Cindires'te çete kuşatması

İşgal altındaki Efrin’nin Cindires ilçesinin çeteler tarafından kuşatmaya alınarak, ilçe sakinlerinin giriş ve çıkışlarına izin vermediği bidlirildi.

Efrin’in Cindires ilçesinde yerel bir kaynaktan alınan bilgilere göre, Doğu Marzgah ve Faruk çete grupları, Cindires’in güney bölgesini kuşatmaya aldı.

Pazar sabahı halkın ilçeye giriş ve çıkışlarına izin verilmezken, bir çok noktada keskin nişancıların konumlandığı öğrenildi. Çetelerin ilçeye bakan tepelere de yerleştiği gelen bilgiler arasında.

Cindires’te son zamanlarda çok sayıda insan kaçırma, tutuklama, gasp ve soygun gerçekleşiyordu. Çete grupları onlarca insanı alıkoyarak, bilinmeyen yerler götürmüştü.

İşlenen bu savaş suçlarından dolayı, geçen Cumartesi günü anneler çocuklarının bırakılması için Türk devletinin ve çetelerinin bulunduğu merkezlerin önünde protesto eylemi yapmışlardı.

Diğer bir kaynağın aktardığına göre çete grupları bir vatandaşı kaçırdıktan sonra katletmesi ve kadınları taciz etmesi, Efrîn sakinleri arsında büyük öfkeye neden oldu. Halk bir an önce işgalcilerin topraklarını terk etmesini istiyor.

Efrîn'e yönelik işgal operasyonuna "zeytin dalı" adını veren Türk devleti, bölgede çeteleri ile birlikte sistematik bir şekilde savaş suçları işliyor. Türk güçleri 20 Ocak’ta işgal saldırılarını başlattı. 18 Mart’ta ise çetelerle birlikte kent merkezine girdi. İşgal saldırılarının başından bu yana yüzlerce sivil katledildi, yüzlercesi kaçırıldı. Sivillere ait evler yağmalandı, bombalandı ve mallarına el konuldu. Çok sayıda tarihi mekan da bu vahşetin kurbanı oldu. Hemen her gün insanların alıkonulduğu, işkence gördüğü ya da mallarına el konulduğu yönünde haberler geliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW de kısa bir süre önce yayınladığı raporda Efrîn’de Türkiye destekli grupların Kürt sivillere ait özel mülklere el koyduğu ve yağmaladığını bildirdi.