Yaralı PKK'li tutsak tedavi edilmiyor

PKKli yaralı tutsak Hakkı Turgay, sürgün edildiği Elazığ T tipi cezaevinde tedavi edilmezken, tek kişilik hücrede tutuluyor.

Batman’da 24 Aralık günü Hasankeyf ilçesine bağlı Zeve (Yakıtlı) köyünde yaralı halde yakalanan PKKli Hakki Turgay, gözaltında yoğun işkence gördü. Ayağı ve başından yaralı olan ve yaralarının bulunduğu bölgeler günlerce darp edilen Turgay, işkence sırasında bayılınca hastaneye kaldırıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından “Gri listede yer alan üst düzey PKKli” şeklinde servis edilen, hastanede kısa süren bir müdahalenin ardından Batman cezaevine götürüldü. Batman cezaevinde aylarca tedavisi yapılmayan Turgay, ailesi ve avukatlarının girişimleri üzerine kısmi olarak tedavisi başlatıldıktan kısa süre sonra 12 Nisan günü Elazığ T tipi cezaevine sürgün edildi.

Elazığ cezaevi idaresinin kendisini tek hücreye aldığını, bağımsızların kaldığı koğuşa gitmesi için baskı yaptığını ve tehdit ettiğini belirten Turgay, tedavi edilmediğini söyledi. Turgay, cezaevi yönetiminin bağımsız bazı tutukluları bulunduğu bölüme getirerek kendilerine karşı provoke ettiğini de aktardı.

‘BAYILANA KADAR İŞKENCE EDİLDİM’

PKKli yaralı tutsak Hakkı Turgay, gönderdiği mektubunda yaşadıklarını şu sözlerle ifade etti: “24 Aralık günü başımdan ve ayağımdan yaralı halde yakalandıktan sonra günlerce işkence edildim. İşkence de bayıldığım için hastaneye kaldırıldım ve kısa bir müdahalenin ardından tutuklanarak cezaevine götürüldüm. Batman cezaevinde arkadaşlarımın yardımı ile günlük yaşamımı sürdürüyordum.”

‘SAĞLIK KOŞULLARIM UYGUN OLMADIĞI HALDE SÜRGÜN EDİLDİM’

Turgay, mektubunda devamla şunları aktardı: “Aylarca tedavim engellendi, Nisan ayında kısmi olarak tedavim başladı ancak başladıktan hemen sonra sağlık koşullarım uygun olmadığı halde Elazığ cezaevine s ring aracı ile sürgün edildim. Cezaevinde ciddi bir baskı ve insanlık dışı uygulamalar var. PKKli tutsaklarla görüşmem engelleniyor, ayağım ağır yaralı halde olduğu için zorlanıyorum, koltuk değnekleri ile ayakta kalmaya çalışıyorum. İhtiyaçlarımı karşılayamıyorum.

‘PKK’Lİ ARAKDAŞLARIMLA KALMAK İSTEDİĞİM İÇİN TEHDİT EDİLİYORUM’

PKKli tutsaklarla kalmak istediğim için tehdit ediliyorum, gardiyanlar tarafından tehdit ve baskıya maruz kalıyorum. Bağımsız kimi tutuklularla kalmam isteniyor ancak ben bunu kabul etmiyorum ve PKKli tutsak arkadaşlarım ile birlikte kalmak için direniyorum. Cezaevi idaresi kimi tarafsız, bağımsız tipleri bulunduğum bölüme getirerek provokasyon ortamı yaratıyor ve bana karşı bunları kışkırtıyor.

‘TEDAVİ EDİLMİYORUM, SAĞLIK DURUMUM KÖTÜYE GİDİYOR’

Hakkı Turgay, Batman cezaevinde başlayan tedavisinin sürgün edildiği Elazığ cezaevinde durdurulduğunu da belirterek, “Cezaevi idaresi tedaviyi de bana karşı kullanıyor, sağlık durumum gittikçe kötüleşiyor, ayağım ve başımdan yaralıyım ve henüz ciddi bir tedavi uygulanmadı” dedi.

Kamuoyunun Elazığ cezaevinde yaşanan baskı ve kendi durumuna ilişki duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Turgay, bir an önce tedavisinin yapılmasını ve PKKli tutsak arkadaşları ile bir arada kalmak istediğini de belirtti.