Askerlikten firar edip PKK'ye katıldılar

Zorunlu askerlik yaptıkları sırada gerilla saflarına katılan Sipan Wan ve Sipan Rizgar isimli gerillalar, "İnsanlık için savaşmanın yeri PKK'dir" diye konuştu.

Türk devletinde askerlik yaptıkları sırada ırkçı, faşist yaklaşımlara ve saldırılara maruz kalan Kürt gençleri gerilla saflarına katıldı. Gerilla saflarına katılan Sipan Wan ve Sipan Rizgar askerlik yaptıkları kışlalarda karşılaştıkları ırkçı muameleleri ANF'ye anlattı. Askerlik yaptığı sırada PKK’ye katılan gençlerden biri olan Sipan Rizgar isimli HPG gerillası, 1989 yılında Muş’ta dünyaya gelir.

Devletin asimilasyon politikalarından oldukça etkilenen bir ortamda büyüyen gerilla Sipan Rizgar içinde büyüdüğü toplumun Türk askerliğine bakışını şu cümlelerle yorumluyor: "Toplumda bazı aileler çocuklarını zorla askerliğe gönderebiliyorlar. Aslında bu algıyı devlet ailelerde yaratmıştır. ‘Çocuğumuz askere gitsin de erkek olsun’ anlayışı var. PKK’de bunun çözümlemesini derin yaptım. Erkek egemen zihniyetin bir yansımasıydı bu durum. Çocuklarını devlete köle yaptıklarının farkında değiller. Çocuklarının ne için savaştığını bile bilmiyorlar. Bilmemek de beraberinde birçok tehlikeyi getiriyor."

'BİZE VERİLEN İLK EĞİTİM KÜRTLER TERÖRİSTTİR'

2009 yılında askere gittikten sonra Kürt olduğu için birçok ırkçı yaklaşımla karşılaştığını söyleyen gerilla Sipan Rizgar "Zaten ben karşılaşmasam bile yanımda sırf bazı şeyleri kabul etmedikleri için birçok kişi işkence görüyordu. Normalde herkesin saç ve sakallarını kesmeleri isteniyordu. Ama Kürdistan'a gidenlere bu yaptırılmıyordu.

Bize diyorlardı sizde onlar gibi olun kamuflaj olsun. Türk askerliğinde Kürdü öldürmemiz için eğitiliyorduk. Kürdistan’a gittiğimizde 'oradaki herkes teröristtir’ deniliyordu. PKK’ye geldiğimde gördüm ki PKK ile Türk askerliği arasında büyük bir fark var. Öncelikli fark da ahlak farkıdır. PKK içinde toplum ahlakı var. Devlet ahlakında böyle bir şey yok" diye konuştu. Kütahya'da öldürülen bir askeri hatırlatan HPG gerillası Sipan, "Buna da faili meçhul denildi. Bu şekilde birçok asker öldürülüyor ve şüpheli diye yutturulmaya çalışılıyor" dedi.

‘HALKIN İÇİN SAVAŞMAKTAN DAHA DEĞERLİ BİRŞEY YOK’

Askerde olan birçok kişinin niçin savaştığının farkında olmadığını kaydeden HPG gerillası Sipan Rizgar sözlerini şöyle sürdürdü: "Birçok asker vicdanen reddediyordu. Çünkü kardeşini, halkını öldürmek istemiyordu. Doğasına zarar vermek istemiyordu. Yapmayacağım dediği zaman da dayak, tutuklama, öldürme gibi muamelelerle karşılaşıyordu. Zaten bazı şeyleri dile getirenleri bir şekilde ortadan kaldırıyorlardı."

Gerilla Sipan Rizgar gerilladaki yaşamını ise şunları anlattı: "PKK yaşamına geldiğim zaman aradaki muazzam farkı gördüm. Gerçekten ahlaklı bir yaşam. Yoldaşlık var, paylaşım var. Halkın için savaşıyorsun bundan daha değerli onurlu bir yaşam olabilir mi? Eğer bir genç insanlık için savaşmak istiyorsa buyursun PKK’ye gelsin ve savaşsın. PKK’de iradeye saygı var. Bu yüzden tüm Kürt gençlerine sesleniyorum. En onurlu yol PKK yaşamındadır."

BİR SAVAŞ VERİLECEKSE PKK’DE VERİLİR

2009 yılında Silopi'de askerlik yapan Sipan Wan isimli HPG gerillası da Türk askerliğine ilişkin şunları belirtti: "Askerler çoğu zaman izne gidip geri gelmiyorlardı. Birçoğu Kürdistan’ı Türkiye sanıyordu. Kürdistan’a geldiklerinde insanların Türkçe yerine Kürtçe konuştuğunu gördüler. Kültürün, dilin farklı olduğunu gördü birçoğu. ‘Burası Türkiye değil, bu insanlar Türk değil. Türklükten eser yok burada. Bizim ne işimiz var burada. Ne için savaşıyoruz’ diyorlardı. Birçok şeyin farkına varmışlardı. Bir an önce askerliği bitirip evlerine dönmek istiyorlardı. Halbuki ilk geldiklerinde vatan, millet sloganları ile gelmişlerdi. Çatışmalar vs. çoktu. Birbirlerine silah çekmeye kadar gidiyordu."

‘HPG'NİN KARŞISINDA HİÇBİR DÜZENLİ ORDU KAZANAMAZ’

Askerde yaşanan insanlık dışı muamelelere değinen gerilla Sipan Wan, "Bize 'Size istediğimizi yaparız, eğitim zaiyatı olarak veririz' diyorlardı. Bazı askerler bu şekilde ölüyordu. Irkçı yaklaşımlarla çok karşılaşıyorduk. Bir gün Kürtçe bir kanal açtığımız için bize hakaret edildi, kanallar sonra silindi. Yanımızda kaç tane gencin kaybolduğunu biliyoruz. O gençlere ne oldu nereye götürüldü ortaya çıkmadı. Ama biliyoruz ki şüpheli asker ölümü diye gösterecekler" diye konuştu.

Kürt gençlerine çağrı yapan gerilla Sipan Wan konuşmasının devamında şu çağrıyı yaptı: "Bu savaş Kürdü Kürde kırdırtma savaşıdır. Kürtler artık bunu görmeliler. Özgür bir yaşam için savaşmalılar. Bizim bir amacımız, ideolojimiz var. Onların ise sadece kaba kuvvet ve zorba muameleleri var. HPG’nin gerillalarının taktiği, gücü karşısında hiçbir düzenli ordu kazanamaz. Kürdistan’da olağanüstü bir durum var. Buna karşı mücadele edilecekse PKK saflarında verilir. Tüm gençleri PKK saflarına katılmaları gerekiyor."