KCK: Şengal’de güvenlik sağlanmıştır, gerillalarımızı çekiyoruz

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Şengal ve çevresinde güvenliğin sağlandığı, Irak yönetiminin Êzidîlerin taleplerini karşılamak için girişimlerde bulunmaya başladığını ifade etti.

Yazılı açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 3 Ağustos 2014 koşullarının ortadan kalktığını, Êzidîlerin artık örgütlü bir toplum olduğunu, Şengal ve çevresinde güvenliğin sağlandığını, bu sebepten dolayı gerilla güçlerinin çekileceğini belirtti.

KCK açıklamasında, Êzidîlere karşı ister Bakur’da, ister Rojava’da, ister Başur ve Irak’ta nereden saldırı olursa olsun yanlarında olacağımız tartışmasızdır. Gerilla, Êzidîleri soykırımdan kurtarma amaçlı Şengal’e müdahale etmiştir. Gerilla bu amaca ulaşmanın güveni ve huzuruyla Şengal’den çekiliyor’’ denildi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklaması şöyle:

GERİLLANIN ŞENGAL’DEKİ DİRENİŞİ TÜM İNSANLIĞIN DİRENİŞİ OLMUŞTUR

‘’İnsanlık düşmanı DAİŞ, AKP iktidarının desteğiyle ilk önce Musul’u işgal etmiş, sonra da Şengal’e saldırmıştır. Êzidîler 74. Ferman dedikleri büyük bir soykırımla karşı karşıya kalmıştır. Bu soykırıma ilk önce 12 fedai müdahale etmiş, daha sonra hızla alana yetişen HPG-YJA Star ve YPG-YPJ gerillaları bu soykırımı engellemiştir. Böylece gerillalar tüm insanlığı tarihin en zalim, en acımasız, en kanlı bir soykırımın ağır vebalinden kurtarmıştır. Gerillanın Şengal’deki direnişi tüm insanlığın direnişi olmuştur. Gerilla, insanlık düşmanı DAİŞ’in Şengal’e hakim olmasını engellemiş, daha sonra da şehirden temizlemiştir. Irak ordusunun Musul’u almasından sonra da DAİŞ çeteleri Şengal çevresinden atılmıştır.

ŞENGAL VE IRAK HÜKÜMETİ TALEPLERİN KARŞILANMASI KONUSUNDA GÖRÜŞMELER YAPMIŞTIR

Gerillaların Êzidîleri soykırım saldırısından korumasıyla birlikte Şengal tüm insanlığın sorunu haline gelmiştir. Sadece Özgürlük Hareketimiz değil, tüm insanlık da tarihin en eski inançlarından olan Êzidîler için duyarlılık göstermiştir. Êzidîler, tarihlerinden ve 2014, 3 Ağustos’unda karşılaştıkları 74. fermandan çıkardıkları derslerle bir kez daha soykırıma uğramamak için kendilerini örgütlü demokratik toplum haline getirmişlerdir. Son dört yıl, Êzidîlerin kendilerini özgür koşullarda yeniden yarattıkları yıllar olarak geçmiştir. Êzidîler DAİŞ tümden Şengal çevresinden atıldıktan sonra Irak hükümetiyle ilişkiye geçmişler, sorunlarını görüşmelerle çözme çabası içine girmişlerdir. Irak hükümeti de Şengal’de Êzidîlerle kurduğu ilişkilerle Êzidîlerin taleplerini karşılama doğrultusunda bir duyarlılık göstermiştir.

GERİLLA AMACINA ULAŞMANIN GÜVENİ VE HUZURUYLA GERİ ÇEKİLİYOR

Êzidîler Irak’la yapılan görüşmeler sonucunda taleplerinin çözülme koşulları ve imkanlarının oluşma sürecinde olduğunu belirtmişlerdir. DAİŞ’in bölgede yenilgiye uğratılmasından sonra Êzidîlere yönelik tehlike de önemli oranda ortadan kaldırılmıştır. Irak devletinin yaklaşımları ve Kürt halkının örgütlü toplum haline gelmesi güvenlik kaygısını gideren bir düzey ortaya çıkarmıştır. Bu açıdan gerilla güçlerimizin Şengal’e müdahale ettiği dönemdeki koşullar şu anda önemli oranda aşılmıştır. Öte yandan Türk devleti ve bazı güçlerin Kürtlerle Irak’ı karşı karşıya getirme çabası içinde olduğu görülmektedir. Irak devletinin Türk devletinin bu yönlü politikalarını dikkate almaması ve Êzidî halkının güvenliği ve özyönetimleri için duyarlılık göstermesi bizlerin Şengal’deki gerilla güçlerinin varlığını gözden geçirmemizi sağlamıştır. Êzidîlerin örgütlü toplum haline gelmeleri, Şengal’de kendilerini yönetecek konuma ulaşmaları, Irak'ın Êzidîlerin demokratik taleplerine duyarlı olması ve Êzidîlerin güvenliği konusundaki olumlu yaklaşımları sonucu gerilla güçlerimizi Şengal’den çekme kararı aldık. Gerilla, Êzidîleri soykırımdan kurtarma amaçlı Şengal’e müdahale etmiştir. Gerilla bu amaca ulaşmanın güveni ve huzuruyla Şengal’den çekiliyor.

ÖZGÜRLÜK HAREKETİ ÊZIDİLERİ HER YERDE KORUYACAKTIR

Özgürlük Hareketimiz tarih sahnesine çıkışından bu yana Êzidîler konusunda duyarlı olmuştur.  Özellikle Önder Apo Êzidîler konusunda her zaman hassas olmuş, Hareketimizi Êzidîlerin koruması konusunda sürekli uyarmıştır. Önderliğin söylemleri bizler için her zaman talimat niteliğinde olmuştur. Êzidîlere karşı ister Bakur’da, ister Rojava’da, ister Başur ve Irak’ta nereden saldırı olursa olsun yanlarında olacağımız tartışmasızdır. Ancak bugün Irak hükümetinin Musul ve Şengal çevresindeki varlığı ve Êzidîlerle kurduğu iyi ilişkiler yakın zamanda böyle bir ihtiyacın olmayacağını göstermektedir. Êzidî toplumunun örgütlü toplum karakteri ve kendini koruma gücüne ulaşması, Irak hükümetinin olumlu yaklaşımları ve tüm insanlığın duyarlılığının Êzidîlerin sorunlarını çözeceğine inanıyoruz. Bu temelde Şengal’de DAİŞ’e karşı mücadelemizde destek olan tüm güçlere teşekkür ediyoruz. Êzidîleri özgür ve demokratik yaşama kavuşturma mücadelesinde şehit düşen gerillaları, Êzidî öz savunma güçlerini ve Şengal’in DAİŞ’ten kurtarılması mücadelesinde tüm şehit düşenleri minnetle ve saygıyla anıyoruz.’’