Efrîn raporu: TC Misak-ı Milli sınırlarına geri dönmeyi istiyor

Kuzey Suriye Platformu Hazırlık Komitesi’nin hazırladığı Efrîn raporunda, Türk devletinin Efrîn’e saldırılarıyla, Misak-ı Milli sınırlarına geri dönmeyi amaçlayan işgal planı olduğu belirtildi.

Kuzey Suriye’deki siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri, kanaat önderleri “Efrîn direnişi Suriye’de yeni Osmanlı işgalciliğini yenecek” sloganıyla düzenlenen Kuzey Suriye Platformu’nda bir araya geldi.

Heseke’de gerçekleştirilen toplantıda Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusif, platform hazırlık komitesinin hazırladığı Efrîn raporunu da kamuoyuna açıkladı.

Türk devletinin terörist gruplarla 20 Ocak 2018’de Efrîn’e yönelik saldırılarıyla Suriye’yi parçalayarak Suriye krizinin çözümü olan demokratik projenin boşa çıkarılmasını hedeflediğini belirten Yusif, barbarca saldırlar ve uluslararası sessizlik sonucu Cilbere, Mabeta, Cindires gibi birçok yerleşim biriminde katliamlar gerçekleştiğini de sözlerine ekledi. Saldırılarda, 501 sivilin şehit olduğunu, çoğu kadın ve çocuk 797 sivilin yaralandığını vurgulayan Yusif, Efrîn’deki altyapı ve hizmet binalarının özellikle yıkıldığını da kaydetti.

YPG/YPJ savaşçılarının 58 gün boyunca Efrîn halkının da desteğiyle soluksuz bir direniş gösterdiğini, Türk devleti ve terörist grupların Efrîn’de yaptıklarına karşı uluslararası sessizliğin devam ettiğini, Efrîn Özerk Yönetimi’nin sivillerin kanının akıtılmasının önüne geçmek için 16 Mart’ta sivilleri kentten çıkardığını ve Çağın Direnişi’nin yeni bir aşamaya geçtiğini dile getirdi.

Barbar saldırlar nedeniyle 200 bin civarında Efrînlinin Şehba Kantonuna geldiğini kaydeden Yusif, burada ise alt yapı alanında gereksinimler olduğunu belirtti.

“Şehba’ya giden Efrînliler zorlu koşullarda yaşıyorlar ve yiyecek, içecek, çocuklar için süt ihtiyaçları var” diyen Yusif, Efrîn ve Şehba özerk yönetimlerinin Kuzey Suriye halklarının da desteğiyle Şehba’da iki kamp kurduğunu ve 100 bin civarında sivilin kamplara yerleştirildiğini, kimi ihtiyaçlarının karşılandığı söyledi.

Fiziki ve kültürel soykırımın bir insanlık suçu olduğuna dikkat çeken Yusif şöyle konuştu: “Efrîn’de gerçekleşenler sadece Kürt halkına yönelik değildi, işgal projelerini devam ettirerek Misak-ı Milli sınırlarına geri dönmeyi amaçlıyorlar. Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen halkları ve bu coğrafyada yaşayan tüm halklar olarak ortak bir düşmanla, yeni Osmanlı işgalciliğiyle karşı karşıyayız. Bu işgalciler Suriye’yi savaş alanına çevirmek ve Suriye’yi kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmek istemektedirler.”

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusif Türk devletinin işgalciliğini meşrulaştırmak için bir meclis oluşturduğunu söyleyerek, “Bu meclisin işgal meclisi olduğunu, Efrîn halkının kanını satan bir meclis olduğunu belirtiyoruz” dedi.

Uluslararası kurum ve kuruluşlara Efrîn halkına karşı görevlerini yerine getirmesi çağrısı da yapan Yusif, Efrîn halkının kaldığı kampları Birleşmiş Milletler bünyesinde bir kamp olarak tanıması gerekitğini vurgulayarak, “Efrîn halkının evine geri dönmesini sağlamalıdır” dedi.

Dünyayı sallayan Çağın Direnişi’nin devam ettiğine dikkat çeken Yusif; Kürt, Arap, Süryani, Türkmen ve Ermeni halkları olarak yeni Osmanlı devletinin işgal ettiği bölgeleri tekrar alacaklarını söyledi.