Tevgera Azadî Biradost'u örgütlüyor

Medya Savunma Alanları'ndaki Biradost bölgesinde kurulan zomlarda da çalışma yürüten Tevgera Azadî, Kürt kültürünün kadim geleneği olan rûspî ve porspîler öncülüğünde toplumsal örgütlenmeyi geliştiriyor.

İki yıllık hazırlığın ardından 17 Ekim 2014'te Süleymaniye'de 150 delegenin katılımıyla kuruluş kongresini yaparak, 19 Ekim'de kuruluşunu ilan Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadî ya Civaka Kurdistanê), örgütlenme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şubat 2017'de ikinci kongresinde de Şîlan Şakîr ve Mihemed Abdullah'ın eşbaşkanlığında yoluna devam eden Tevgera Azadî, sadece kentlerde değil, kırsalda da ciddi bir örgütlenme çabası içerisinde.

Medya Savunma Alanları'nda kurulan zomlarda da halk ziyaretleri ve toplantılar yapılıyor; öz yönetimin önemi tartışılarak, Kürt kültürünün kadim geleneği olan rûspî ve porspîlerin saygınlığına vurgu yapılıyor. Biradost bölgesinde de benzer çalışmalar yoğunlaştı. Genel halk çalışmalarının yanı sıra özgün kadın çalışmaları da yürütülüyor. Halkın görüş, öneri ve eleştirileri dinleniyor. Rûspî ve porspîler çoğunluk tarafından belirlendikten sonra daha fazla çalışmayı esas alıyor.

Rûspîlerden Biradost Muhtar ve Kemalê Sor, geleneğin değerli yanını öne çıkaran bu demokratik tarzın, aslında bir çeşit kendilerini yönetmek ve sorunları ortaklaşa aşmak anlamına geldiğini söyledi.

Genel olarak kadının siyasal yaşamın dışında tutulduğu Güney Kürdistan'da özgün kadın çalışmalarına verilen önem ise dikkat çekiyor. Kürtlerin kültürünün bir parçası olan zomlarda  tarihine yaraşır kadın öncülüğünü geliştiren ve değer veren yaklaşımların kısa sürede gelişeceğine inanan Tevgera Azadî çalışanları yaptıkları özgün toplantı, ziyaret ve sohbetlerle de  hem kadınların bilinç düzeyini yükseltmeyi hem de toplum yaşamı ve sorunlarına duyarlılığın işareti olan porspî örgütlenmesinin gelişmesini de hedefliyor.

Tevgera Azad çalışanı Sozdar Biradost, zomlarda yapılan çalışmanın Kürdistan’ın en köklü geleneklerini açığa çıkaracağına inandıklarını söyledi. Biradost, kadınların da toplumsal yaşam ve yönetimde hak ettikleri yere ulaşacağını   vurguladı.