Xakurkê’den gerilla izlenimleri

Xakurkê cephesinde her koşula göre hazırlıklar tamam; gerilla mevzilerinde direniş, mücadele ruhu hakim.

Uzun bir yürüyüş ardından savaş uçaklarının, farklı keşif uçaklarının (Heron, Bayraktar gibi) hareketliliğinin devam ettiği ve son günlerde sömürgeci Türk devletinin işgal saldırılarının hedefinde yer alan Xakurkê’deyiz. Geceyi faşist Türk ordusunun işgal girişimlerine geçit vermeyen gerillalar ile birlikte geçiriyoruz. Gece boyunca da durum değişmiyor.

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte Xakurkê’de hızlı başlayan bir güne uyanıyoruz. Havan, obüs atışlarının ve uçak vuruşlarının sesleri birbirine karışırken keşif uçaklarının alandaki yoğun hareketliliğine tanık oluyoruz.

Faşist Türk ordusu, 14 Aralık'ta Şemdinli sınır hattından Güney Kürdistan’ın Xakurkê bölgesini hedefleyen işgal girişiminde bulundu. Biz de Türk ordusunun insansız hava araçlarının desteğiyle Xakurkê bölgesine bağlı olan Evdilkovî yamaçları, Deşta Heyaté, Geliyê Heci Beg, Geliyê Reş ve Kanîreş alanlarına indirme yaparak başlattığı işgal harekatının ne durumda olduğunu öğrenmek için alandayız.

Güney Kürdistan’ın Diyana şehrine bağlı Tepê Siro, Geliyê Reş, Kanîreş ve Bermizê köyü alanlarını kapsayan operasyon HPG gerillalarının etkili eylemleri nedeniyle şuan için püskürtülmüş durumda. Son durumu öğrenmek için HPG komutanlarından Ulaş Dersim ve HPG savaşçılarından Şervan Mardin ile sohbet ediyoruz…

GÖREV, DÜŞMANI ALT ETMEK

Medya Savunma Alanları’na karşı, özellikle de Xakurkê’ye karşı faşist Türk ordusunun bir operasyon başlattığını hatırlatıyor ve son durum nedir, diye soruyorum. Komutan Ulaş Dersim, şunları dile getiriyor: "Türk ordusu işgal girişiminin başarısız olduğunu, operasyonlardan sonuç alamadıklarını vurgulamak gerekiyor. İşgalci Türk ordusuna karşı gerillalarımız birçok etkili eyleme imza attı. Bu eylemlerde onlarca Türk askeri öldürüldü. Türk ordusunun alandaki hareketliliği ve saldırılarının artmasına rağmen herhangi bir kayıp söz konusu değil. Görev ve sorumluluk sadece düşmanı boşa çıkartmak değil, düşmanın alt edilmesidir. Temel görevimiz bu…"

XAKURKÊ’YE GİRMEK ÖYLE KOLAY DEĞİL

Ulaş Dersim ile konuştuktan sonra gerillaların konumlandığı tepeye gidiyoruz. Sıcak karşılama ardından çay ikramında bulunan gerillaların moral ve motivasyonu oldukça yüksek. Gerilla da çay sohbetsiz olur mu, diyerek Serxwebûn, Bahoz, Şervan adlı gerillalar ile kısa bir sohbete başlıyoruz. Şervan, faşist Türk devlet yetkililerinin '2017 yılında PKK’yi bitireceğiz. Mart - Nisan dönemlerinde PKK’nin adı bile anılmayacak' iddiasında bulunduğunu hatırlatarak, gerillanın yıl içerisinde sergilediği eşsiz direnişe dikkat çekiyor. Gerilla cephesinde son durum nedir, soruma gerilla Şervan'ın yanıtı şöyle oluyor: "İşgal girişimi karşısında büyük bir direniş sergilendi ve saldırılar püskürtüldü. Eğer Türk ordusu Xakurkê’ye yönelirse kuşkusuz büyük bir direniş ve savaş durumu yaşanacak. Xakurkê’ye girmesi öyle kolay değil. HPG gerillaları olarak buna kesinlikle izin vermeyeceğiz."

Gerilla cephesinde her koşula göre hazırlıklar tamam; kanlarının son damlasına kadar savaşacak fedailiğe, inanç, irade, kararlılık ve devrimci netliğe sahipler.