Almanya bastırdı, AB 'Türkiye ile yola devam' dedi!

Malta'da bir araya gelen AB üyesi ülkelerin Dışişleri bakanları, AKP rejimiyle yaşanan krizlere rağmen Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerin devam etmesine karar verdi.

Türkiye konusunda ikiye bölünen AB yetkililerini Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel AKP rejimine arka çıkarak ikna etti. Toplantıda Türkiye'ye "ev ödevlerini yap" uyarısında da bulunuldu.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başta Almanya, Avusturya ve Hollanda olmak üzere Avrupa ülkelerine hakaretleri, sonuçları şaibeli olan 16 Nisan referandumu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’yi denetim sürecine almasına rağmen, Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısından "Ankara ile yola devam" mesajı çıktı.

Avrupa Birliği'nin 27 üyesi dışişleri bakanları dün Malta'da gayri-resmî nitelikli toplantıda bir araya geldi. Zirvenin gündeminde İngiltere'nin AB'den çıkma süreci ve Türkiye ile 2004 yılından itibaren yürütülen üyelik müzakerelerinin akıbeti vardı.

GABRİEL AKP REJİMİNE ARKA ÇIKTI

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in ısrarla Türkiye savunuculuğu yapması zirvenin seyrini değiştirdi. Merkel'in başbakanlığındaki Alman hükümetinin müzakerelerin iptaline kesinlikle karşı çıktığını söyleyen sosyal demokrat politikacı Gabriel, daha da ileri giderek, bazı üye ülkelerin Türkiye konusunu iç politika unsuru olarak kullandığını öne sürerek, bu ülkeleri eleştirdi.

Gabriel'in hedefinde Türkiye ile müzakerelerin derhal durdurulmasını savunan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz vardı. Gabriel "Kurz herkesten daha fazla sert konuşuyor, bunun Türkiye'den daha fazla Avusturya'nın iç siyaseti ile alakalı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Alman medyasına sızan bilgilere göre Gabriel ayrıca, "Türkiye ile ilişkilerimizi kesersek Ankara Rusya'ya yanaşır" diyerek üye ülkeleri ikna etmeye çalıştı.

'REFERANDUMLA ÜYELİK SÜRECİ ÖLDÜ!'

Erdoğan rejiminin muhalefeti bastırarak AB üyeliğini sonlandırdığını belirten Kurz ise Türkiye ile ilişkilerin sürdürülmesinden yana olduklarını ancak AB üyeliğine karşı çıktıklarını söyledi. AB'nin önde gelen ülkelerinden biri olan Fransa'nın Almanya ile yakın pozisyonda olması dikkat çekti.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise 16 Nisan günü Türkiye'de yapılan referandumla AB ile üyelik sürecinin zaten öldüğünü ifade etti.

YENİ BİR MÜZAKERE BAŞLIĞI AÇILMAYACAK

Toplantıda 27 ülkenin uzlaştığı konular AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından açıklandı. Şaibeli olan ve uluslararası gözlemcilerin eleştirilerine rağmen AB yetkilisi Mogherini, 16 Nisan'daki referandum sonuçlarını tanıdıklarını ifade etti. Mogherini, "Bazı itirazlar olduğunun farkında olmakla birlikte referandum sonuçlarına saygı duyuyoruz. Anayasa değişikliklerinin, Venedik Komisyonu tavsiyeleri ve AGİT gözlemleri çerçevesinde uygulanmasını umuyoruz" dedi.

Türkiye ile yürütülen katılım müzakerelerinin sürdüğünü belirten AB yetkilisi "Ne askıya alındı ne de sona erdi. Bununla birlikte herhangi bir müzakere başlığının açılmasına yönelik bir çalışma içinde değiliz" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE: KURALLARA UY, ÖDEVİNİ YAP

Üyelik kriterlerinin son derece açık olduğunu ve Türkiye'nin bunları gayet iyi bildiğini ifade eden AB yetkilisi, Ankara'ya "Ev ödevlerinizi zaten biliyorsunuz, önce onları yapın" uyarısında bulundu. Özellikle insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve medya özgürlüğünün de dahil olduğu temel özgürlükler, idam cezası ve uluslararası hukuk konularına dikkat çeken AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, şöyle konuştu:

“Kulübün kuralları açık. Girmek istiyorlarsa ne yapacaklarını biliyorlar. Aramızda görmekten memnun oluruz ancak onların tarafından bir netleştirmeye ihtiyaç var. Biz nerede durduğumuz konusunda gayet açığız."

Türkiye'ye üyelik yolunda bir yıl ek sürenin verildiği öğrenilen toplantının ardından Mogherini, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelerek yeni yol haritasını konuştu. Önümüzdeki günlerde de AB-Türkiye arasında beş temel başlıkta değişik düzeylerde görüşmeler yapılacak.