Kadınlar: Özgürlük çizgimizden asla vazgeçmeyeceğiz

TJA, HDP, HDK öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Beşiktaş’ta “Direnişi büyütüyoruz, özgürlüğümüze yürüyoruz” şenliği düzenlendi. Beşiktaş’ı adeta mora boyayan kadınlar, “Özgürlük çizgimizden asla vazgeçmeyeceğiz” mesajı verdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Beşiktaş’ta şölen düzenleyen TJA, HDP, HDK’li kadınlar, yasakçı zihniyete geçit vermeyeceklerinin bir kez daha vurguladı. Şölene HDP Milletvekilli Züleyha Gülüm, Barış Anneleri İnisiyatifi de katıldı.

7’den 70’e zılgıtlar eşliğinde halaylar çeken kadınlar hep bir ağızdan, “Jin, jiyan, adazî”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarını attı.

TUTSAK KADINLARDAN MEKTUP

Şenlikte Kandıra F Tipi Hapishanesi'nde rehin tutulan siyasi kadınlar adına Sebahat Tuncel’in kaleme aldığı mesaj okundu.

“8 Mart’ı karşıladığımız bugünlerde kadınlar yaşamın her alanında, sokakta, fabrikada ve evlerde mücadele etmeye devam ediyor” diye başlayan mesajda şunları ifade edildi: “Biz kadınlar dünya işlerinin yüzde 70’ini yapıyoruz. Ancak refahın yüzde 10’unun alıyoruz. Evlerde ücretsiz işçi, fabrika ve tarlalarda ucuz iş gücüyüz. Çoğu zaman ise kamusal alanın dışındayız. Çocuklara, yaşlılara, engellilere ücretsiz bakmakla yükümlüyüz. Kısacası sevgili kadınlar biz çok çalışıyoruz ancak emeğimizin değerini bilmiyoruz.”

Mesajda, Kürt sorunun müzakere ile çözülmesini istediklerini vurgulayan kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin aynı zamanda toplumsal barışın tecrit altına alınması anlamına geldiğini vurguladı. Artık ölüm istemediklerini altının çizildiği mektupta, “Êdî Bese diyoruz bunlara artık. Biz özgür, eşit ve barış içinde bir gelecek için mücadele ediyoruz. Bizler içeride, sizler dışarıda direnerek, mücadele ederek geleceğimizi kazanacağız. Güzel günler göreceğiz hep birlikte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun.”

Mesaj, "Zindanlarda direnen kadınlara bin selam" sloganıyla karşılandı.

GÜLÜM: ERKEK EGEMENLİĞİNİ YIKMAYA KARARLIYIZ

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, AKP Saray iktidarının kadın düşmanı politikalarına dikkat çekerek sözlerine başladı. "Bu iktidar bizim kazanımlarımızı geri almaya çalışıyor. Ama biz onlara diyoruz ki, 'makbul kadın' olmayacağız" diyen Gülüm, "Biz kadınlar özgürlük çizgisinde, eşitlik çizgisinde kararlıyız. Kapitalizmi de patriyarkayı da erkek egemenliğini de yıkmaya kararlıyız" vurgusunda bulundu.

‘ÖZGÜRLÜK ÇİZGİMİZDEN ASLA VAZGÇEMYECEĞİZ’

Kadınlar sokakta oldukça iktidarın erkek egemen ve gerici sistemini kuramayacağını kaydeden Gülüm, tüm baskı ve engellemelere rağmen kadınların geceleri, sokakları, meydanları asla terk etmeyeceğinin altını çizdi. Kadınların kazanımı olan eşbaşkanlık sistemine yapılan saldırıları da kabul etmeyeceklerini vurgulayan Gülüm, şöyle konuştu: "Siz ne kadar illegalize etmeye çalışsanız da eşbaşkanlık mücadeleyle kazandığımız bir alandır. Kadın kurumlarımızı kapattınız, irademize el koymaya çalıştınız ama biz buna rağmen yeni örgütlerimizi kuruyoruz. Biz kadınlar mücadele çizgimizden, özgürlük çizgimizden asla vazgeçiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz.”

'SAVAŞ DA DEĞİL BARIŞTA ISRARCIYIZ'

Savaş değil barış istediklerini vurgulayan Gülüm, halkların eşit, anadillerini özgürce konuşabildiği, bir barışta ısrarcı olduklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından halay çekip, horon tepen kadınlar, özgür yarınlar için mor ve beyaz renkli balonlar uçurdu.