Temelli: İşimizi de belediyelerimizi de geri alacağız

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Tatvan’da düzenlenen halk buluşmasında yaptığı konuşmada “İşimizi de belediyelerimizi de geri alacağız” dedi.

HDP’nin seçim çalışmaları kapsamında Bitlis’in Tatvan ilçesinde halkla buluşan Temelli, her yerde hakikatin sesinin HDP olduğunun altını çizdi. Gasp edilen belediyelere dikkat çeken Temelli, “Bu kayyum zihniyeti birçok arkadaşımızın ekmeğini elinden aldı. Diz çöktük mü? Çökmedik. Onlar bu utançla yaşayacaklar. İşimizi de geri alacağız, belediyelerimizi de” şeklinde konuştu.

BARAJI YIKACAĞIZ

Barajı da yıkacaklarını vurgulayan Temelli şöyle konuştu:

“Bizim programımız Türkiye halklarının, emekçilerinin programıdır. Bu program demokrasinin önünü açacaktır. Hem de onurlu bir barışı var edecektir. Bunun için öncelikle Türkiye barışının ve demokrasisinin önündeki bu yüzde 10 barajını bir kez daha yıkacağız.”

YENİ ANAYASA YAPACAĞIZ

Temelli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim Cumhurbaşkanı adayımız diyor ki, “ben cumhurbaşkanı olursam yetkilerimi kullanmayacağım. Sarayı boşaltacağım. Çoğulcu bir sistemi var etmek için, kuvvetler ayrılığını, insan haklarından taviz vermez bir hukuk anlayışını var etmek için ve demokratik bir anayasa yapmak için herkesi davet edeceğim”. Bu anayasayı birlikte yapacağız. Sarayı boşaltmak için yapacağız. Yerel demokrasiyi güçlendirilmiş, parlamenter demokrasiyi güçlendireceğiz.

var olduğu sürece demokrasinin önü açılmaz. Bu ülkeye barış gelmez. Hep savaş politikalarıyla ayakta duruyor. İçeride savaş, dışarıda savaş. Kürde düşmanlık.

Savaş politikasını eleştiren Temelli, “Savaş politikası demek yoksulluk, işsizlik demek. Bu bölge en yüksek işsizlik oranlarına sahip” ifadelerini kullandı.

SİYASİ TUTSAKLAR ÖZGÜR OLACAK

AKP iktidarının yatırım diye halka 37 cezaevi daha yapacağına dikkat çeken Temelli, “Biz cezaevi yapmayacağız. Siyasi tutsaklar özgür kalacaklar. Onlar suçu olduğu için değil sevdaları olduğu için tutsaklar. Biz de o sevdadan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Göç sorunu ve çiftçinin yaşadığı sorunlara parmak basan Temelli, “Bu bölge en fazla göç veren Bölge. Bitlisliler bu bölgede yaşayamıyor çünkü iş yok, toprağını ekemiyor. Ekmeye biçmeye kalksa mazot, gübre parasına yetişemiyor. Çiftçinin derdine derman olacağına çiftçinin hak ettiği krediyi yandaş müteahhide veriyor. Ya da yandaş medya kuruluşu aldırıyor. Bu ancak bizim iktidarımızla değişir. Sizin iktidarınızla değişir” şeklinde konuştu.

İŞ, YATIRIM, SAĞLIĞA ERİŞİM VE TARIM

Temelli vaatlerini şöyle sıraladı: “Bunun için ekonomi programımıza ‘Hakça Dağıtım Programı’ dedik. Çiftçiye ucuz mazotu, hak ettiği desteği vereceğiz. Desteği iki katına çıkaracağız. İşsize iş olanağı tanıyacağız, Türkiye’nin her yerine ihtiyaç olan yatırımları yapacağız. Halk çiftlikleri kuracağız, çiftçi ürününü burada değerlendirecek, esnafa aktaracak. Halkımız ucuz sağlıklı gıdaya ulaşacak. Tarım gelişecek, Türkiye gelişecek. Bunun yolu buradan geçiyor. Müteahhitleri zenginleştirmekten geçmiyor.”

“Şu anda Tatvan esnafı, Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyen araçların parasını ödüyor” diyen Temelli, şöyle noktaladı: “Şimdi hastanede de aynısını yapıyor. Hasta olun diyor, değilsen de, Van Gölünü kirleterek seni hasta yapıyor. Doğayı kirletecek kansere terk edecek sonra diyecek ki al sana hasta. Ağaçları kesiyor, her şeye düşman. Doğal olan, iyi olan her şeye düşman. 40 bin ağaç kesmiş yazlık saray yapacakmış. 40 bin ağacın yeniden büyümesi 50 yıl. 2071 diyor bir de, 2071’e kadar iktidarda kalsa bu ülke çöle döner.”