Paris’te Fransız komünistlerle Kürt kadınlarının buluşması

Paris Belediyesi Başkan Yardımcısı Hélène Bidard ve Kürt kadın hareketi temsilcileri bir araya gelerek, kadın mücadelesi ve Kürtlere yönelik baskıları konuştular.

Fransız Komünist Partisi (PCF) ve Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) bir kafe buluşması gerçekleştirerek, Kürt siyasetini ve Kürt Kadın Hareketini konuştu.

Paris Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda kadın hakları için yaptığı çalışmalarla tanınan Hélène Bidard ile Kürt Kadın Hareketi Sözcüsü Berivan Fırat (TJK-F Sözcüsü) buluşmada konuşmalar yaptılar.

Buluşmada, Cuma günü bir basın açıklamasıyla tecride karşı açlık grevi başlatan eylemciler arasındaki dört kadın ve Mouvement de la Paix (Barış Hareketi), Les Jeunes communistes (Genç Komünistler) ile 12. ve 14. Paris belediyesinden katılımcılar yer aldı.

Buluşmada Kürt kadınları ve mücadeleleri, HDP Milletvekili Leyla Güven’in öncülük ettiği açlık grevleri, Paris’te 2013 yılında katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Leyla Saylemez ve Fidan Doğan, Jineoloji Akademileri ve Jinwar gibi birçok konunu ele alındı.

TJK-F sözcüsü Fırat, Kürt siyaseti, Kürt kadınları ve mücadeleleri, Türkiye’deki baskı ortamı ve yıllardır haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumu hakkında bilgi verdi.

Bidard ise “Kürt kadınlarının mücadelesini ben anlatamam ama, bizim için örnek teşkil etmektedir” diyerek söz aldı. Paris’te katledilen üç Kürt kadın devrimcinin mücadelesine değinen Bidard, bu katliamın halen Paris mahkemeleri tarafından aydınlatılmadığın, yargının işlemediğini ve bunun bir kadın soykırımı olduğunu kaydetti.

HDP ve belediyelerindeki eşbaşkanlık sistemine değinen Bidard, 2015 yılında Kürdistan illerine yaptığı ziyaretinde HDP’deki kadın statüsünü gözlemlediğini anlattı.

Bidard, “Biz, oradaki bu eşbaşkanlık sistemini ne Fransa’daki belediyeler içinde ne de kendi partimiz içinde gerçekleştirebildik” dedi.

HDP’nin yalnızca bir Kürt partisi olmadığını söyleyen Bidard, şu an Türkiye’de sadece Kürtlerin değil, birçok kadının, gazeteci ve akademisyenin de yargılandığını, tutuklandığını, cezaevlerinde tutulduğunu sözlerine ekledi.

Kendisini bir feminist ve komünist olarak tanımlayan Bidard, Paris’te Kürtlerin başlattığı açlık grevini de sahiplendiklerini ve ziyarette bulunacaklarını söyledi.