Yiğitalp Suruç’taki vahşeti anlattı: Boğazların kesildiği net

Suruç'a giden HDP ve DBP heyetinde yer alan HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, ilçede yaşananları anlattı. Yiğitalp, "Şenyaşar Ailesi'nin bireyleri, orada AKP’liler tarafından boğazları kesilerek katlediliyorlar" dedi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde Geçtiğimiz hafta içi AKP Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız, oy istemek için girdiği esnafın dükkanında tepkiyle karşılaşmış ve çıkan tartışmadan sonra uzun namlulu silahlarla dükkandakilere saldırmıştı. Bu saldırı sonucunda Adil Şenyaşar ve Celal Şenyaşar adlı kardeşler katledilmiş, babaları Hacı Esvet Şenyaşar ise ağır yaralanmıştı. Olaydan iki gün sonra yoğun bakımda olan baba Şenyaşar da hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybeden Şenyaşar kardeşlerin cenazelerine katılmak üzere ilçeye giden HDP ve DBP heyeti bir basın toplantısı düzenlemiş, olayın ayrıntılarının derhal araştırılmasını ve kamuoyu ile paylaşılarak etkin bir soruşturma sürecinin başlatılması gerektiğinin altını çizmişti.

Suruç’a giden heyetin içerisinde bulunan HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, ilçede yaşananları ve son durumun ne olduğuna dair bilgileri ANF’ye anlattı.

‘EDİNDİĞİMİZ BİLGİLER BİZİ DEHŞETE DÜŞÜRDÜ’

Yiğitalp, Suruç’ta bir çatışma yaşandığının, ölü ve yaralıların olduğunun bilgisini aldıkları gibi ilçeye hareket ettiğini belirterek, şunları kaydetti: “O aile bireylerinden kimilerine ulaşmak istedik ama şokta oldukları bilgi alamadık. Zaten olaydan hemen bir sonraki gün Suruç’a hareket ettik. Biz gittiğimizde iki kardeşin cenaze törenine yetiştik. Babalarının da yoğun bakımda olduğunun bilgisini almıştık. Olayın gerçekleşme biçimine ve anına ilişkin görgü tanıklarından ve yerelden insanlarından edindiğimiz bilgiler dehşete düşürdü bizleri. HDP’nin baraj altında kalması gerektiğine dair teoriler üretenleri kendilerine referans bilenler, durumdan vazife çıkarırcasına Suruç’taki bu vahşi tablonun ortaya çıkmasını sağlamış oldular.”

‘BOĞAZLARININ KESİLDİĞİ NET’

Katliamın yaşandığı güne ilişkin edindiği bilgileri paylaşan Yiğitalp, şunları aktardı:

“AKP’liler 25 yıldır orada esnaflık yapan Şenyaşar Ailesi'nin dükkanına giriyor ve onlardan oy istiyorlar. Bu aile de ‘Siz bizim oyumuzun rengini biliyorsunuz, biz size oy vermeyeceğiz’ diyorlar. Bu kadar sade, basit ve anlaşılır bir cümle kuruyorlar. İlçe zaten küçük bir ilçe olduğu için herkes birbirini tanıyor aslında. Bu diyaloğun yaşanmasından bir gün sonra AKP’liler tekrar o dükkana gidiyor ve bir tartışma başlıyor aralarında. Yumruklaşmaya varan bu tartışma, AKP’lilerin silah ve bıçaklar kullanılarak o dükkan sahibinin oğluna saldırıyorlar. Tabii bu arada diğer kardeşlerde yaralanmış oluyor. Bu yaralılar hastaneye kaldırılıyor. Yaralılar hastaneye kaldırıldıktan sonra AKP’liler hastaneye gidip oksijen tüpü, serum şişeleri ve bıçaklarla yaralı Şenyaşar ailesine saldırılarına devam ediyorlar. Hastaneye yaralı olarak kaldırılan Şenyaşar Ailesi'nin bireyleri, orada AKP’liler tarafından boğazları kesilerek katlediliyorlar. Boğaz kesilmesi konusunda kesinlikle bir netlik söz konusu. Ama bunu kırdıkları serum şişeleriyle mi ya da bıçakla mı yaptıkları net değil. Otopsi sonuçları ortada olmadığı için bunu netleştiremedik henüz. Ama sonuçta boğazları kesilmiş. Bu tartışma götürmez bir gerçek.”

'DELİLLER KARARTILMIŞ'

Olayla ilgili resmi devlet kurumlarının kendileri ile iletişime geçmek istemediklerini söyleyen Yiğitalp, konuşmasına şöyle devam etti: “Tüm çabalarımıza rağmen hiçbir ilgili devlet kurumu bizimle görüşmek istemedi. Olaydan hemen sonra hastanedeki güvenlik kameraları tahrip ediliyor, şu anda hiçbir görüntü yok ortada. Hadisenin yaşandığı muhitte MOBESE’ler var, onlardan belki bilgi edinilebilir. Ama bu yargının sorumluluğunda olan bir konu. Şimdi o hastanenin özel güvenliği ve polisi varken bu kadar aleni bir katliam nasıl yaşanıyor? Asıl tartışmamız gereken meselelerden biri de budur.”

CENAZELERE SALDIRI

Şenyaşar kardeşlerin cenazelerine yapılan polis saldırısına da değinen Yiğitalp, cenazelere yoğun bir saldırı olduğunu söyledi. Yiğitalp, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Cenaze törenine katılan kitleye gaz sıkıldı. İnsanların cenazeye gelmesi engellenmeye çalışıldı. Mezarlığın girişinden tutalım da çıkış noktasına kadar zırhlı araçlar sıralamışlardı. Cenazeleri defnederken dört bir tarafımızı kuşatmışlardı. Bu atmosferde cenazeler defnedildikten hemen sonra Baba Hacı Esvet Şanyaşar’ın da hayatını kaybettiği bilgisi ulaştı bizlere. Bu ailenin 3 bireyi hayatını kaybetmiş oldu. 3 bireyleri ise şu anda yaralı durumda. İkisi bir kentte, diğeri başka bir kentte. Bu yaralıların durumları da iyi sayılmaz.”