Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Rojava’da 8 Mart etkinlikleri

Rojava’nın birçok kentinde bir araya gelen kadınlar 8 Mart etkinlikleri düzenledi.

ŞEHBA

Şehba Şehit Aileleri Meclisi, Kongreya Star ve Özgür Kadınlar Birliği’ni ziyaret etti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterini taşıyan kadınlar, her iki kurumda da kapıda karşılandı.

Kongreya Star üyeleri şehit ailelerine ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Şehit Aileleri Meclisi adına da Iman El Hesen, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladığını ifade etti.

KOBANÊ

Fırat Bölgesi İnsan Hakları Örgütü, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla açıklama yaptı. Hazırlanan açıklama İnsan Hakları Örgütü Eş Başkanı Nesrîn Ali tarafından okundu.

Suriye’de kadınlara yönelik şiddet olaylarının uzun süre yaşandığını dile getiren Nesrîn Ali, savaşta kadınların cenazelerine dahi saldırıldığını hatırlattı. Kadın haklarının güvence altına alınması gerektiğini vurgulayan Nesrîn, kadınların toplumdaki yerini almasının elzem olduğunu söyledi.

Kadınlar tarafından aş evi açılışı da yapıldı.

AMÛDE

Amûdê’nin Girê Mozan köyünde toplanan kadınlar, kutlamalar gerçekleştirdi. Yüzlerce kadının katıldığı kutlamalara PYD ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Kutlamanın yapıldığı sahne Öcalan ve özgürlük şehitlerinin fotoğraflarıyla donatıldı.

Kutlamada konuşan Kongreya Star üyesi Mura Zoro, “Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Kadınlar Öcalan’ın fikirleri sayesinde bu seviyeye ulaştı” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kadınlar, devrim şarkıları eşliğinde halay çekti.

QAMIŞLO

Qamişlo’da ise Aydın Kadınlar Vakfı ve İnsan Hakları Örgütü öncülüğünde savaşın kadınlara etkisine ilişkin bir seminer verildi. Okuma Parkı’nda düzenlenen seminere çok sayıda kadın katıldı. Seminerde konuşan Hukukçu Zozan Ibrahîm, kadına yönelik şiddeti bitirme yöntemlerini anlattı.

Diğer yandan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Kadın Bürosu öncülüğünde kadınlar, Qamişlo’da bulunan Şehîd Yasir Xanêkê Kavşağı’nda ağaç dikimi yaptı.

Kadın Haklarını Araştırma ve Savunma Merkezi de 19 Temmuz parkında 8 Mart’a ilişkin açıklama yaptı. Bêrîvan Reşo tarafından okunan açıklamada, kadınların Suriye krizinin çözümünde büyük rol alacağı belirtildi. Tüm kadınlara çağrı yapılan açıklamada, Suriye savaşının bitirilmesi için harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu. Savaş çıkaranlardan hesap sorulması gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, işlenen suçların hesabının sorulacağının altı çizildi.

Kongreya Star ve Özerk Yönetim temsilcilerinden oluşan bir heyet, Gaziler Federasyonu’nu ziyaret etti. Heyet, ardından Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi, Özerk Yönetim Dış İlişkiler Kadın Bürosu, PYD Kadın Bürosu, YPJ Diplomatik İlişkiler Bürosu, Suriye Kadın Meclisi, Süryani Kadın Meclisi, Kadın Gazeteciler ve Asayiş Güçlerinin kadın bürolarını ziyaret etti.

TIL HEMÎS- TIL BERAK

Til Hemîs ve Til Berak’ta da kadınlar, Elektrik Merkezi, Til Berak Okullar Yönetimi Komitesi, YPJ, Asayiş Merkezi ve Şehit Aileleri Meclisi’ni ziyaret ederek gül dağıttı.