Meksika’da kadın katliamlarına karşı eylemler

Meksika’da kadın cinayetlerine karşı sokağa çıkan feministler, Devlet Başkanı’na yaşanan vahşetlere karşı harekete geçmesi uyarısında bulundu.

130 milyona yakın nüfuslu Meksika’da her binin üzerinde kadın eşleri veya eski partnerlerince katlediliyor. Resmi rakamlara göre, 2019 yılında 1006 kadın cinayete kurban gitti.

Ancak kadın hakları savunucuları, gerçek rakamların bunun çok üzerinde olduğunu düşünüyor. Feministlere göre, Meksika’da her gün ortalama 10 kadın katlediliyor.

OBRADOR’A HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI

Son olarak 25 yaşındaki Ingrid Escamilla adlı bir kadın, partneri tarafından bıçaklanarak öldürülmüş ve parçalara ayrılmıştı. Olay ülkede kadınlara yönelik vahşetin ciddiyetini ortaya koymuştu.

Öte yandan kadınlar, Devlet Başkanı Andrés Manuel Lopez Obrador’dan harekete geçmesini istedi. Devlet Başkanlığı Sarayı önünde toplanan feministler, koyu renk elbiseler ve siyah maskelerle ‘harekete geç’ çağrısı yaptılar.

Devlet Başkanı Andrés Manuel Lopez Obrador ise, gün içinde yaptığı bir açıklamayla ‘kadınların yanında ve cinayetlerin karşısında’ olduğunu söylemekle yetinmişti. Obrador, ‘sorumluluklarından kaçmadığını’ iddia ederken, kadın katillerine karşı cezaların ağırlaştırılacağı vaadinde bulundu.

Kadın cinayetlerine karşı eylemler başkentle sınırlı değildi. Ülkenin birçok büyük şehrinde bir araya gelen kadınlar, cinayetlere karşı sert önlemler alınması çağrısını yaptı.