Ankara'da 8 Mart yürüyüşü

Ankara’da Kolej Meydanı’ndan Sakarya Meydanı’na yürüyüş düzenleyen kadınlar, 8 Mart'ı kutladı.

Ankara’da kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla “Emeğimiz, kimliğimiz, özgürlüğümüz, hayatımız ve barış için tüm dünyada ayaktayız” şiarıyla Kolej Meydanı’nda bir araya geldi. Yürüyüş düzenlemek isteyen kadınlar, polis tarafından engellendi. Polis, Zira Gökalp Caddesi üzerinden yapılacak izin verilmeyeceğini belirterek, Sağlık Caddesi güzergahından yürüyüş yapılmasını istedi. Bu karara tepki gösteren kadınlar, “Aç, aç barikatı aç” sloganları attı. Kadınlar itirazı üzerine polis geri adım attı.

'ERKEK VURUYOR, DEVLET KORUYOR'

Bando eşliğinde yürüyüşe geçen kadınlar, katledilen kadınlar Emine Bulut, Ceren Damar, Ceren Özdemir ve Şule Cet’in isimlerinin yazılı olduğu pankartları taşıyarak, “Jin jiyan azadî”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” ve “Katledilen kadınlar isyanımızdır” sloganlarıyla Sakarya Meydanı’na kadar yürüdü. Burada bir araya gelen kadınlar, iki ayı aşkın bir süredir Dersim’de kaybolan ve hala ulaşılamayan Gülistan Doku ile AKP’li Şirin Ünal’ın evinde şüpheli bir şekilde ölü bulunan Nadira Kadirova’nın akıbetini sordu.

‘DİRENİŞİMİZ TÜM DÜNYAYI SARSIYOR'

Daha sonra Kürtçe, Türkçe ve Arapça olmak üzere üç dilde açıklama yapıldı. Açıklamada, “Kadın direnişleri tüm dünyayı sarsıyor. Dünyanın her yerinde kadınlar emeklerinin sömürülmesine, esnek-güvencesiz çalışma koşullarının dayatılmasına, ırkçılığa, şiddete ve kadın cinayetlerine, özgürlüklerini ellerinden almak isteyenlere karşı mücadele ediyor. Bizler de bu topraklarda yaşayan kadınlar olarak işte böylesine büyük bir direnişin parçasıyız ve bugün her yerde sokaklardayız. Biz kadınlar AKP iktidarının yasalarla, fetvalarla ne giydiğimizden nasıl yaşadığımıza kadar uzanan bitmek bilmeyen kadın düşmanı politikalarla yaşamlarımızı hedef aldığını biliyoruz. Evde, iş yerlerinde, sokakta şiddetin her biçimi meşrulaştırılıp cezasız bırakılırken kadınlar güvenliksiz ve güvencesiz bir yaşama mahkûm edilmeye çalışılıyor” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’nin savaşa sürüklendiği belirtilen açıklamada, savaştan en büyük yarayı kadınların aldığı ifade edildi. Açıklamada, kadın kazanımlarının da hedef aldığı kaydedilen açıklamanın devamında şöyle denildi:
"Kadınları siyaset alanından silmek istiyorlar. Kayyum politikalarıyla eş başkanlığın uygulandığı belediyelere saldırıyor, kadınların iradesini gasp ediyorlar. Kadın siyasetçileri tutuklayarak başta Kürt kadınları olmak üzere mücadele eden tüm kadınlara gözdağı vermeye çalışıyorlar. Kadınlar tutsak ediliyor, cezaevlerinde çıplak arama, en temel hakların gasp edilmesi gibi insanlık dışı muamelelere maruz bırakılıyorlar. Tüm bunlara rağmen kadınlar içeride ve dışarıda kadın düşmanı politikalara karşı yan yana gelerek, kadın mücadelesini yükseltiyor. Tüm kadınlara çağrımızdır: emeğimiz, özgürlüklerimiz ve hayatlarımız için yan yana gelelim. Örgütlenelim, direnelim. Dayanışmayı büyütelim."
Kadınlar, saat 20:00’de de Sakarya Meydanı’nda Feminist Gece Yürüyüşü düzenleyecek.