Zilan, Paris, Kiel, Lavrio ve Basel’de anıldı-YENİLENDİ-I

Zilan, fedai eyleminin 25’inci yıldönümünde Fransa’nın başkenti Paris, Almanya’nın Kiel, Yunanistan'ın Lavrio ve İsviçre’nin Basel kentlerinde anıldı.

Zeynep Kınacı (Zilan) fedai eyleminin yıldönümünde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te Zîlan ile Haziran ayı şehitleri anıldı. Fransa Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anmaya, şehit yakınları ve çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Şehit Zîlan şahsında tüm devrim ve demokrasi mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada TJK-E adına Nupel Munzur bir konuşma yaptı.

Zîlan, Ulaş Dersim, Sema Yüce ve tüm Haziran şehitlerini anarak konuşmasana başlayan Nupel Munzur, “Zîlan yoldaş imha ve inkar politikasına cevap, Dersim katliamını gerçekleştirenlerin ve kendini korumak için uçurumlardan atan kadınların intikamı oldu. Zîlan yoldaşın fedailiği bizim mücadele ve yaşam gerçeğimizdir” dedi.

Şehit aileleri adına Dayîka Têlî ve Xanê Akdoğan da birer konuşma yaparak tüm Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitlerini andı.

Şehit Zîlan’ın hayatına ilişkin sinevizyon gösteriminin yapıldığı anma TEV-ÇAND’ın müzik dinletisi ile sona erdi.

VILLENEUVE SAINT GEORGES/VILLIERS LE BEL

Paris’in Villeneuve Saint Georges banliyösünde de Zilan ve Sema Yüce anıldı. TCŞ ve TekoJIN aktivistlerinin düzenlediği anmaya yürüyüşüne çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Saat 19:00’da bir araya gelen Kürdistanlılar devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından yürüyüşe geçti.

Şehit Zilan ve şehit Sema Yüce’nin fotoğrafları ve PKK bayraklarını taşıyan Kürdistanlılar sık sık “Bijî Serok Apo”, “Şehîd namirin” ve “Bijî berxwedana gerîla” sloganlarının atıldığı yürüyüşten sora Villeneuve-Saint-Georges toplum merkezinde bir anma yapıldı.

Şehit Zilan ve şehit Sema Yüce’nin yaşamına ilişkin sinevizyon gösterimi ardından anma, “Şehit namirin” sloganları ile sona erdi.

Paris’in Villiers Le Bel banliyösünde de şehit Zilan ve Sema Yüce anıldı. TCŞ, TekoJIN ve TJK-E’nin organize ettiği anma Villiers Le Bel toplum merkezinde düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan anma sinevizyon gösterimi ile devam etti. Konuşmalar ardından anma sloganlarla sona erdi.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde de düzenlenen bir eylem ile Zilan anıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada yapılan konuşmalarda Zîlan'ın başta Kürt kadınlar olmak üzere Kürt halkı için büyük bir önemi olduğu dile geldi. Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı anma, "Jin, Jîyan, Azadî”, “Şehîd namirin”, “Bîjî Serok Apo" sloganları ile sona erdi.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde de Zilan anıldı.

Ronahî Kadın Meclisi ve Şehit Aile Kurumu (KOMAW) tarafından Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK) gerçekleştirilen anmaya Basel'de yaşayan Kürdistanlılar katıldı.

Zilan şahsında Kürt Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada Ronahî Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada Zilan'ın 30 Haziran 1996'da gerçekleştirdiği fedai eylem öncesi kaleme almış olduğu mektubu okundu.

Şehit Zilan'ın özgürlük mücadelesinde ki yaşamı sinevizyon gösterimiyle aktarıldı. 

Anma “Şehid namırın” sloganlarıyla son buldu.

LAVRIO

Zilan Yunanistan’ın Lavrio kentinde de düzenlene bir etkinlikle anıldı.

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ), Tevgera Jinên Kurdistan- Ewropa (TJK-E) ve Kürdistan Kültür Merkezi’nin organize ettiği anma da Lavrio kampında yapıldı. Salona “Zilan manifestoya azadiyê ye" pankartı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve şehit Zilan’ın dev posterlerinin yanı sıra PKK, YPJ-YPG bayrakları asıldı.

Çok sayıda Kürdistanlının katıldığı anma saygı duruşu ile başladı. Yunanistan Halk Meclisi üyeleri tarafından yapılan konuşmalarda, şehit Zilan’ın yarattığı direniş çizgisinin Kürt kadınları tarafından devam ettirildiği belirtildi.

Sık sık “Şehid namirin” ve "Bijî Serok Apo" sloganlarının atıldığı anmada, Zilan’ın yaşamına ilişkin sinevizyon gösterimi de yapıldı. Kadınların şiir okuması ile devam eden anmada Haziran ayında şehit düşen özgürlük savaşçılarına ilişkin bilgi yarışması yapıldı.

Anma, Kulîlkên Qampa Lavrio çocuk folklor ekibinin halay gösterimi ile sona erdi.