Neden Heftanîn?

Neden Heftanîn? Heftanîn üç parça Kürdistan’ın kapısıdır. Üç parça Kürdistan’ı birbirine bağlayan, geliş ve gidişi sağlayan Kuzey, Güney ve Rojava'ya açılan bir deryadır.

Her karışı kan ile yıkanmış bir toprak Heftanîn. Yıllarca evlatlarına kucak açmış; sahiplenmiş, direniş ve dirilişi yaşamış bir toprak. Ceng 29. gününü dolduruyor. Yiğitlerin, tüm yoğun tekniğe karşı her gün her dakika direndiği gerçeğine şahitlik edeli 29 gün oluyor. Gerillanın, saray çetelerine karşı direnişi halka büyük moral olmakta. Uçak ve Kobraların adeta taşları erittiği bir yerden gerilla kurşun sıkabiliyorsa, hâlâ “biz buradayız ve burayı bırakmayız” diyebiliyorlarsa, direnerek yaşamanın ne denli güçlü olduğunun göstergesidir.

Tüm faşist diktatörler, tarihte an zayıf, güçsüz dönemlerinde kendilerini güçlü gösterebilmek için her yana saldırır. Çete reisi Erdoğan aslında Osmanlı hayalleri peşinden koşarken en zayıf ve güçsüz dönemini yaşamakta. Faşist devletin girdiği Heftanîn çıkmazı, işgalci Türk devletine ve ordusuna verilen son şanstır.  Eğer burada başarısız olursa her alanda yenilmeye mahkûm olacaktır. 
Neden Heftanîn? Heftanîn üç parça Kürdistan’ın kapısıdır. Üç parça Kürdistan’ı birbirine bağlayan, geliş ve gidişi sağlayan Kuzey, Güney ve Rojava'ya açılan bir deryadır. Ve bu deryanın gerçek sahipleri, savunucuları ve koruyucuları vardır. Eğer bu deryaya açılan tek bir işgalci bile varsa bu deryada boğulacak kadar geniş ve derindir.
Heftanîn, aynı zamanda gerillanın Büyük Komutanı Şehit Agit'in (Mahsum Korkmaz) sömürgenin beynine   ilk sıktığı kurşunu sıkmak için yürüdüğü ve Botan’a vardığı yoldur. İç tasfiyeciliğe ve ihanete karşın Komutan Viyan’dır; tekrarın olduğu her yerde çürümeyi engelleyen bir ateş topudur, Viyan.  Ve bir çok yiğit komutanı doğuran yerdir. 1992 yılında ARGK’nin faşizmi tarumar ettiği ve yendiği yerdir.

Çetelerin kaybettiğini tekrar bulacaklarını sandığı ve geldikleri gibi gittikleri yerdir. Çete reisi buradan başarılı çıkacağına kendisi bile inanmamıştır. Onun hayali önce Heftanîn, Metina hattı ve oradan Lelikan’a kadar uzanmak... Tüm dağları alıp Bağdat Musul’a kadar hakim olmak. Tüm bu hayallere kapılmasını sağlayan şey ise "kendimiz yapıyoruz” diye övündüğü, tüm parçalarını dışarıdan alıp sadece monte ettiği SİHA'lar... Onların da ömrü ne denli uzun olur, tartışma konusu. Kürt yiğitlerinin mutlaka başka sürprizleri de en kısa zamanda çıkar.

Türk işgalci ordusunun savaşacak gücü kalmamış durumda. Var olan güç de SİHA ve uçaksız kıpırdayamayacak durumda. Bunu hem gerillanın hem de Türk işgalcilerinin savaş tarzında gördük. Buna birebir gözlerimiz şahitlik etti. Bu savaş, bu ceng, bu işgal uzun sürecek. Kimin kazanacağına da gerilla karar verecek. Çünkü gerilla, geri çekilmeyecek, son zaferle sonuçlanana kadar direnecektir.