ZDF: Türkiye saldırıyor ve biz de işin içindeyiz

Türk ordusunun Efrin’e yönelik başlattığı saldırıda kullandığı Alman yapımı Leopard-II tanklarını hiçbir şarta bağlanmadan Alman hükümetinden aldığı ortaya çıktı.

Türk ordusunun Efrin’e yönelik başlattığı saldırıda Alman yapımı Leopard-II tanklarını kullanılmasına yönelik tartışmalar sürüyor. Önceki gün Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr’in “Şimdiye kadar aldığımız bilgilere göre Leopard tanklarının kullanıldığına dair elimizde somut bir bilgi yok” açıklamasını yapmasına rağmen, konu Berlin’in gündeminden düşmüyor.

Söz konusu Leopard-II tanklarının ise 2006-2009 yılları arasında Türkiye’ye satıldığı ortaya çıktı. 2004 yılında dönemin Alman başbakanı Gerhard Schröder’in ısrarıyla Almanya silah ticaretinde zirveye çıkmış ve kontrolsüz şekilde silah satışlarına izin verilmeye başlanmıştı. İşte o dönem Türk ordusuna da toplam 354 Leopard II tankı satılmıştı.

ALMAN HÜKÜMETİNDEN SATIŞTA KOLAYLIK!

2011 yılında Sol Parti milletvekili Jan van Aken’nın “Hangi şartlarla Türkiye’ye Leopard tankları satıldı?” sorusuna dönemin Merkel hükümeti özetle şu yanıtı vermişti: “NATO üyesi Türkiye’ye bu tankların kullanımı için hiçbir şart koşulmamıştır.” Bu ifade Türk devleti için büyük bir kolaylık demekti.

1982, 1984, 1990 ve 1993 yıllarında Türkiye’ye verilen toplam 397 “Leopard I” tankları belli anlaşmalarla satıldı. O dönem Alman hükümeti bu tankların “Saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye diğer üye ülkeler de yardım etmeli” diyen NATO’nun 5. maddesine dikkat çekerek, tankların sadece saldırılar karşısında savunma amaçlı kullanılabileceğini şart koştu.

‘TÜRKİYE İLE YAPILAN SATIŞ ŞARTLARA BAĞLANMALI’

Krauss-Maffei Wegman firması tarafından şimdiye kadar toplam 3 bin adet üretilen “Leopard II” tanklarının en iyi müşterisi Türkiye’ye oldu. Diğer ülkelerin aksine Almanya’nın Türkiye’ye satışta kolaylık sağlaması ve kullanımda sınırlama getirmemesi de Efrin’e yönelik saldırıyla gündeme geldi. Yaygın Alman medyasında öne çıkan yorum ve analizlerde Berlin yönetimine bu konuda ciddi eleştiriler yapılıyor.

NDR televizyonun yorumcusu Andreas Flocken, Almanya’nın bu şekildeki silah ihracatını fiyasko biçiminde değerlendirdi. Silah ticaretinin diğer ihracat biçimlerine benzemediğine dikkat çeken Flocken “Türkiye’nin Alman panzerleriyle Kürtlere karşı harekete geçmesi NATO üyesi bile olsa silah ihracatı doğru ele alınmalı” dedi.

Alman yorumcu Flocken “Silah ticareti hiçbir şeye benzemiyor, çünkü yaptığınız ticaret başkalarını öldürüyor. Bu yüzden Alman panzer, silah ve savaş gemilerinin kime gönderildiği kontrol edilmeli” çağrısını yaptı. Flocken, Alman tanklarının Efrin’e yönelik saldırıda kullanılması karşısına Berlin yönetiminin aciz kaldığını ve sesini çıkartamadığını belirtti.

“90’LI YILLARDA DA BENZERİ YAPILMIŞTI”

Alman tanklarının Efrin’de kullanılması konusu devlet televizyon kanalı ZDF’de akşam saatlerinde yayınlanan “Heuteplus” programında da ele alındı. ZDF sosyal medya hesabından yayını “Türkiye Suriye’de Kürt güçleri YPG’ye saldırıyor ve biz de silahlarımızla bu işin işindeyiz” sözleriyle paylaştı. Televizyon kanalına konuşan uzman ve siyasetçiler, Almanya’nın 90’lı yıllarda yine benzer şekilde Türkiye’ye verdiği silahların Kürtlere karşı kullanıldığına dikkat çekerek, silah satışlarının kontrol edilmesini istediler.