Senatör Laurent: PKK listeden çıkarılmalı

Fransa Komünist Partisi (PCF) Ulusal Sekreteri ve Senatör Pierre Laurrent, Kürtlere yönelik baskıları Senato Dışilişkiler Komisyonu’na taşıdı.

Senatör Pierre Laurent, özellikle 31 Mart yerel seçimleri öncesi HDP’ye yönelik artan baskılara dikkat çekerek, tutuklu seçilmişleri, devam eden tutuklamaları ve HDP’nin kampanyası önünde çıkarılan engelleri hatırlattı.

Laurent, “Siyasi ve kültürel haklarının tanınması için mücadele halindeki Kürtler ve Türkiye halkları, sistematik bir şekilde bastırılıyor” diyerek, Türkiye tarihinin en karanlık zamanlarındaki baskıların geri döndüğüne işaret etti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’a seslenen Laurent, Fransa’nın tutuklu HDP eski eşgenel başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması lehine tutum almasını istedi.

Laurent, senatörlere hitaben “Her birinizi, Selahattin Demirtaş’ın 2019 Nobel Barış Ödülü’ne adaylığına destek vermeye çağırıyorum” diye ekledi.

Komünist Senatör, “onunla bilikte, son yıllarda sayısız kere Erdoğan ile barış müzakerelerine çağıran Abdullah Öcalan’ın da aralarında olduğu tüm siyasi tusaklara” destek isterken, şunları kaydetti:

“PKK güçleri İslam Devleti örgütünün Irak ve Suriye’de yayılmasına karşı mücadeleye katkı sağladı; Êzidîler dahil binlerce kadın ve erkeği ölümden kurtardı. PKK’nin Avrupa terörist örgütler listesinden çıkarılması, Türkiye ve bölgede bir barış perspektifinin yolunu açmak için kaçınılmazdır.”