Hintli satranç şampiyonundan İran'a 'başörtüsü' boykotu

Hindistanlı satranç şampiyonu kadın Sumya Swaminathan, başörtüsü zorunluluğunu protesto ederek İran’a gitmeyi reddetti.

Satranç şampiyonu Sumya Swaminathan, Asya turnuvalarına katılmak için İran’a gitmekten vazgeçti. Aynı zamanda Hindistan milli takımının üyesi olan Swaminathan, 13 Haziran günü yaptığı açıklamada Hamedan kentindeki Asya Satranç Şampiyonası’na katılmayacağını bildirdi.

Hindistanlı şampiyon, Facebook hesabında yaptığı açıklamada “Bir fular veya burka taşımaya zorunlu olmak istemiyorum. İran’ın zorunlu başörtüsü yasasının, ifade özgürlüğüm, düşünce özgürlüğüm, din ve vicdan özgürlüğüm dahil, temel haklarımın doğrudan ihlali olduğunu düşünüyorum. Mevcut koşullarda, haklarımı korumanın tek biçiminin İran’a gitmemek olduğunu sanıyorum” dedi.

Oyuncuların haklarının bu kadar önemsiz bir şekilde değerlendirilmesi karşısında hayal kırıklığı yaşadığını belirten Swaminathan, “Organizatörlerin resmi şampiyona maçlarında milli takım formaları veya resmi ya da sportif kıyafetler giymemizi beklemelerini anlıyorum ama sporda zorunlu dini kıyafet kanununun yeri kesinlikle yoktur” diye ekledi.

Spora faydalı bazı eklemeler yapmaya hazır olduklarını söyleyen Swaminathan, ancak bazı şeylerden de hiçbir şekilde taviz verilemeyeceğinin altını çizdi.

2017 yılında ABD’li İrina Krush ve Ukraynalı Mariya Muzychuk da İran’daki satranç şampiyonasını boykot etmişti. 2016’da ise Amerikalı Nazi Paikidze iran’a gitmekten vazgeçmişti.