İsveçli profesör: Yaşlılar ilaçlarla öldürülüyor!

İsveçli Profesör Yngve Gustafson, huzurevlerinde kalan korona hastası yaşlıların çoğuna yanlış ilaç verildiğini ve yaşlıların verilen ilaçlar sonucu öldüğünü söyledi.

İsveç, nüfusuna kıyasla koronavirüs salgını nedeniyle en fazla ölüm vakasının olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Covid-19 virüsü en fazla huzurevinde kalan yaşlıları vuruyor. İstatistikler koronavirüs nedeniyle ölen her 10 kişiden 9'unun 70 yaşının üzerinde olduğunu gösteriyor. Yaşamını yitirenlerin yüzde 52,6'sını huzurevlerinde kalan yaşlılar oluşturuyor.

Huzurevlerindeki ölümlerin yüksek olması yoğun tartışma ve eleştirilere neden oluyor. İsveç'in geçmişte uygulamaya koyduğu sağlıkta özelleştirme ve günümüzde uyguladığı sürü bağışıklığı politikasının sorgulanmasına neden oluyor.

Koronavirüsün yaygınlaşmasına karşı neredeyse tüm ülkeler kısıtlayıcı ve yasaklayıcı önlemlere başvurur, AVM'leri, okulları, restoranları ve işyerlerini kapatırken, İsveç daha liberal bir politika izledi.

Koronavirüse karşı mücadelenin liderliğini yapan Halk Sağlığı Kurumu'nun bir numaralı yetkilisi Anders Tegnell, en etkin mücadelenin sürü bağışıklığı stratejisi olduğunu pek çok kez tekrarlamakla birlikte, İsveç'in bu stratejiyi uyguladığını inkâr etti.

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI STRATEJİSİ TUTMADI

İsveç'in inkâr ettiği ve adını vermeden uyguladığı sürü bağışıklığı ülke nüfusunun en az yüzde 70'inin enfekte olması durumunda hastalığın engellenebileceği öngörüsüne dayanıyor. İsveç'te koronavirüsün en fazla zarar verdiği yerleşim birimi başkent Stockholm. Yapılan bir araştırma Nisan ayı sonu itibarıyla Stockholm'de halkın sadece yüzde 7,3'ünün antikor oluşturduğunu, yani sürü bağışıklığı politikasının tutmadığını gösterdi.

Koronavirüsün yayılmasını engellemek için sınırlayıcı ve yasaklayıcı önlemler alan İskandinavya'nın diğer ülkeleri Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda'da enfekte olanların ve ölenlerin sayılarını azalırken, İsveç'te hastalık her gün onlarca insanın canını almaya devam ediyor.

Finlandiya'da 314, Danimarka'da 568, İzlanda'da 10, Norveç'te 236 kişi 30 Mayıs itibarıyla yaşamını yitirirken, İsveç'te ölenlerin sayısı 4350'ye yükseldi. Nüfusla kıyasladığında her bir milyonda Finlandiya'da 56, Danimarka'da 97, İzlanda'da 29, Norveç'te 43 kişi ölürken, İsveç'te bu sayı 426.

Ortadaki açık tabloya rağmen Halk Sağlığı Kurumu'nun koronavirüse karşı mücadelede izlediği stratejiyi gözden geçirmemesi eleştiriler ve tepkilerle karşılaşıyor. Bir araya gelen bilim insanları, İsveç hükümetine ortak çağrılar yaparak, Covid-19'un yaygınlaşmasını engelleyici önlemler almaya çağırıyor.

'YAŞLILAR GEREKSİZ YERE YAŞAMLARINI YİTİRİYOR!'

İsveç Radyosu'nda geçtiğimiz günlerde bir tartışma programına katılan Prof. Yngve Gustafson, huzurevlerinde kalan pek çok yaşlının salgın nedeniyle gereksiz yere yaşamını yitirdiğini söyledi.

Korona enfeksiyonuna yakalanan yaşlılara en kötü ilaçların verildiğini söyleyen Gustafsson, doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması durumunda pek çok yaşlının yaşamının kurtulacağını belirtti.

Yaşlılar bakımı hakkında on yıllardır araştırmalar yapan Gustafson, ülkenin kuzeyindeki Umeå Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapıyor. Mart ayı başında huzurevlerinde önlem alınmadığı takdirde koronavirüsün hızla yayılacağı uyarısında bulunmuştu.

'MORFİN VERİLEREK YAŞLILAR ÖLDÜRÜLÜYOR'

Gustafson, yaşlılara doğru tedavi yöntemleri uygulanması ve hastaneye gönderilmeleri durumunda pek çok yaşlının yaşamının kurtarılabileceğini ama bunun yerine yaşlıların huzurevlerinde tutulduklarını ve kendilerine morfin verildiğini söyledi.

Yaşlılara morfin vermenin düşünülebilecek en kötü tedavi biçimi olduğunu belirten Gustafson, ”Eğer bu insanlara morfin verirseniz çok çabuk ölürler. Bu şekilde ilaç verildiğinde yüzde yüz ölüme mahkûmlar” dedi.

Pek çok durumda doktorların hastalıkların neden kaynaklandığıyla ilgili doğru değerlendirmeler yapamadığını söyleyen Gustafson, Sağlık Sosyal Genel Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Kurumu'nu  huzurevlerindeki yaşlıların neden öldükleri hakkında araştırma yapmamakla suçladı.

Radyodaki tartışma programına katılan Sağlık Sosyal Genel Müdürlüğü Bölüm Şefi Thomas Linden, İsveç'te yaşlı bakımının iyi işlediğini öne sürdü. Koronavirüsten şimdiye kadar ölenlerin sayısının huzurevlerinde gripten ölenlerin sayısından fazla olmadığını iddia etti.
 
Linden'in gerçekleri söylemediğini belirten Gustafson, ”Yakında öleceklerini öne sürerek yaşlıları hastanelere göndermenin kazançlı olmadığı yaygınlaştırıyorlar, bu doğru değil” dedi.

Bu yılın Nisan ayında İsveç'in ikinci büyük hastanesi Karolinska'nın doktorlara koronavirüse yakalanan 80 yaş üzerindeki hastaların yoğun bakıma alınmamasını isteyen talimat verdiği açığa çıkmıştı. Söz konusu belgede başka hastalığı olan 60 yaş üzerinde olan Covid-19'lu hastalara yoğun bakımda öncelik verilmemesi de istenmişti.

PROTESTO GÖSTERİLERİ SÜRÜYOR

İsveç'in koronayla liberal mücadele stratejisine tepki gösteren ve sanal medyada örgütlenen bir grup genç, her hafta cumartesi başkent Stockholm'de eylem düzenliyor.

Sergelstorg Meydanı'nda dün bir araya gelen gençler, yaşlıların virüse karşı korunmamasını kınayan pankartlar taşıdı, korona stratejisini kınayan konuşmalar yaptı.