Newaya Jin: Kötülüğün iktidarı işbaşında

Kadın gazetesi Newaya Jin’ın 183. sayısı ‘Kötülüğün iktidarı işbaşında’ manşetiyle çıktı.

Newaya Jin kadın gazetesinin Haziran sayısında, mezarlıklara saldırılar, Kürt Özgürlük Hareketi’nin sembol isimlerinden Zeynep Kınacı’nın 30 Haziran 1996’da gerçekleştirdiği eylemin anlattıkları, Gülistan Doku, Ulusal Birlik girişimleri, doğa kırımına karşı mücadele gibi gündemlere, portre ve anı türü makalelere yer verildi.

Gazete, mezarlıklara saldırıların arkasındaki sebeplere dair gazeteci Nişmiye Güler’in İHD Eşbaşkanı Eren Keskin ile yaptığı röportaja yer verdi. Mezarlıklara saldırıların yeni bir durum olmadığı hatırlatmasında bulunan Eren Keskin, saldırıların Türk İslam sentezine dayalı resmi ideoloji ile bağlarına dikkat çekti. Türkiye’nin altına imza attığı hiçbir uluslararası sözleşmeye uymadığını aktaran Keskin, "Kötülüğün iktidarı hüküm sürüyor" dedi.

ÇAĞIN ÖNCÜLÜĞÜNE SOYUNMAK

Mücadele ve eylemleri ile Kürt Kadın Hareketi’ni bir üst aşamaya taşıran ve sembolleşen öncülere dair yazan KJK Yürütme Konseyi Üyesi Rojda Siverek ile Gülistan Çiya İke, Zilan gerçekliğine dikkat çekti. Zilan’ın savaşta ve yaşamda yenginin sembolü olduğu hatırlatmasında bulunan Siverek ve İke, Kürt halkı açısından Zilan’ın özgür ve anlamlı yaşama çağrı olduğunu ifade etti.

"Kadın kimliği ve politik özne olmak" gündemini devam ettiren Zerya Gül, sistem-karşıtı güçlerin "anlaşmazlık" yerine, ortak mücadele "özne"lerini yaratmasının ihtiyacına vurgu yaptı.

DEVLET ÖRGÜTLÜ KÖTÜLÜKTÜR

5 Ocak’tan bu yana kaybettirilen Gülistan Doku ve Türkiye’deki güncel duruma dair yazan Roni Eylem, faşizmin hayatın her alanında kol gezdiğini hatırlattı. Devletin örgütlü kötülük olduğunu ifade eden Eylem, ‘Birleşmez ve mücadelemizi yükseltmezsek, sokaklar yalnız onlara kalacak’ uyarısında bulundu.

Yazar Deniz Bilgin ise dikkatleri ‘doğa ile savaş’a çekti. Ekolojik bilincin, salt çevrenin korunmasına yönelik bir bilinç olmadığını, kadın üzerinde kurulan tahakkümün başlangıcına gitmeyi gerektirdiğini belirten Bilgin, Kürt halk kültüründe, Ortadoğu’nun kadim kültüründe doğanın ana olduğunu, can olduğunu hatırlattı. Bilgin, insanın elini topraktan koparmaya çalışanların toprağı, tohumu, ağacı, taşı çaldığını aktardı.

SÖMÜRGECİLİĞE KARŞI ULUSAL RUH

Aktivist Zeynep Dersim ve gazeteci Rojbin Deniz ise ulusal birlik ihtiyacı ve Zinî Wertê provokasyonuna dair yazdı. Kürt halkının yeni bir iç çatışmayı kabul etmeyeceği hatırlatmasında bulunan Dersim ve Deniz, Kürt kadınlarının ulusal birlik için gerekli tüm girişimlerde bulunacaklarını aktardı.

Haziran Sayısında; Munewer Azizoğlu Bazan’ın kadın ekonomisi, Roza Metina’nın Kürt destanları, Mart 2020’de Zürich’te kurulan Rosara Kadın Merkezi’ne dair Döne Güzel’in kaleme aldığı tanıtım yazısına da yer verildi. Yeni sayıda Kürtçe ve Türkçe yazılmış gerilla anıları ile portre türü anlatım yazılarını bulmak mümkün.

Haziran Sayısına önümüzdeki günlerde newayajin.net sitesinden erişmek mümkün.