Rusya ve Suriye, DAİŞ çetelerini otobüslerle tahliye etti

Şam’ın güneyinde DAİŞ çetelerinin bulunduğu son “kale”, rejim güçleri ile DAİŞ arasındaki bir anlaşma sonucunda boşaltıldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin aktardığı bilgilere göre Pazar ve Pazarteri günleri arasında 1600 DAİŞli ve sivil, 32 otobüs içerisinde tahliye edildiler.

AFP’ye bilgi veren Gözlemevi Müdürü Rami Abdul Rahman, DAİŞ çetelerinin ülkenin doğusundaki çöllük bölgeye gönderildiklerini belirtti.

Abdul Rahman, “Suriye güçleri Yarmuuk kampına girerek, kurtardıkları Tadamun, Qadam ve Hajer El Eswad mahallelerinde temizlik operasyonları yürütüyor” dedi.

Rejim ile DAİŞ çeteleri arasında bir ay boyunca yaşanan çatışmalar ardından hafta sonuna doğru bir anlaşma yapıldı. 24 saat sonra da Cumartesi akşamından itibaren tahliye operasyonu başlatıldı.

Hükümet resmi olarak anlaşmayı doğrulamadı ancak resmi haber ajansı Sana’ya konuşan askeri bir kaynak, kadın ve çocukların tahliye edildiği ve kısa bir ateşkes yapıldığını söyledi.

Rusya’nın desteğindeki Suriye rejimi 19 Nisan günü Şam’ın güneyinde DAİŞ çetelelerinin işgalindeki bu bölgeye operasyon başlatmıştı. Gözlemevi’ne göre bu operasyon sırasında 60’tan fazla sivil, 250’den fazla rejim yanlısı asker ve 233 DAİŞli öldü.

Yarmuk ve mahallelerinin de alınması ile birlikte Esad rejimi, 2012 yılından bu yana ilk kez başkent ve çevresini bir bütün olarak kontrol altına almış oldu.

Rejim ve Rusya, daha önce bir çok kez Suriye’deki diğer güçleri DAİŞ’le anlaşma yaparak tahliyelerde bulunmakla suçlamıştı. Özellikle Rakka’daki operasyon sırasında, Rus medyası yoğun bir kara propaganda yürütmüştü.