Hesekê cezaevinde DAİŞ gerilimi: Kaçan tutuklular var

Baxoz’daki yenilgileri ardından tutuklanan 5 bin dolayındaki DAİŞ’linin bulunduğu Hesekê cezaevinde örgütlü bir karışıklık çıkarıldı. Alınan bilgilere göre, bazı tutuklular kaçtı.

Akşam saatlerinde DAİŞ’li mahkumlar cezaevinde güvenlik görevlilerini rehin almaya çalıştı.

Rehin almada başarısız olan çete mensuplarının, cezaevinde büyük maddi zarar meydana getirdikleri ve azı duvarları yıktıkları öğrenildi. 

Cezaevindeki kargaşa ve gerilim gece yarısına doğru devam ediyordu. QSD hem cezaevinde hem de dışında yoğun güvenlik önlemleri aldı. Cezaevine giden tüm yollar da kapatıldı. 

Uluslararası Koalisyon uçaklarının da Hesekê kantonu ve cezaevi üzerinde yoğun uçuş yaptıkları gözlendi. 

ANF'nin edindiği bilgilere göre cezaevinden bazı DAİŞ'li tutuklular kaçmayı başardı.  Sayıları hakkında bilgi alınamadı. Cezaevi içerisindeki durumun halen kontrol altına alınmadığı öğrenildi.  DAİŞ'lilerin cezaevi koşullarını gerekçe gösterdiği ve yargılanmayı talep ettikleri belirtiliyor.

YÜKSEK RİSKLİ CEZAEVİ

Özerk Yönetim yetkilileri daha önce, cezaevlerinin tehdit oluşturduğu konusunda defalarca uluslararası güçleri uyarmıştı. 

Hesekê’deki cezaevinde ağırlıklı olarak Baxoz’dan yakalanan DAİŞ’liler tutuluyor. Tutukluların yiyecek ve giyecek başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını Demokratik Özerk Yönetim karşılarken, güvenliğini QSD sağlıyor.

Cezaevi olarak kullanılan bina oldukça eski. Diğer cezaevlerinin dolu olması nedeniyle, Hesekê'deki üniversitenin bir bölümü, Baxoz'dan getirilen DAİŞ'lileri yerleştirmek için cezaevine dönüştürülmüş.  

Güvenlik önlemleri yüksek olsa da, hem bir cezaevi olarak inşa edilmemesi, hem de eski bir yapı olması ve kapasitesinin üzerinde dolu olması ciddi risk oluşturuyor.

Bazı koğuşlarda 100, bazılarında 150’ye varan kişi kalıyor. Hastaların kaldırıldığı revir de kalabalık. Bu durum salgın hastalıklara da zemin sunuyor.

Uluslararası güçler taahhütlerini yerine getirmezken, cezaevi yetkilileri tutukluların başka yerlere sevkinin olmaması halinde kaçma ve firar riskinin yüksek olduğu konusunda daha önce uyarmışlardı.

Daha önce de bazı koğuşlarda ve revirde örgütlü kaçma teşebbüsleri gerçeklemişti. Aynı cezaevi, cezaevi görevlileri ve gazetecilere yönelik DAİŞ’lilerin saldırıları ile de gündeme gelmişti.