Lavrio kampında 8 Mart etkinlikleri başladı

Yunanistan’ın başkenti Atina bölgesindeki Lavrio kasabasında bulunan mülteci kampında Kürtler, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinin startını verdi.

Lavrio kampındaki kadınlar, dört gün boyunca 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinliklerde bulunacak.

Bu Çarşamba akşamı kampta ilk etkinlik düzenlendi. Kutlama alanı büyük bir YPJ bayrağı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bir posteri ve yaşamını yitiren YPJ’li kadın savaşçıların fotoğrafları ile donatıldı.

Kamp sakinlerinin katıldığı etkinlik saygı duruşu ve açılış konuşmasıyla başladı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına Ruşen Demir tarafından okuna açıklamada, dünya da yürütülen kadın mücadelelerinden örnekler verilerek, “Bütün bu gelişmeler bize şunu gösteriyor; kadın geliştikçe, bilinçlendikçe, irade kazandıkça, düşünce gücü güçlendikçe, dili ve fiziği açıldıkça dünyanın her tarafında yoğun bir saldırı altına alınıyor” denildi.

Demir, “Bu saldırılar salt erkek kaynaklı saldırılar değil. Esasında örgütlü saldırılar olarak devlet kurumlaşmaları, aklı ve gücüyle geliştirilmektedir” diye ekledi.

Bu nedenle toplumsal ve sosyal sorunlar her geçen gün toplumda arttığı ve derinleştiğini ifade eden Demir, “Bu sorunlardan kaynaklı ilk hedeflenen kadınlar oluyor. Çünkü kadınların toplumsallığın koruyucu gücü olduğu biliniyor. Kadınların artık özgürlüğü hiç bir şeye feda edemeyecekleri bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

Açıklama ardından Öcalan’ın 8 Mart için yaptığı bir konuşmadan oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından çocuklardan oluşan koro sahne alarak devrim şarkılarını seslendirdi. Koroyu, tiyatro gösterimi takip etti. Kürt kadınlarının mücadele ile elde ettiği kazanımları anlatan tiyatro gösterimi, kamp sakinleri tarafından yoğun ilgi gördü.

Tiyatro etkinliği ardından çekilen halaylarla ilk gün kutlamaları sona erdi. Kadınlar dört günlük program kapsamında piknik ve voleybol turnuvası, denize mektup atma, film gösterimi gibi etkinlikler planladı.

8 Mart günü Atina’da çok sayıda kadın örgütünün katılacağı büyük bir yürüyüş yapılacak.