Avrupa'da 8 Mart kutlamaları-YENİLENDİ-II

Avrupa'nın birçok şehrinde alanlara çıkan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü çeşitli etkinliklerle kutladılar.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Avrupa'nın birçok şehrinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Güney Fransa'nın Toulouse kentinde Kürt kadınları 8 Mart vesilesiyle bir araya geldi. Fransız kadınların da katıldığı etkinlikte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadınlara ilişkin konuşması sinevizyon şeklinde gösterildi. Etkinlik halaylarla sona erdi.

REİMS

Fransa'nın Reims şehrinde de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak için, Kürt Kadın Hareketi ve Mor Kızıl Kolektifi ortak bir etkinlik düzenledi. Dünya'yı Kadınlar Değiştirecek şiarıyla stant açan kadınlar, geçtiğimiz yıl dünyanın her yerinde yapılan kadın eylemlerinin döviz ve resimlerini sergiledi. Etkinlik bildiri dağıtımının ardından sona erdi.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde saat 14.00'da tren istasyonunda bir araya gelen kadınlar yürüyüş düzenledi. Kadına yönelik şiddet ve savaş karşıtı pankartların açıldığı yürüyüşte, sık sık “Jin Jiyan Azadi”, “Yaşasın 8 Mart” ve “Kadınlar dünyayı değiştirecek” sloganları atıldı. Frankfurt ve Mainz kadın meclisleri ile Defend Woman Rojava oluşumunun organize ettiği yürüyüşe Yeni Kadın, İranlı ve Alman kadın kurumları da katıldı. Hauptwache'de bir mitingle sonlanan yürüyüşte beyaz ve mor balonlar uçuruldu. Polis eylem sonunda 1 kadını gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişi daha sonra serbest bırakıldı.

ATİNA

Yunanistan'ın başkenti Atina’ya bağlı Lavrio kasabasındaki Kürt kampında 8 Mart için düzenlenen etkinlikler bugün de devam etti. Kadınlar tarafından organize edilen etkinlikler kapsamında yürüyüş yapılarak, çocuklar tarafından denize mektup atıldı. Etkinliğe kampta yaşayan kadınlar, KBDH bileşenleri ve Anarşist grup üyeleri katıldı. Kürt Halk Önderi Öcalan'ın posterleri ve YPJ flamalarının taşındığı etkinlikte sık sık “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atıldı. Kasaba merkezinden geçerek deniz kenarına kadar süren yürüyüşe kasaba sakinleri de alkışlarla destek verdi.

Deniz kenarına gelen kadınlar adına kısa bir açıklamada bulunan Saliha Arfine, bu yıl kutlanan 8 Mart'ın Kürt kadınlarına ve Kürt Halk Önderi Öcalan'a baharı, özgürlüğü getireceğini belirtti. Folklor ve sinema gösteriminin ardından etkinlik sona erdi. Kadınlar yarın da saat 12'00'da Atina merkezindeki büyük 8 Mart yürüyüşüne katılacak.

ZÜRİH

Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında İsviçre’de 2 gün sürecek olan eylem ve etkinliklerde bugün onlarca kadın kurumunun çağrıyla Hechtplatz’da başta göçmenler olmak üzere her kesimden yüzlerce kadın bir araya geldi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü pankartı arkasında yürüyüşe geçen kadınlar sık sık ataerkil devlet sistemine, kadın emeğinin sömürüsüne, kadınlara yönelik cinsiyet eşitsizliğine, kadınlarla çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve şiddete karşı slogan attı.

Eril zihniyete karşı Kadın direnişinin ve dayanışmasının yükseltilmesi gerekliliğine vurgu yapılan bildirilerin okunduğu yürüyüş boyunca İsviçre polisi tarafından geçiş noktalarına barikatlar kurularak kadınların yürüyüşü engellenmek istendi. Centralplatz’da yürüyüşlerini sonlandıran kadınlar, polisin müdahalesi sonrası sivil itaatsizlik eylemi yaparak yolu uzun süreli trafiğe kapattı. Polisin tutumuna kadınlar Las Tesis dansıyla cevap verdi. Kadın direnişi ve dayanışmasını anlatan şarkılarla, marşların söylendiği eylem yarın başta Zürih olmak üzere onlarca kentte yapılacak olan 8 Mart eylem ve etkinliklerine katılım çağrısıyla sonlandırıldı.

MANNHEİM

Almanya'nın Mannheim şehrinde Ronahi Berivan Kadın Mecliski öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. Yeni Kadın, Sosyalist Kadınlar Birliği, DİTİF gibi kurum temsilcilerinin katıldığı etkinlikte Dei Linke Kürt Milletvekili Gökay Akbulut kısa bir konuşma yaptı. Tüm dünyada kadınların şiddete karşı alanlara çıktığını söyleyen Akbulut, Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu'da yaşanan kadın katliamlarına dikkat çekti. Kadınların eşit yaşam için yıllardır mücadele ettiğini hatırlatan Gökay, Rojava'daki kadın devriminin uluslararası alanda tüm feministler tarafından desteklendiğini vurguladı. Konuşmaların ardından etkinlik "Jin Jiyan Azadî" sloganları eşliğinde sona erdi.

GİESSEN

Almanya’nın bir diğer kenti Giessen'de de 8 Mart yürüyüşünde sokaklarda "Jin, Jiyan, Azadi" sloganı yankılandı. 8 Marz Bündnis tarafından organize edilen etkinlik Kirchenplatz’da düzenlenen mitingle başladı. Yapılan açılış konuşması ardından kadınlar, "Las Tesis" dansı gösterisi düzenledi. Ardından Bündnis, SDS, Antifa Siegen, DKP, ARAG, Berçem Kadın Meclisi, Women Defend Rojava kurumları aktivistlerinin de aralarında yer aldığı yüzlerce kişi "Kadına şiddete/tacize hayır" pankartı ile yürüyüşe yaptı.

Yürüyüş boyunca sık sık, "Jin Jiyan Azadi" sloganları atılırken, Clara Zetkin, Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan ve Zeynep Kınacı’nın fotoğrafları ile YPJ, TJK-E, SDAJ, ARAG, DİDF Jugend, bayrakları taşındı. Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına yapılan konuşmada, cinsiyet ayrımı, faşizm, kadına yönelik şiddet, taciz, soykırıma karşı mücadelenin yanı sıra Rojava Kadın Devrimi’ne de vurgu yapıldı.

DORTMUND

Almanya'nın Dortmund kentinde Kürdistanlı ve enternasyonal kadınlar 8 Mart vesilesiyle TJK-E Dortmund öncülüğünde bugün merkezi tren istasyonunda bir araya gelerek yürüyüş yaptı. Birçok direniş mesajının verildiği yürüyüş ve mitingde kadınlar "Jin Jiyan Azadî" sloganıyla sokakları inletti. Yüzlerce kadının katıldığı yürüyüşte günün önemini anlatan Almanca bildiriler dağıtılırken, elle yapılan pankartlar dikkat çekti. "Kadının özgürlüğü Öcalan'ın özgürlüğünden geçer", "Kadınlar dünyayı değiştiriyor" ve "Jin Jiyan Azadî" yazılı pankartlar taşıyan kadınlar, üzerinde Almanca ve Kürtçe "8 Mart" yazan mor fularlar taktılar.

Yürüyüşe Dortmund'da eşi tarafında 24 Şubat'ta katledilen Onalya Çendy'in ailesi de katılarak, kadın katliamlarının son bulmasının kadınların örgütlenmesi ile sağlanacağı dile getirildi. Jinên Ciwan ên Azad, JXK, TAJÊ, Crocodile E.V., DİDİF gibi birçok durumun aktivistlerinin de katıldığı yürüyüş, Reinholdenkirche meydanında mitingle sonlandırıldı. Eylem çekilen halay, zılgıt ve sloganlarla sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Frauenbündnis Stuttgart platformu tarafından organize edilen 8 Mart etkinliği renkli görüntülere sahne oldu.

Etkinliğe, ADKH, Frauenkollektiv Stuttgart, Frauenverband Courage (Mail), Yeni Kadın, Rahai Zan (Iranische Organisation), Samstagsmütter, SKB, Yaşanacak Dünya, ATİK, DTKM, Partizan, MLPD, Die-Linke, Dersim inşa kongresi kadın bileşenleri, Zuzammen Kampfen ve TJK-E gibi kurum ve kuruluşlar katıldı. DTKM kadın bileşenlerinin erbane grubuna eşlik eden yüzlerce feminist kadın halaylar eşliğinde sık sık, "Jin Jîyan Azadî" sloganları attı. Rahai Zan (Iranische Organisation) grubu ise hazırladığı bir skeçle İran’daki siyasetin kadın üzerindeki baskıyı anlatan bir oyun sergiledi. Daha sonra yürüyüşe geçen kadın bileşenleri Marksplat’da bir basın açıklaması yaparak son buldu.

STRASBOURG


Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Kleber Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, 8 Mart yürüyüşü düzenledi.
Strasbourg Zin Kadın Kurumu’nun da katıldığı yürüyüşte, erkek-devlet sistemi protesto edildi.
Zin Kadın Kurumu’ndan Meryem Tekiner, Rojava Devrimi'nin kadın devrimi olduğuna dikkat çekti ve Türk devletinin Kürt kazanımlarına dönük saldırılarını kınadı.
TJK-F’nin hazırladığı metin de yürüyüş boyunca okundu.
Açıklamalarda, "Cinsiyetçilik ve erkek egemenliğine dayanan düzen savaşa yol açıyor. Savaşın ilk kurbanları ise kadınlar oluyor. Zorla göçe zorlanmanın yanı sıra işsizlikle kadınlar yüzleşiyor" denildi.
Eylemde, Türk devletinin Kürdistan’da geliştirilen eşbaşkanlık sistemini de hedef aldığına vurgu yapıldı.
Kadınlar yürüyüşe Republique Meydanı'nda son verdi. İki gün sürecek etkinlik ve yürüyüşlere yarın devam edilecek.