Efrîn’de işgalin ve işgalcinin kimliği çıktı

Türk devleti Efrîn’de işgal ettiği alanlarda kendi “memur” ve “ajanlarına”, Türk bayraklı kimlik ve üyelik kartları dağıtmaya başladı.

Alınan bilgilere göre, Türk devleti Kuzey Suriye ve Rojava’da işgal ettiği alanlarda kendi kimliklerini dağıtmaya başladı.

Yerel kaynaklar, bir tarafı Arapça ve bir tarafı Türkçe olan Türk bayraklı kimlik kartlarının kurumlarda işgale hizmet edenler ve casuslara verildiğini belirtiyor.

Bu kartlardan biri işgal altındaki Cindirês’te görüldü. “Cindires Mahali Meclisi” üyelik kartı olduğu anlaşılan bu karttaki Türk bayrağı dikkat çekti.

Türk devleti işgal ettiği tüm alanlarda, işgali kalıcılaştırmak için girişimlerde bulunuyor. Ankara rejimi bir yandan bölgenin yerel sakinlerini sistematik bir şekilde topraklarından sürerken, diğer yandan dışarıdan taşıdığı çeteler ve aileleri gasp ettiği ev ve kurumlara yerleştiriyor.

Mart ayında Türk medyasında yer alan bazı haberlerde, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işgal altındaki Efrîn ve diğer bölgelere “vali atama” dahil bir dizi hesap yaptığına dikkat çekilmişti. Türkiye’deki son parlamento seçimlerinde de Suriyelilere kimlik kartı verilerek oy kullandırtıldığına dair suçlamalar yapılmıştı.

Efrîn’deki işgal 20 Ocak’ta başladı. 18 Mart’ta kent merkezi işgal edildi. Tüm işgal bölgelerinde sistematik olarak yoğun savaş suçları ve insan hakları ihlalleri işleniyor. Efrîn’de işgal saldırıları sırasındaki katliamlar dışında hemen her gün infaz, işkence, gasp, yağmalama, taciz ve tecavüz haberleri geliyor.

Ağustos ayı başında bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü de işgal altındaki Efrîn’de ağır insan hakları ihlalleri yaşandığını belirterek, “işgal gücü” olarak tanımadığı Türkiye’nin bundan sorumlu olduğunu belirtti. Haziran ortasında bir rapor yayınlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü, işgal altındaki Efrîn’de Türkiye destekli grupların Kürt sivillere ait özel mülklere el koyduğu ve yağmaladığını bildirmişti.