Brüksel Parlamentosu Êzidî soykırımını tanıyacak mı ?

Brüksel Frankofon Parlamentosu Başkanı Julie De Groote, Êzidî soykırımının tanınması için inisiyatif alacaklarını açıkladı.

 Brüksel Parlamentosu’nda Êzidî kadınların trajedisine ilişkin yapılan konferansı yöneten Parlamento Başkanı Julie De Groote, ANF’nin sorusunu yanıtladı.

De Groote, “Brüksel parlamentosunda soykırımın tanınması için bir girişim olacak mı?” sorusuna “kesinlikle” diye yanıt verdi.

“Bu sadece bir konferans olarak kalmayacak devamı olacak” diye ekleyen de Groote, somut adım konusunda sivil toplum ile siyasetçiler arasında bir çatışma olduğuna dikkat çekti.  

Bu nedenle “konferansı sadece sempatik olsun diye” yapmadıklarını ifade eden De Groote, önce kolektif bir hafıza oluşturmak gerektiğini ve bunun için de sözkonusu hafızanın aktarılması gerektiğine vurgu yaptı.

De Groote, “Her zaman özel gruplar var. Bunları kolektif hale getirmeliyiz. Sonraki aşama, gerçek tanımları koymaktır” diyerek, Êzidîlerin yaşadıklarının gerçek adını koymak gerektiğinin altını çizdi.

De Groote, “Soykırım nedir, bir halk, şu veya bu halk olduğu için, şu veya bu inancı olduğu için katlediliyor” diyerek, hem bireysel olarak hem de toplumsal olarak adaletin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Aynı soruya milletvekili Viviane Teitelbaum da yanıt verdi. Teitelbaum, uzun bir süredir Ermeni soykırımının tanınması için de bir karar tasarısı vermeye çalıştıklarını hatırlattıktan sonra “Êzidî soykırımının tanınması için de girişimde bulunacağız” dedi.