Londra’da kadınlar sokakta isyandaydı

Londra’da bir araya gelen onlarca kadın örgütü ve binlerce kadın, polis-devlet şiddetine, eril sisteme, emek sömürüsüne, kadına yönelik şiddete karşı ve cinsiyet eşitlikçi bir sistem için 8 Mart’ı kutladı.

Milion Women Rise öncülüğünde Londra Born Street üzerinde bir araya gelen binlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Meksika’dan Kürdistan’a Türkiye’den Arjantin’e kadar birçok kesimden ve onlarca kadın örgütünün katıldığı 8 Mart buluşmasında rengarenk görüntüler oluştu. Kadınlar, yaşadığı şiddeti ve eşitsizliği pankart ve dövizlere yansıtırken, “Biz birlik olursak şiddete son veririz”, ‘Hemen adalet istiyoruz, kadınların birleşmesi engellenemez, nereye gidersek gidelim ne giyersek giyelim evet- evet demektir hayır ise hayır, güç kadında”, “Kadın cinayetlerine karşı birleşiyoruz”, “Şiddete hayır”, şeklinde sloganlar atıldı. Kadın örgütleri kendi renkleri ve ortak talepleri ile alandaki yerini alırken, Türkiye ve Kürdistan’daki kadın cinayetleri, politik kadın tutsaklar ve gazetecilere dönük baskılar da meydandaki taşınan dövizler ile dile getirildi. Kürdistan ve Türkiyeli kadınlar da alanda yerini alırken, Day-Mer, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Alevi Kadın Komisyonları, Kurd-AKAD ve Kürt kadın kurumları da kendi renkleri ve talepleri ile alandaki yerini aldı.

LAS TESİS PERFORMANSI SERGİLENDİ

Bond Street üzerinde toplanan kadınlar kortej halinde Londra’nın en işlek caddesi Oxfort Street üzerinden Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kadınların danslar eşliğinde şarkılar söylediği eylemde, Şili’de feministlerin başlattığı ve kadına yönelik şiddete karşı tüm dünyaya yayılan Las Tesis dans performansı sergilendi. Gösterim sırasında kadınların polislere dönerek söylediği, “Tecavüzcü sendin, tecavüzcü sensin. Polis, hakimler, devlet başkanı, baskıcı devlet bir erkek tecavüzcüdür. Baskıcı devlet bir erkek tecavüzcüdür” şeklindeki şarkı sözleri dikkat çekti.

KADINLAR ASLA YENİLMEZ

Yürüyüş boyunca “Ne istiyoruz? Güvenli sokaklar. Ne zaman istiyoruz? Şimdi, birlik olan kadınlar asla yenilmezler” sloganları ise dinmedi. Mor renklerin hakim olduğu yürüyüşte, Meksika Chiapaslı kadınların ulusal giysileri ile renk kattı.

Yürüyüş sorunda yapılan 8 Mart konuşmaların da ise polis-devlet-erkek şiddetine, eril sisteme, emek sömürüsüne, kadına yönelik şiddete karşı kadınların ortak örgütlenmesinin daha fazla büyüyüp geliştiği ifade edilerek, adalet, eşitlik ve özgürlük vurgusu yapıldı. Eylem Trafalgar Meydanı’nda sloganlarla sona erdi.