Katalanlar Sanchez hükümetinin önünü açıyor

İspanya’da Sosyalist Parti (PSOE)’li Başbakan Pedro Sanchez’in hükümetinin yeniden güvenoyu alabilmesinin önünün bağımsızlık yanlısı Katalan partisi ERC tarafından açılıyor.

İspanya’da Kasım ayında yapılan erken genel seçimlerden bu yana henüz hükümet kurulamazken, bağımsızlık yanlısı Katalanlar ile varılan uzlaşı sayesinde güvenoyu alınması ihtimali doğdu.

Başbakan Pedro Sanchez ile Radikal Sol Parti Podemos arasındaki koalisyon hükümetinin güvenoyu alması için ilk oylama Pazar günü yapılacak. Ancak iki partinin toplamda 155 sandalyesi var ve 350 sandalyeli mecliste bu oy yeterli değil. Daha önce Bask ülkesinin önde gelen partisi PNV ile yapılan anlaşma sayesinde bu partinin 6 parlamenteri de PSOE-Podemos hükümetine destek verecekti.

ÇEKİMSER KALARAK SANCHEZ HÜKÜMETİNİN ÖNÜNÜ AÇACAKLAR

PNV’nin desteğinin de yeterli gelmemesi nedeniyle 30 Kasım’dan bu yana PSOE ile Katalan ülkesinin bağımsızlığını savunan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) arasında müzakereler sürüyordu. PSOE ile ERC arasında varılan uzlaşma dün akşam ERC kongresinde oylandı ve 13 Katalan parlamenterin güvenoyu oylamasının önümüzdeki salı günü yapılacak ikinci turunda çekimser kalmasının önü açıldı. Bu sayede ‘evet’ oyunun ‘hayır’ oyundan fazla gelmesi PSOE-Podemos hükümetinin kurulabilmesi için yeterli olacak.

ULUSAL VE BÖLGESEL HÜKÜMETLER MÜZAKERE EDECEK

Bu anlaşma karşılığında Madrid hükümeti ile Katalonya Bölgesel Hükümeti arasında müzakereler başlatılması öngörülüyor. Ayrıca iki hükümetin üzerinde uzlaşacağı maddelerin Katalan halkının oyuna sunulması gerekiyor.

Katalonya’da 2017 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda oy kullanan halkın büyük çoğunluğu İspanya’dan ayrılmayı talep etmişti. Ancak Madrid yönetimi, referandumu tanımamış ve bölgesel yönetimi feshetmişti. Sonrasında yapılan erken seçimlerde de bağımsızlık yanlısı ERC ile diğer partiler çoğunluğu sağlamıştı.

Buna rağmen başta dönemin Katalonya Bölge Başkanı Calres Puigdmeont olmak üzere birçok Katalan yönetici hakkında davalar açılmış ve hapis cezaları verilmişti.