Rojavalı yetkililerden ‘SOÇİ’ açıklaması

Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Yönetim Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf, MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed ve PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, Şoçi toplantısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Yönetim Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf, Efrin'e olası bir saldırının Soçi için tehdit olduğunu söyledi.

Medya Haber'e konuşan Foza Yusuf, Soçi'deki üçlü zirveye dikkat çekerek "Suriye genelinde yeni bir süreç başlıyor" dedi. Yeni bir siyasi süreçten bahseden Yusuf, hangi kararların alındığını önümüzdeki dönemde açıklığa kavuşacağını belirtti.

Yusuf, "Özellikle Suriye'nin köklü bir değişiklikler değil, reformlar ve yamalamalarla geçiştirmek istiyorlar" dedi. Suriye'nin merkezi yönetiminin korunmak istendiğini belirten Yusuf, İran, Rusya ve Türkiye'nin ortaklaştığı tek noktanın bu olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin bu toplantılarda Efrin'e saldırmak için yeşil ışık almaya çalıştığına dikkat çeken Yusuf, "Ancak Efrin konusunda çok anlaştıklarını sanmıyorum" dedi.

"Halen pazarlıklar sürüyor ama tehdit büyüktür" diyen Yusuf, şunları ekledi:

"Eğer böyle bir şey olursa, ne Soçi kalır ne de başka bir şey. Bir savaş ilanı olur ve Suriye yeni bir aşamaya girer. Türkler Efrin için başka konular üzerinde taviz vermek istiyorlar. Efrin'e saldırı olursa Suriye'nin genel istikrarı alt üst olur, topyekün bir durum değişikliği olur. Herkes bu durumu gözeterek siyaset yapmalı."

EHMED: HİÇ KİMSE QSD BÖLGELERİ HAKKINDA KARAR ALAMAZ

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı İlham Ehmed de, Rusya, Türkiye ve İran arasında Soçi'deki üçlü zirveye ilişkin haber ajansı ANHA'ya konuştu. Ehmed, kimsenin QSD bölgeleri hakkında karar alamayacağını belirtti.

İlham Ehmed şunları söyledi: "Hiç kimse QSD bölgeleri hakkında karar alamaz. Geriye bir tek Türkiye'nin işgali altındaki bölgeler kalıyor. Rusya, Türkiye ve İran arasındaki anlaşma da bu bölgeler üzerinedir ve bu sebeple de 'siyasi anlaşma' diyorlar."

Rusya'nın önerdiği Halklar Kongresi'ne değinen İlham Ehmed, "Kuzey Suriye halkları Soçi Kongresi'ne ayrı ayrı davet edildi. Rusya, Özerk Yönetim'i davet edeceğini söylüyor. Davet hala var, ancak ulusal diyalog kongresi başlamadan önceki son saat bile değişim olabilir" dedi.

22 Kasım'da Soçi'ye paralel olarak Riyad'da muhalif grupların bir araya getirildiği toplantıya da değinen Ehmed, şöyle konuştu:

"Yüksek Konsey'in değiştirilmesi çabası var ve fakat eski hatalar devam ediyor. Alanda en aktif ve proje sahibi güçler davet edilmiyor."

Ehmed, Türkiye'nin Efrin'e yönelik olası saldırısına ilişkin, "Türkiye, Efrin'e saldırmak istiyor ve bunun için her şeyden vazgeçmeye hazır" dedi. Ehmed, Türkiye'yi şu sözlerle uyardı: "Türkiye, Efrin'e saldırısının sonuçlarını iyi bilmelidir. Eğer Türkiye Efrin'e saldırırsa, kuşkusuz ağır darbe yiyecektir."

PYD EŞ BAŞKANI: SOÇİ'YE KATILACAĞIZ, CENEVRE İÇİN BM ADIM ATMALI

Amerika'nın Sesi Radyosu Kürtçe Servisi'ne konuşan PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan ise Soçi'ye katılacaklarını söyledi. Hasan, Cenevre'ye katılabilmeleri için de BM'nin adım atması gerektiğini kaydetti.

PYD Eş Başkanı Soçi kongresi için şunları söyledi:

"Soçi'ye katılmamız için bize dönük bir davet var. Daha önce de açıkça dedik. Biz Soçi'ye parti veya şahsiyet olarak katılmayacağız. Efrin, Kobani ve Cizre'nin özerk yönetimleri olarak Soçi'de hazır bulunacağız."