Süleymaniye'de gazetecilere yönelik hak ihlalleri açıklandı

Gazetecilik Hakları Savunma Merkezi, hak ihlalleri raporunu Süleymaniye'de açıkladı. Buna göre; 6 gazeteci katledildi, 10 gazeteci gözaltına alındı, 206 gazeteci engellendi.

Gazetecilik Hakları Savunma Merkezi (Metro), gazetecilere yönelik saldırılara ilişkin hazırladığı raporu Süleymaniye’de bulunan Ramada Otel’de açıkladı.

Metro Yöneticisi Diyarî Hacî Mihemed, gazetecilere yönelik saldırı, öldürme olaylarında kanunlardaki cezaların yetersiz olduğunu, var olan kanunların değişmesi gerektiğini ve caydırıcı cezaların olması gerektiğini söyledi.

Her alanda gazetecilere yönelik saldırıların olduğunu söyleyen Mihemed, "Eylemlerde gazetecilere yönelik saldırılar oluyor. Yine basın kurumlarına dönük saldırılar yapılıyor. 2017 yılında gazetecilere yönelik saldırı, baskılar arttı" dedi.

BİLANÇO

Metro Üyesi Aşna Reûf ise ihlallere ilişkin raporu okudu ve şu bilgileri paylaştı:

"6 gazeteci katledildi. 10 gazeteci gözaltına alındı. 14 gazeteci sivil eylemleri takip ettiği sırada yaralandı. Savaşı takip sırasında 10 gazeteci yaralanırken, 206 gazeteci de engellendi. Diğer yandan 12 gazetecinin basın malzemeleri kırıldı, 25’inin de malzemelerine el konuldu. 33 gazeteci mahkeme kararı olmadan gözaltına alındı. Gazetecilere yönelik gerçekleşen 58 saldırı ve şiddet olayının yanı sıra 18 kez tehdit edilme durumu yaşandı. 2 kez gazetecilerin üzerine ateş açıldı. 8 basın ofisi yakıldı. 7 kez çeşitli yayınlar durduruldu. 5 elektronik saldırı yaşanırken, 3 basın ofisi kapatıldı.”

İKTİDARA TEPKİ

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Aram Şêx Mihemed, rakamların korkunç olduğunu ve kanunların ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koyduğunu, var olan kanunların da iktidar tarafından yerine getirilmediğini belirtti.

Süleymaniye Valisi Heval Ebûbekir de Irak’ta gazetecilerin en güvenli çalıştığı alanlardan birinin Süleymaniye olduğunu söyledi.