Macar filozof, Öcalan’ı tarihteki 5 öndere benzetti

Macar filozof Öcalan’ı tarihin akışını değiştiren Benes, Maniu, Gandhi, Mandela ve Sun Yat-Sen’e benzeterek “Öcalan artık cezaevinde olmamalı” dedi.

Avrupa’nın önde gelen filozoflarından Prof. Gaspar Miklos Tamas, Öcalan’ın esir alınışının 20. yıl dönümü nedeniyle ANF’ye özel bir demeç verdi. Macar filozof Öcalan’ı tarihin akışını değiştiren Benes, Maniu, Gandhi, Mandela ve Sun Yat-Sen’e benzeterek “Öcalan artık cezaevinde olmamalı” çağrısı yaptı.

Prof. Gaspar Miklos Tamas, Macaristan’da Viktor Orban yönetime karşı yürütülen muhalefetin öncülerinden biri. 2011 yılında Orban’ın iktidarı ele geçirmesinden sonra Macar Bilimler Akademisi direktörlüğü görevinden alınan Prof. Tamas, şu anda Budapeşte Avrupa Üniversitesi’nde ders veriyor.

Prof. Tamas, İmralı’daki ağırlaştırılmış tecrit, Öcalan’ın Ortadoğu barışına sunacağı katkı ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in öncülüğünde başlatılan açlık grevi eylemlerine ilişkin sorularımıza yazılı yanıt verdi. Avrupa’da yaşayan filozof ve düşünürlerin başında gelen Prof. Tamas, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esir alınmasının 20. yıldönümü nedeniyle Avrupa ve batılı ülkülere önemli bir çağrıda bulundu.

‘HALA CEZAEVİNDE OLMASINA ANLAM VEREMİYORUM’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yapılan eylemleri anlamlı bulduğunu belirten Prof. Tamar “Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununu çözebilecek hala cezaevinde olmasına anlam veremiyorum” diye konuştu. Öcalan’ın mücadele hayatını ve rolünü tarihin akışını değiştiren Edvard Beneš (Çekoslovakya), Iuliu Maniu (Romanya), Mahatma Gandhi (Hindistan), Nelson Mandela (Güney Afrika) ve Sun Yat-Sen (Çin)’e benzeten Macar filozof devamla şunları söyledi:

“Modern ulusların doğumuna yardımcı olan bu kişiler de yıllarca cezaevinde kaldılar. Ancak günümüzün aksine eskiden büyük güçlerin daha akıllı olduğunu düşünüyorum. Bu önderler cezaevinden çıkartılarak barışçıl yöntemlerle reformların gerçekleşmesi sağlandı. Aynı durum Öcalan için de olmalı, diğer önderler gibi onun da özgürlüğünün barışa katkısı büyük olacağını düşünüyorum.”

ALMANYA VE AB’YE ‘HAREKETE GEÇİN’ ÇAĞRISI

Özellikle Federal Alman Hükümeti ve Avrupa Birliği’nin bu sürece müdahil olmasını isteyen Prof. Gaspar Miklos Tamas “Almanya ve AB eşitlik, barış ve demokrasinin gereği olarak harekete geçerek Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamalılar. Aynı şekilde bu güçler, Öcalan’ın özgülüğüyle birlikte bir Kürt otonomisinin hayata geçirilmesine öncülük etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bu durumun sadece Türkiye’ye değil, Ortadoğu ve Güney Avrupa’ya da katkısı olacağını belirten Prof. Tamas, Alman devletinin Kürt özgürlük mücadelesine yönelik yürüttüğü yasak siyasetini de eleştirdi. Prof. Tamas bu konuda ise başta Almanya ve AB’ye şu çağrıyı yaptı:

“Kamu yararına olmalarına rağmen Almanya’da ve diğer Avrupa ülkelerinde Kürtlerin demokratik organizasyonlarının yasaklanarak dışlanmasına da anlam veremiyorum. Halbuki bu organizasyonlar sadece siyasi bir baskının oluşması için çalışmalar yapıyorlar ve Batı Avrupa’daki diğer legal sosyalist partilerden bir farkları yok. Eğer yasaklanacaksa bu partiler de yasaklanmalı. Bildiğim kadarıyla Sayın Erdoğan Almanya ve AB’yi yönetmiyor. Peki o zaman neden Almanya ve AB Erdoğan’ın talimatlarına göre hareket gediyor?”

Orban rejiminin baskılarına rağmen hala Macaristan’ın başkenti Budapeş’te yaşayan Prof. Gaspar Miklos Tamas’ın Öcalan’ı benzettiği önderler tarihin akışını değiştirerek şu rolleri oynamışlardı:

Edvard Benes: Çekoslovak bağımsızlık hareketi lideri olan Benes, Nazi Almanyası’nın ülkesine işgal etmeye hazırlandığı yıllarda Dışişleri Bakanı görevini yürütüyordu. Nazi ordularına işgaline boyun eğmeyen Benes, 1938’de sürgüne gitti. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ülkesine döndü ve 1945’te Çekoslovakya’nın ikinci Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti.

Luliu Maniu: Romen devlet adamı Maniu Transilavanya’nın Romanya ile birleşmesini sağlamış, 1928-1933 yılları arasında iki kez devlet başkanlığı görevine seçilmiştir. Nazi Almanyası’na karşı verilen direnişin öcülerinden olan Maniua 1947’te Romanya Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra tutuklanarak müebbet hapis cezasına çarpıtıldı. Maniu 1953 yılında cezaevindeyken hayatını kaybetti.

Mahatma Gandhi: 1869-1948 yılları arasında yaşayan Gandhi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri olarak tarihe geçti. Kötülüğe karşı aktif ama şiddet unsuru içermeyen direniş olan sivil itaatsizlik felsefesinin öncüsü olarak bilinen Gandhi, yöntemiyle Hindistan'ı İngilizlerin işgalinden kurtararak bağımsızlığına kavuşturmuştur.

Nelson Mandela: 1918-2013 yılları arasında yaşayan Mandela ise beyazların iktidarda olduğu Güney Afrika’daki Apartheid rejimine karşı verilen direnişin ismi olarak tarih sayfalarında yazıldı. 1962 tutuklanan ve 27 yıl sonra uluslararası bir kampanyayla özgürlüğüne kavuşan Mandela Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahi devlet başkanı olarak tarihe geçti.

Sun Yat-sen: Modern Çin’in kurucusu olarak bilinen Yat-Sen 1866- 1925 yılları arasında yaşadı. 1911’te başlatılan direnişle iki bin yıllık Çin imparatorluğun yıkılmasında önemli bir rolü olan Yat-Sen, 1923’te geçici cumhurbaşkanlığı görevini üstlendiğinde Çin’in tarihinde imparator ailesinden olmayan ilk devlet başkanı olarak tarihin sayfalarında yerini aldı.

PROF. GASPAR MİKLOS TAMAS KİMDİR?

1948 yılında Macar azınlığın yaşadığı Romanya’nın Kolozsvar kentinde dünyaya gelen Prof. Gaspar Miklos Tamas 1972 yılında felsefe eğitimini Cluj-Babeş Bolyai Üniveristesi’nde tamamladı. 1978 yılında siyasi nedenlerle Macaristan’a göç eden Prof. Tamas, Budapeşte Üniversitesi’nde ders vermeye başladı.

1980’li yılların başında Macaristan’daki tek parti yönetime karşı verilen illegal mücadeleye katılan Prof. Tamas, doğu blokunun yıkılması sürecinde liberal parti Szabad Demokraták Szövetsége’nin kurucuları arasında yer aldı. 1989-1994 yılları arasında parlamenter olan daha sonraki yıllarda Oxford, Chicago, Colombia, Georgetown ve Yale üniversitelerinde dersler verdi. Bilimsel çalışmalar için bir süre Paris, Viyana, Washington ve Berlin’de yaşayan Prof. Tamas, 2010’da ise Sol-Yeşil Partisi’nin kurucu başkanı oldu.