Ermenistan’da Kürt kadınlarından 8 Mart açıklaması

Ermenistan’da faaliyet yürüten Özgür Kadınlar Birliği (YJA), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Oktomberyan (Armavîr) iline bağlı Araksê (Miyasnîkyan) Köyü’nde bir basın açıklaması yaptı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve kadın örgütlerinin bayrakları ile “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Azadiya Serok APO Azadiya Jinê ye” ve “Jin, Jiyan, Azadî” yazılı pankartların açıldığı eylemde, basın açıklamasını Ermenistan Özgür Kadınlar Birliği üyesi Çîçek Rizgar yaptı.

Rizgar, “Kadınların Roza’lardan günümüze kadar büyük bedeller ödeyerek mücadelesini geliştirmiş ve bunun sonucunda büyük kazanımlar elde etmiştir. Kürt Özgürlük Hareketi’nde kadınlar, Önder Apo’nun ideolojisi ve felsefesi ışığında hareketin öncü gücü olmuş ve kadının özgücünü ve iradesini açığa çıkarmıştır” dedi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “Kadın özgürlük mücadelesi tarihinin mirasçısı olan Bêrîtanlar’dan Arinler’e büyük bedeller veren Kürt kadın hareketi kadın özgürlük mücadelesini önemli düzeye getirmiştir. Bunun en somut halini Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların elde ettiği kazanımlarda görmekteyiz. Kadınların gücünü gösteren bu kazanımlardan Türk devleti korkmaktadır. Bu nedenle Önder Apo’ya ve kadınlara saldırıyor. Biz, Önder Apo’ya uygulanan tecridin tüm kadınlara uygulandığının farkındayız. Önder Apo’nun özgürlüğü kadınların özgürlüğüdür. Ermenistan’da yaşayan Kürt kadınları olarak, Önder Apo’nun ailesiyle görüştürülmesi, dolayısıyla sağlığının yerinde olduğu bilgisinin alınması bizi sevindirmiştir. Fakat Önder Apo özgür yaşar ve çalışır koşullara kavuşuncaya dek kadın mücadelemizin ekseninde olacaktır.”

Açıklama Öcalan lehine sloganlar ve “Jin, jiyan, azadî” sloganı ile son buldu.