IMF: Avrupa’da derin resesyon kaçınılmaz

Uluslararası Para Fonu IMF, Avrupa kıtasında, pandeminin ekonomik sonuçları nedeniyle derin bir resesyonun kaçınılmaz olduğunu belirtti.

IMF’nin Avrupa Müdürü Poul Thomsen, “Büyük Avrupa ekonomilerinde, zorunlu olmayan hizmetlerin hükümet kararnameleri ile kapatılması, üretimin yaklaşık üçte birini temsil ediyor” dedi.

Blog sayfasında durumu değerlendiren Thomsen, “Bu servislerin kapalı olduğu her ay, yıllık gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 3’lük düşüş yaşaması demek” diye ekledi.

Avrupalı yöneticilerin Euro’yu stabilize etme “kararlılığını” savunan Thomsen, Avrupa Merkez Bankası’nın büyük ölçekte müdahalesi ile Euro bölgesinin kurtarma fonu olan Avrupa Stabilite Mekanizması’nın ulusal bütçeleri tamamlaması yönünde Avrupalı yöneticilerin yaptığı çağrının “son derece önemli” olduğunu söyledi.

Bunun başta İtalya olmak üzere kamu bütçesi yüksek olan ülkelere bütçe manevrası sağlayacağını ve krizle daha enerjik mücadele edebileceklerini savunan Thomsen, mevcut aşamada IMF’nin temel kaygısının daha çok “AB dışındaki küçük ülkelerle ilgili olduğunu” iddia etti.

Rusya ve Türkiye dışında, orta ve doğu Avrupa’da, AB üyesi olmayan yeni ekonomilerin çoğunun IMF’nin hızlı mali destek mekanizmalarından yararlanmak için acil talepte bulunduğu ve böylece aynı talepte bulunan IMF üyesi 70’i aşkın ülkeye katıldığı belirtildi.