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, yeni federal hükümetin kurulmasının ardından Erdoğan’ın Başbakan Angela Merkel'i davet edeceğini ya da Erdoğan'ın Almanya'yı ziyaret edeceğini bildirdi.

İlişkilerin normalleşmesinden ve iki ülke arasında diyaloğun devam ettirilmesi yana olduklarını belirtti. AKP’li bakan "Deniz Yücel'in tutuklu olmasında benim çıkarım nedir? Karşılığında ne elde edeceğim? Hiçbir şey. Bu durum ilişkilerimizi zehirliyor” diyerek Erdoğan rejiminin rehin tuttuğu Alman vatandaşlarından Yücel’in de yakında serbest bırakılacağını ima etti.

Alman devlet televizyon kanalı ARD’de yayınlanan haber programı “Tagesschau”da ise Çavuşoğlu, Berlin yönetiminden Kürt özgürlük mücadelesine karşı daha fazla mücadele edilmesini istedi. “Almanya’da polis PKK’nin sembollerinin taşındığı gösterilere daha fazla sert müdahaleye başladı, bunu olumlu buluyor musunuz?” sorusuna Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:

“Hafif bir iyileşme görüyorum. PKK destecilerinin bazı şehirlerde PKK sembolleriyle düzenlemek istedikleri gösterilere polis müdahale etti ve engellemek istedi. Bu iyiye bir işaret, ancak açıkça söylüyorum biz daha fazlasını bekliyoruz.”

Bu sözler Alman devletinin son dönemlerde Erdoğan iktidarının talebiyle Kürt gösterilerde şiddetini arttırdığı anlamına gelirken, Çavuşoğlu röportajının devamında Sol Parti’yi ve milletvekillerini hedef gösterdi. Çavuşoğlu, Sol Parti milletvekili Andrej Hunko için “PKK taraftarı” iddiasında bulundu.

ALMAN GAZETECİLER AKP’NİN MİSAFİRİ!

Bu arada Çavuşoğlu’nun Alman medyasında sıkça görünmesi ve mesajlar vermesinin perde arkasında bir grup Alman gazetecinin Türkiye’ye devam edilmesi yatıyor. Türk Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) tarafından organize edilen gezide Almanya’nın önde gelen medya kuruluşlarının çalışanları yer aldı.

Aralarında Der Spiegel dergisinin Türkiye muhabiri Maximillian Popp, Süddeutsche Zeitung gazetesinden Christian Geinitz, ARD'den Oliver Mayer-Rüth ve Die Zeit'ten Michael Thuman’ın da bulunduğu 15 gazeteci üç gün boyunca İzmir ve Antalya’yı gezdi.

Gazetecilerin bu turunun Gabriel-Çavuşoğlu’nun görüşmesinin hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekti. Çavuşoğlu-Gabriel ikilisinin görüşmesinin ardından Türkiye-Almanya ilişkilerde yeni bir sayfanın açıldığı yorumları yapılmıştı.

Çavuşoğlu, Almanya'da mevkidaşı Sigmar Gabriel ile 6 Ocak günü bir araya gelmişti. Çavuşoğlu "iade-i ziyaret" çerçevesinde Gabriel'in memleketi Goslar şehrini ziyaret etmiş ve her iki bakan samimi pozlar vermişlerdi. 4 Kasım günü de Gabriel, Çavuşoğlu'nu memleketi Antalya'da ziyaret etmişti. O gün Düsseldorf’da polis Kürtlerin gösterisine saldırmıştı.