Newaya Jin: Dünyayı kadınlar değiştirecek

Kadın gazetesi Newaya Jin, Mart sayısını özel bir içerikle çıkardı. Gazete, bu sayısında yerelden evrensele kadın mücadelesine odaklandı.

Avrupa’da aylık yayın yapan Newaya Jin, 180’inci sayısıyla okurlarıyla buluştu. ‘Dünyayı kadınlar değiştirecek’ manşetiyle çıkan gazetenin Mart sayısı yerel, bölgesel ve evrensel kadın mücadelesine odaklanıyor.

Yazarlardan Hêja Zerya, sistem karşıtı en güçlü potansiyele sahip feminist hareketin yaşadığı genel krize dikkat çekiyor ve 21. yüzyılda kadın öncülüğüne vurgu yapıyor.

“Üçüncü Dünya Savaşı”nda Erdoğan’a kadın özgürlük seçeneğini ortadan kaldırma rolü verildiğini düşünen Zerya Gül, özgürlük arayışçılarının soykırım kıskacına alındığını, köleliğe giden bütün kapıların ise sonuna kadar açıldığını vurguluyor, ancak “özgürlük zaman ve mekanla sınırlandırılamaz, hapsedilemez” diyor.

LASTESIS: EVRENSEL BİR SES

Kadına dönük kırım politikalarını LasTesis dans performansı ile görünür kılan Şilili kadınların mücadelesine dair bir haber-dosyayı Dilan Bozgan hazırlamış. LasTesis ile Şili’de yaşanan kadın kırımı ve sömürgecilik politikalarının dünya kamuoyuna duyurulduğunu hatırlatan Bozgan, performansı, feminist teoriden ve hafızadan süzülüp gelen Şilili evrensel bir ses olarak tanımlıyor.

Lübnan’daki güncel halk ayaklanmalarını bölgeden Büşra Ali kaleme almış. Lübnanlı kadınların direnişteki öncü rolüne dikkat çeken Büşra Ali, halkın taleplerinin belirlenmesi ve toplumsal adalet gibi konularda kadınların çabalarını yorumluyor.

KUTSAL AİLENİN ÖLÜMCÜL KODLARI

Hacer Altunsoy, erkek, aile ve devlet ilişkisini analiz ederken, bu ilişki aralığında yaşamları karartılan, katledilen, şiddete maruz bırakılan kadın gerçekliğine odaklanıyor. Yazıda kadın ve çocukların can güvenliğinin en acil gündemlerden biri olduğu, bunun için şiddetin, savaşın, eşitsizliğin, köleliğin hüküm sürdüğü bu devranı değiştirmenin mümkün olduğunu vurguluyor.

Gazeteci Esra Çiftçi ise dikkatleri 2016’dan bu yana AKP’nin gündemde tuttuğu, evlilik yoluyla çocuk istismarı affı tasarısına çekiyor. Çocuk istismarının mevcut iktidar tarafından meşrulaştırılmaya çalışıldığını hatırlatan Çiftçi, cinsel istismarın önlenmesine dair önermelerde bulunuyor.

AĞAÇLARIN FISILTISINA KULAK VEREN KADINLAR

Dünyanın başlıca gündemlerinden biri olan iklim değişikliğine dikkat çeken Nigar Yıldırım, artan ırkçılık, şiddet, savaş, ekonomik kriz, yoksulluk, zorunlu göç, mülteci krizi gibi sorunların gezegeni yok oluşa götüren iklim kriziyle doğrudan ilintili olduğuna işaret ediyor. Yıldırım, ağaçların fısıltısına kulak veren pek çok kadının, dünyanın dört bir yanında ormansızlaşmaya, yaşam alanlarının yok edilmesine karşı direndiğini hatırlatıyor.

‘WOMEN DEFEND ROJAVA’

Türk devletinin Ekim 2019’da Rojava’ya yönelik başlattığı saldırılar sırasında Kongra Star’ın çağrısına kulak veren birçok Avrupalı kadın, Avrupa’nın pek çok merkezinde Women Defend Rojava (Kadınlar Rojava’yı Savunuyor) komiteleri kurdu. Londra, Bern ve Atina’daki komitelerle görüşen Helin Dirik, komitelerin kuruluş amacı ve yürüttükleri çalışmalara dair görüşlerini paylaştı.

ZAGROSLARDA ASİ BİR KOMUTAN

180’inci sayıda, Meksika’da insan hakları ihlalleri, uyuşturucu kaçakçılığı ve hükümetin yolsuzluğunu araştıran ve 23 Mart 2017’de evinden ayrılırken katledilen Miroslava Breach ve Xorasan’da aşiretinin liderliğini üstlenen ve saldırılara karşı savaşan Azime Xanum’un hayat hikayeleri var. Yine 2017’de Çewlîk’te (Bingöl) şehit düşen YJA STAR Komutanı Berçem Cîlo’yu mücadele arkadaşı Newroz Cizre anlatmış.

GÜNCELDEN KÜLTÜR SANATA

Özel birçok makale ve analizin yer aldığı Kürtçe sayfalarda ise İran’daki halk ayaklanması, kadın öncülüğü ve güncel duruma dair KJAR Koordinasyonu Üyesi Ciwana Sine ile yapılan röportaja yer verilmiş.

HDP Milletvekili Dersim Dağ, Türkiye’deki faşizan uygulamalara dair yazarken, Roza Metina ise varlık mücadelesi ve toplumsal gelişimde kültür ve sanatın rolüne dikkat çekiyor. Gülistan İke, 8 Mart arifesinde cinsiyetçi politikalara karşı yayılan kadın direnişine odaklanırken, Sandra Kreil Almanya’da kadın mücadelesinin tarihçesini kaleme almış.