AB'den mülteci şantajı için Türk devletine uyarı

İdlib'te yaşadıkları bozgun sonrası, siyasi ve askeri destek için Avrupa'ya mülteci şantajı yapan Türk devletine AB'den "anlaşmalara bağlı kal" uyarısı geldi.

 

İdlib'te yaşadıkları bozgun sonrası Avrupa'ya mülteci şantajı yapmaya başlayan Türk devletine Avrupa Birliği'nden yanıt gecikmedi. Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Türk devletine "mülteci anlaşmasına sadık kalması" uyarısı yapıldı.

İdlib'de Türk askerlerinin öldürülmesinin ardından Türk devlet yetkilileri, Suriyeli göçmenlerin Avrupa'ya geçişi için sınırları açtıklarını duyurdu.

'TÜRK YETKİLİLER BİZE POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, AB ile Türkiye anlaşması konusunda herhangi bir değişiklik olmadığını ve Türk yetkililerle bu konuyu olarak görüştüklerini söyledi.

Stano, "Türkiye'nin 2016 yılında imzalanan sığınmacı anlaşmasına bağlı yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz aksi taktirde gereken önlemler alınacaktır" ifadelerini kullandı. Sözcü "Türk yetkililer resmi politikada değişiklik olmadığını resmen teyit etti ve biz bunun böyle kalmaya devam etmesini bekliyoruz" dedi.

MERKEL İLE MİÇOTAKİS MÜLTECİLERİ GÖRÜŞTÜ

Mülteci konusunu yakından takip eden Almanya ise teyyakkuzda. Almanya Cumhurbaşkanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile telefonda görüştü. Yunanistan, Türk devletinin şantajı sonrası sınıra ek birlikle göndermişti.

BULGARİSTAN SINIRA ASKER GÖNDERMEYE HAZIR

Diğer yandan Bulgaristan Savunma Bakanlığı da olası bir göçmen dalgasına karşı Türkiye sınırına bin asker göndermeye hazır oldukları açıklamasını yaptı.