Güney Kürdistan’da bir yılda onlarca kadın katledildi

Güney Kürdistan’da 2019 yılı içerisinde onlarca kadın, intihar etti ya da katledildi.

Kürdistan Bölgesi’nde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Örgütü’ne göre yılın ilk dokuz ayında en az 35 kadın katledildi, 57’si intihar etti, 207 kadın ise yandı veya kendisini yaktı. Tüm yılı kapsayan bir bilanço henüz elde edilemedi.

Ancak son kadın cinayeti haberi Hewlêr’den geldi. 28 Aralık’ta yerel medyada yer alan bir habere göre Hewlêr’in Xebat ilçesine bağlı Rizgari beldesinde bir erkek, evli olduğu kadını ateşli silahla katletti. Katil zanlısı gözaltına alındı, olaya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Özellikle Mayıs ayı kadınlar açısından trajik bir ay oldu. Bu aydaki on gün içerisinde Dihok, Hewlêr, Raperîn, Şengal, Diyale ve Kerkük’te yaşları 16’nın altında dört kız çocuğu şüpheli bir şekilde yaşamına son verdi.

Kadına yönelik şiddet nedeniyle onlarca kadın da sığınma merkezlerine başvurdu. Süleymaniye’deki Toplumsa İşler Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre yılın ilk 11 ayında 191 kadın, 45 çocuğu ile birlikte Süleymaniye Kadın Sığınma Evi’ne sığındı. Kadınlardan 166’sının sorunlarına çözüm bulunduğu, 25’inin halen sığınma evinde olduğu kaydedildi.