Sara, Rojbin ve Ronahi, birçok merkezde anıldı-YENİLENDİ-I

Paris katliamını protesto eylemleri sürüyor. Fransa, Yunanistan, Almanya ve İsviçre’de düzenlenen eylemlerle katliamın faillerinin yargılanması talep edildi.

Fransa’nın Marsilya kentinde Paris katliamında yaşamı yitiren PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez anıldı.

Arin Mirkan Kadın Meclisi tarafından düzenlenen anma saat 14.00’da bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşu esnasında siren sesinin çalınması ile devam eden eylemde “Sizleri unutmadık, unutturmayacağız” denildi.

Cansız, Doğan ve Şaylemez’in posterleri ve flamalarının taşındığı eylemde bildiri de dağıtıldı.

Basın açıklaması ve konuşmaların yapıldığı eylemde stant da açıldı.

LAVRIO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde de Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı.

Kadın hareketi öncülüğünde düzenlenen anmaya yüzlerce kişi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmanın yapıldığı salona, katledilen her üç devrimci Kürt kadını ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK, KCK bayrakları asıldı.

Mumların da yakıldığı anmada, sık sık, “Şehit namirin”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Anmada yapılan konuşmada Paris katliamı kınandı ve onların mücadelesine bağlılık sözü verildi.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden anma sloganlarla sona erdi.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı.

Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen anmada yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek ve Öcalan’ın sağlık, özgürlük ve güvenliği için düzenlenen açlık grevi direnişlerine de dikkat çekildi.

Paris’te düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısının da yapıldığı anlama “Şehîd namirin", “Jin, Jiyan Azadi”, “Sara, Rojbin, Ronahi” sloganlarıyla sona erdi.

ZÜRİH

Zürih Beritan Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen bir eylem ile Paris katliamı protesto edildi. Fransız konsolosluğu önünde yapılan eylemde konsolosluk önüne siyah çelenk bırakıldı. Sık sık Fransa devletinin katliamın asıl sorumlularını açığa çıkarmamasına yönelik sloganlar atıldı. Konsolosluğa dosya sunulmasının ardından eylem sonlandırıldı.

LUZERN

Luzern’de ise Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Paris’te ve Silopi’de yaşamını yitiren kadınların yaşamlarından kesitlerin aktarıldığı sinevizyon gösterildi.

TJK-E aktivisti ve Kadın Meclisleri adına yapılan konuşmaların ardından anma “Jin, Jiyan, Azadi”, “Sara, Rojbin, Ronahi” sloganları ile sonlandırıldı.

İsviçre’nin Lozan, Basel ve Bern kentlerinde anma etkinlikleri düzenlendi.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde bugün Viyan Kadın Meclisi Dom Katedrali yanında bir eylem gerçekleştirdi.

Saat 17.00'da başlayan eylem saat 18:00'da sona erdi. Eylemde üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının olduğu bayraklar taşındı. Yine süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Leyla Güven'in büyük boy bir posteri açıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Leyla Güven'in açlık grevi üzerine bilgilendirme yapıldı.

9 Ocak 2013'te Paris'te katledilen Kürdistan devrim liderlerinden Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in mücadelesinin anlatıldığı konuşmalar yapıldı.

Avrupa'nın ortasında Kürdistanlı kadın devrimcilerin infaz edildiği, ancak katliam emrini verenlerin yargılanmadıkları ifade edildi.

Eylemde Kürdistanlılar ve dostlarına da çağrı yapıldı ve 12 Ocak günü Paris'teki yürüyüşe davet edildi.

BERLİN

Paris katliamını, yıldönümünde protesto etmek amacıyla JXK ve JCA aktisvistleri Almanya’nın başkenti Berlin’de sivil itaatsizlik eylemi düzenledi.

Brandenburger Tor Meydanı’nda bir araya gelen eylemciler, Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğraflarını ve biyografilerini gösterdiler.

Cansız’ın kitaplarını da taşıyan bazı genç kadınlar, Kürt Kadın Hareketi’nin öncüsü Sakine Cansız’ın yaşamı ve mücadelesinin asla unutulmayacağını ve kendi yollarına yön vermeye devam ettiğini belirtti.

STUTTGART

Stuttgart’ta ise JXK öncülüğündeki genç kadınlar Stuttgart Üniversitesi’nin birçok noktasında bildiriler dağıttı. Genç kadınlar yaptıkları açıklamada Cansız, Doğan ve Şaylemez’in mücadelelerinde yaşadığını ve katillerinin peşini asla bırakmayacaklarını belirtti.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te de katliamı protesto etmek amacıyla bir yürüyüş düzenlendi. Jinên, Ciwanên Azad öncülüğünde düzenlenen eyleme çok sayıda genç katıldı.

“Sizin kavganız bizimdir” yazılı pankart taşıyan gençler ayrıca Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla düzenlenen açlık grevi direnişlerine de dikkat çekti.

12 Ocak yürüyüşü için stickerlerin de yapıştırıldığı eylem katliamın gerçekleştiği Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde ise bir miting düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunan gençler “Çerxa şoreşe” marşını okudu. Burada yapılan konuşmalar ardından açlık grevi direnişlerinin selamlanması ile eylem sona erdi.

BORLÄNGE

9 Ocak günü Paris'te Türk devleti tarafından katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylamez ölümlerinin 6. yıldönümünde  İsveç'in Borlänge kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Üç Kürt kadını ve devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra Sara, Rojbin ve Ronahi'nin yaşam ve mücadelelerini konu alan film gösterimi yapıldı.

Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada Paris katliamının faillerinin bilinmesine ve aradan 6 yıl geçmesine rağmen Fransa devletinin katilleri koruduğu belirtildi. Kürt kadınlarının adalet yerini bulana kadar mücadele edeceklerine vurgu yapıldı.

63 gündür açlık grevinde bulunan HDP Milletvekili Leyla Güven'in sağlığının kritik bir safhaya geldiğine dikkat çekilen etkinlikte Kürdistanlılara Güven ve açlık grevcileriyle dayanışmayı güçlendirmeleri çağrısı yapıldı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de Cansız, Doğan ve Şaylemez için Fransız Konsolosluğu önünde bir eylem düzenlendi. Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğrafları ve bayraklarının taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda, Fransa’nın katliamın asıl sorumlularını açığa çıkarmamasına ve hala adalet sağlanamadığına dikkat çekildi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de 3 Kürt kadın devrimci için etkinlikler düzenlendi.

Berlin DEST KADIN Meclisi' nin çağrısıyla saat 15.00’da Pariser Platz'da bulunan Fransa Büyük Elçiliği önünde biraraya gelen Kürdistanlılar katliamın 7. yılında da öfkelerini dile getirdi.

Saygı duruşuyla başlayan eylem Kürt kadınlarının hunharca katledilmeleri ile ilgili yapılan konuşmalar ve okunan bildirilerle devam etti.

Başta Kürt kadınları olmak üzere eylemci kitle tarafından yapılan konuşmalarda birer özgürlük sembolü ve direniş tanrıçasına dönüşen Sara, Rojbin ve Ronah'nin Kürdistanlılar başta olmak üzere insanlık tarafından asla unutulmayacağı mesajı verildi.

Eylemciler taşıdıkları dövizlerde de kaltiamın sorumlularının bir an evvel açıklanmasını istedi.

Bu konuda sessiz kalmayı yeğleyen Fransa devleti başta olmak üzere sorumlular kınandı.

Sara, Rojbin, Ronahi, Jın Jıyan Azadi sloganlarının atıldığı eylemde Fransız elçiliğine siyah çelenk bırakıldı.

Berlin'de akşam da Paris Katliamı'nın yıldönümü dolasıyla bir de anma programı gerçekleştirildi.

Saat 19.00 da Kruetzberg' Alte-feuerwach da yapılan etkinlikte Sakine Cansız başta olmak üzere Paris'te katledilen Kürt kadınlarının yaşamı ve mücadelesiyle ilgili sunumlar yapıldı.

Anmayda Sakine Cansız'ın babası İsmail Cansız bir konuşma yaptı.

Sağlık sorunları nedeniyle uzun konuşamayacağını belirten Cansız herkesi selamlayarak, mücadelede başarılar diledi.

Etkinlik Sara filmi gösterimi ile devam etti.

Tertip Komitesi adına yapılan açıklamada Berlin' de yaşayan yurtsever ve demokratlar cuma günü Berlin NAV DEM derneğinde saat 18.00 da yapılacak olan anma etkinliğine katılılım çağrısı yapıldı.

ROMA

Italya’nın başkenti Roma’da ise bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte yapılan konuşmalarda komplocu güçlerin yargılanması gerektiğ ibelirtildi. Sara, Rojbin ve Ronahi’nin katillerinin yargılanmadığı için bugün Kürtlere soykırım ve işgal saldırılarının düzenlediği de dile gelen konuşmalardan sonra Fransa Büyükelçiliğine de bir dosya verildi.

Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla düzenlenen açlık grevlerine de dikkat çekilen eylem sloganlarla sona erdi.

Akşam saatlerinde ise İtalyanların katılımı ile bir toplantı daha düzenlendi.

ERİVAN

Cansiz, Doğan ve Şaylemez Ermenistan’ın Oktoberyan kentine bağlı Arakse köyünde bir etkinlikle anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada bir konuşma yapan Özgür Kadınlar Birliği yöneticilerinden Medya Garzan, Cansız’ın biyografisini anlattı.

“Sakine yoldaşı katletmekle kadın çizgisini, kadın öncü gücünü ortadan kaldırmak, Fidan yoldaşı katletmekle Avrupa’daki diplomasiyi engellemek, Leyla yoldaşı katletmekle de gençlik hareketine gözdağı vererek etkisizleştirmeye dönük bir saldırı olmuştur” diyen Garzan, Öcalan’ın Cansız’ın katledilmesini “Devletler arası komplonun devam ettirilmesi” olarak nitelendirdiğini de sözlerine ekledi.

Leyla Güven’in açlık grevi eyleminde ölüm sınırında olduğuna da dikkat çeken Garzan, “Ermenistan Özgür Kadınlar Birliği olarak başta Leyla Güven olmak üzere açlık grevinde olan tüm direnişçileri selamlıyoruz” dedi.

Şehit annesi Kubar Keleşyan, “Düşman komplolarla var olan emekleri ortadan kaldırmak istiyor. Ama bunu asla başarmadı, başarmayacaklar” şeklinde konuştu.

Zerif Keleşyan ise, Cansız’la birlikte kaldığını ve onunla yaşadığı anıları anlattı.

Toplantı, “Şehit namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sonlandı.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı.

Her üç kadın devrimcinin posterlerini taşıyan Kürdistanlılar ve dostları, Brüksel’deki Fransız Konsolosluğu önünde bir araya geldi.

Sık sık, sloganların atıldığı eylemde “Adalet nerede, adalet istiyoruz” denildi.

Kürdistan Rojava Komitesi’nin mesajının da okunduğu etkinlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için düzenlenen açlık grevlerine de dikkat çekildi.

Eylem, “Jin, jiyan, azadi” sloganları ile sona erdi.

https://anfturkce.com/kadin/cansiz-dogan-ve-Saylemez-icin-adalet-eylemleri-118584