Erdoğan ile krizin faturası Kürtlere kesildi

Merkel hükümeti, polisin baskı ve yasaklamalarına rağmen gerçekleşen 25. Kürt Kültür Festivali'nin ardından Türkiye'nin tehditlerine boyun eğdi. İçişleri Bakanlığı, PKK yasağının kapsamının genişletilebileceğini açıkladı.

Cumartesi günü Almanya’nın Köln kentinde 25. Uluslararası Kürt Kültür Festivali ‘Önder Apo’ya özgürlük, Kürdistan’a statü ve Ortadoğu’ya demokrasi şiarı’ ile gerçekleşmişti. Alman polisinin, yiyecek, içecek, kitap vb. standların kurulmasını yasakladığı festivalin ardından Erdoğan iktidarı Merkel hükümetine baskı yapmaya çalıştı.

Onbinlerce Kürdistanlının Köln’e katıldığı festivalin ardından Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Türkiye'nin tehdit ve baskıları karşısında Merkel hükümetinden Ankara'ya "sıcak mesajlar" gitmeye başladı.

Aylardır Erdoğan rejimiyle yaşadığı kriz ve gerginliklerde geri adım atmamaya çalışan Almanya cephesinden peş peşe gelen açıklamalarla Kürt özgürlük mücadelesi konusunda Ankara ile ortak düşünceye sahip oldukları vurgulandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: YASAK SOMUTLAŞTIRILACAK

Berlin'deki bir basın toplantısında konuşan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth, PKK'ye yönelik yasağın daha somut hale getirilmesi konusuna yönelik incelemelerin başlatıldığını açıkladı.

Aralarında YPG, YPJ ve PYD'nin bayrakların da bulunduğu birçok sembolünün yasaklandığını bildiren 2 Mart 2017 genelgesine dikkat çeken sözcü, genelgelerin yeterli olup olmadığı konusunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini bildirdi.

Köln polisinin festival ardından "Bütün Öcalan posterleri yasak değil" açıklamasına da açıklık getiren sözcü Dimroth "Yaşananların sembollere uygulanan yasak anlayışımızla bağdaşmadığı ortadadır" şeklinde konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: PKK İLE MÜCADELEYİ CİDDİYE ALIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer de Alman hükümetinin PKK ile mücadeleyi çok ciddiye aldıklarını söyledi. Bu konuda Türkiye'nin uyarı ve derslerine ihtiyaçlarının olmadığını söyleyen sözcü "Biz zaten mücadele ediyoruz" diyerek, Kürt özgürlük hareketi konusunda "Ankara ile aynı görüşe sahibiz" mesajını verdi.

Bu arada başbakan Merkel'in partisi CDU'dan da Ankara'ya sıcak mesajlar gitmeye başladı. CDU'lu vekil Thomas Bareiss Twitter hesabı üzerinden "Türkiye'nin PKK konusunda Almanya'ya yönelttiği eleştirileri anlıyorum. PKK yasak ve bu yüzden bu örgüte göz yummayız" açıklamasını yaptı.