Amed AKP’ye sıfır (0) çekebilir

24 Haziran seçimlerine çok kısa bir zaman kala HDP, Amed’de yürüttüğü seçim kampanyasına hız vermiş durumda. Ayak basmadıkları yer kalmayan HDP’liler, kentteki coşkuyu arttırdı.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 24 Haziran’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine 3 gün kaldı. Seçimlere girecek olan siyasi partiler yavaş yavaş yürüttükleri kampanyanın sonuna geliyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) de seçim kampanyasına son hız devam ediyor. HDP, Amed’de de sokak sokak, köy köy geziyor.

GECE GÜNDÜZ DEMEDEN

HDP’nin 12 milletvekili adayı her gün sabah 09.00’da Amed İl Örgütü’nde toplanıyor. Parti yöneticileri ve çalışanları da aynı saatte geldikleri HDP İl Örgütü’nden, bir akşam öncesinden planlanmış günlük ziyaret, halk buluşmaları gibi etkinlikler için harekete geçiyor. Seçim çalışmaları, saat 23.00’e kadar merkez ve kırsal ilçelerde yürütülüyor. Bu ilçelere bağlı köyler ve mahallelere de gidilip sık sık halk buluşmaları gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar esnasında ev ve esnaf ziyaretleri de yoğun yapılıyor.

HDP, HER YERDE

Kentin hemen hemen her metrekaresinde HDP’nin bayrakları, sloganlarının yazılı olduğu pankart ve afişleri, cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın ve Amed milletvekili adaylarının resimlerinin basılı olduğu materyaller asılmış durumda. Yine birçok noktada billboard ve raketlerde aynı içeriklerde görece büyük afişler asılmış. Böylece kentin her yerinde HDP’nin renklerine ve izlerine rastlamak mümkün.

SEÇİM BÜROLARI VE SANDIK GÜVENLİĞİ

HDP’nin Amed kent genelinde 50’den fazla seçim irtibat bürosu açılmış durumda. Kırsal ilçelerde açılan seçim büroları ile birlikte bu sayı ikiye katlanmış. İl ve ilçe örgütlerinin yanı sıra halkın sıkça ziyaret ettiği noktalar arasında olan bu seçim bürolarının açılışlarının miting havasında geçtiği Amed’de, coşku, enerji ve heyecan had safhada. Bürolarda en çok tartışılan konulardan biri de seçim güvenliği. Oy kullanacak olan seçmenlerin seçim günü sandıklarda ileri düzeyde bir güvenliğin olması konusunda hemfikir oldukları görülüyor.

KADINLAR VE GENÇLER

Amed’de açılan kadın seçim büroları da yoğun. Neredeyse her gün bu bürolarda müzik dinletisi, tartışma platformları gibi biz dizi etkinlik düzenleniyor. Kadının renginin ve aklının yansımasını bulduğu bu seçim büroları, tamamen kadınların emeğiyle dizayn edilmiş durumda. Mahalleli kadınların da katkı sunduğu bu bürolar, aktif bir şekilde kullanılıyor.

HDP’nin yürüttüğü seçim kampanyasına gençliğin de ilgisi oldukça yoğun. Mahalle gençliğinden tutalım da üniversite gençliğine kadar her kesimden gençler, azami bir çaba içerisinde. Kitle çalışmalarında kendi özgünlükleriyle yer alan gençlerin enerjisi ve motivasyonu tüm kentin havasına olumlu katkıda bulunuyor.

12 BİN 500 ÇALIŞAN

HDP’nin Amed’deki seçim çalışmalarına ilişkin bilgi almak için konuştuğumuz İl Başkanı Mehmet Şerif Camcı, 24 Haziran’ın kritik bir seçim olduğunu ve Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir niteliğe sahip olduğunu söyledi. “Seçim programımızı yaparken, bu ani seçim kararı çalışmamızı aksatmasın diye, azami özen gösterip planlarımızı da bunun üzerine şekillendirmiştik” diyen Camcı, şöyle devam etti: “Halkın geneline ulaşabilmek üzerine kurulan bir planlama çıkardık. Şu an geldiğimiz aşama kentte temas kurmadığımız insan oranı herhalde yüzde 4-5 oranındadır. Kaldı ki pek çok kesimle iki-üç defa görüşmeler yapıldı. Birkaç defa evlere gidilen bölgelerde ağırlıkta gitmediğimiz köy kalmadı. Dış ilçelerde dahil insanlarımız seferber olmuş durumda. Yaklaşık 12 bin 500 kişi Amed’de aktif çalışma yürütmekte.”

NOKTA ÇALIŞMALAR OLUMLU

Halktan oldukça pozitif geri dönüş aldıklarını belirten Camcı, şunları paylaştı: “Bu seçimlere verdikleri önemi adeta onlar bize hatırlatır tarzda bir yaklaşımla yüz yüze kaldığımızı belirtebiliriz. Buradan da anlayacağımız gibi, Amed şu anda kararını vermiş durumda. Şu an seçim olsa kararsız kimsenin kalmadığını da belirtebiliriz. Kitlesel çalışmalar devam ederken ağrılığımızı verdiğimiz bir diğer çalışmada, nokta çalışmalarıdır. AKP’ye öfkeli olan ama kararsız kalan, AKP’ye geçmiş dönemde oy veren ama bu dönem vermeyeceği anlaşılan kesim üzerinde nokta çalışmalar yürütüyoruz. Bunlar bazı aileler. AKP’nin son dönem uygulamalarının artık zulme vardığını kendilerinin de kabul ettiği, bu rahatsızlığını dile getiren belli kesimlerle bire bir temaslar, ev ziyaretleri gerçekleştirdik. Günde onlarca aile ile üçerli, beşerli gruplar halinde ikna temelinde buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmamızda da pozitif sonuçlar elde ediyoruz.”

OY VERDİĞİN SANDIĞI KORU

24 Haziran seçimlerinin Türkiye genelinde AKP–MHP şer ittifakı ile demokrasi bloğu diye nitelendirilen HDP ittifakı arasında geçeceğini belirten Camcı, “HDP barış ittifakının, demokrasi bloğunun bu konuda rolünün stratejik önemde olduğunun bilinmesini istiyoruz. Her yurttaşımızın da oyuna sahip çıkacağı bir tutumla hareket etmesini bekliyoruz. Kimse 24 Haziran’da oy kullandıktan ‘Ben nasılsa oyumu kullandım, gidip televizyon karşısında durumu takip edeyim’ beklentisine girmemelidir. Herkes o gün oyunu kullandığı sandığa yönelik müşahit takip etme görevini sürdürmelidir. Halkımızdan beklentimiz bu yöndedir” dedi.

BÜYÜK BİR DERS VERİLECEK

AKP-MHP ittifakına Amed halkının çok öfkeli olduğunu vurgulayan Camcı, şunları aktardı: “Bunlar hiç vekil çıkarmamalı düzeyinde tepkiler gelişiyor. İl genelindeki yüzde 10’un altına düşürülmesi gerektiğini söylüyorlar. Tabela partisi haline gelebilecek bir beklenti içinde olduklarını görüyoruz. Çok insanı kırdılar, örselediler ve çok insana zulüm ettiler. Bu zulmün toplamının müthiş bir öfkeye dönüştüğünü görüyoruz. Ama yine biz sağduyuyla, oyumuzla pek çok şeyi değiştirebileceğimizi de göstererek hareket etmemiz gerektiğini belirtmek istiyorum. İnsanlarımızın büyük bir ders vereceğinden şüphe duymuyoruz.”

HDP, ALANDAKİ TEK PARTİDİR

Amed’in Yenişehir ilçesinde de seçim çalışmalarını yoğun bir tempoyla yürüten HDP, ilçenin her kesimden oluşan kitlesine sesleniyor. İlçenin seçim koordinasyonunda yer alanlardan biri de yerine kayyum atanan Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Selim Kurbanoğlu. Kurbanoğlu, "Yenişehir’de son referandumda da yüzde 68,5 ‘Hayır’ çıkmıştı. Kozmopolit bir yapı ama partimizin en güçlü olduğu yerlerden birisi bu ilçedir. Şu anda çok net söyleyebiliriz ki alanda çalışma yürüten tek parti biziz. O kadar alanda çalışmamıza rağmen başka bir siyasi partinin herhangi bir faaliyetini görmüş değiliz" şeklinde konuştu.

ENGEL TANIMAMAK ESASTIR

Alanda milletvekili adayları ile beraber her gün çalışma yürüttüklerini söyleyen Kurbanoğlu, şunları söyledi: “Büro açılışlarımız oldu. İlçe merkezinde 12 seçim büromuzun açılışını yapmış durumdayız. Bunun dışında günlük çalışmalarda el ilanları dağıtımı yapılmaktadır. Çalışmalarımızı her anlamda devam ettiriyoruz. Bu çalışmalarla kitlelere bir kez daha ulaşmış oluyoruz. Şunu hatırlamakta fayda var, kritik bir seçimden geçiyoruz. Türkiye geneli için de geçerlidir bu durum. Karşımızda olağan üstü bir güç var ve olağan üstü bir haldeyiz. Sıkıyönetim koşulları bile böyle değil. Seçim bürolarımızın açılışlarında biz bu baskıyı görüyoruz, hissediyoruz. Fakat bir yerde halk iradesini göstermişse OHAL, sıkıyönetim gibi farklı baskılar bunu engellemek için mümkün olmuyor. Özellikle seçim günü için biz tüm sandıklara listemizi vermiş, resmi sandık komisyonunu oluşturmuşuz durumdayız.”

SEÇİMLERİN ÖNEMİ BİLİNİYOR

Amed halkının tercihini kimden yana kullanacağını çok iyi bildiğini belirten Kurbanoğlu, şunları ifade etti: “Türkiye’nin demokrasisi için HDP olmazsa olmazdır, vazgeçilmezdir. Amed halkı bunu daha iyi biliyor. 24 Haziran’da bizler hep beraber göreceğiz, kimin barış ve demokrasi istediğini. Amed halkı geçmişte siyasi geleneğimizden gelen partilere verdiği misyonu, desteğini bu seçimlerde de gösterecektir. Halk bizden çok önde ve daha iyi biliyor bu seçimin kritik olduğunu. Kritik derken de baraj sorunundan bahsetmiyorum, Türkiye’de yönetimin değişmesinden bahsediyorum. Bu saatten sonra da bölgede halkımızın HDP’den başka kimseye ilgi göstereceklerini sanmıyorum. Çünkü söz konusu Kürtler olunca herkes çok rahat birleşebiliyor. Amed halkı bunun farkındadır.”