Kadına ağır şiddet durumunda doktorlar sır saklamayabilir

Her üç günde bir kadının uğradığı şiddet nedeniyle hayatını kaybettiği Fransa’da artık doktorlar da tehlike durumunda ‘mesleki sır’ tutmak zorunda kalmayacaklar.

Daha önce Fransız Ulusal Meclisi’nde kabul edilen ve kadın cinayetlerini önleme amaçlı kanun, Senato tarafından da oylanarak kabul edildi. Yeni yasaya göre, şiddet mağduru kadınların daha iyi korunması için sağlık çalışanlarının da sorumluluk üstlenmesini öngörüyor.

‘Eş Şiddetini Önleme Yasası’ adıyla kabul edilen yasa, ‘yakın tehlike’ halinde doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının ‘sır saklama ilkesinden’ muaf tutulmasına imkân tanıyor. Böylelikle sağlık çalışanlarının can güvenliğinden endişe duydukları kadınların yaşadığı şiddeti yetkili kurumlara bildirebilmesinin önü açılıyor.

Sağlık çalışanları, mesleki etik eğer rızaları yoksa hangi nedenle olursa olsun hastalarına ilişkin bilgileri aile üyeleriyle dahi paylaşmıyor.  Bu sır saklama veya mesleki gizlilik ilkesi, ölümcül bir hastalık veya hasta bireyin eşine ya da aile üyelerine bulaştırma riskinin olduğu ölümcül bir hastalık için de geçerli. Ancak daha önceki yasalar çocuklara yönelik şiddet durumunda herkesin yetkili kurumlara başvurmasını zorunlu kılıyordu.

Fransa’da geçtiğimiz yıl resmi rakamlara göre 149 kadın eski veya halen birlikte yaşadıkları partnerlerince katledilmişti.