GÖRÜNTÜLÜ

Stockholm'deki Newroz kutlamasında AKP'yi sandığa gömme çağrıları

Stockholm'deki Newroz kutlamasında, İsveçli, Kürt, Asuri-Süryani parti ve örgütlerin temsilcileri, Kürt halkına yönelik soykırım operasyonları sürdüren, demokratik hak ve özgürlüklerin kırıntılarını ortadan kaldıran Erdoğan ve AKP Hükümeti'ni kınadı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasında konuşmalar yapan İsveçli, Kürt, Asuri-Süryani parti ve örgütlerin temsilcileri, Kürt halkına yönelik soykırım operasyonları sürdüren, demokratik hak ve özgürlüklerin kırıntılarını ortadan kaldıran Erdoğan ve AKP Hükümeti'ni kınadılar. Yapılacak referandumda tek parti rejimini ve faşizmi yasalaştıracak yeni anayasaya Hayır demeleri ve AKP'yi sandığa gömme çağrıları yaptılar.

Solnahallen'de yapılan Newroz kutlaması İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanları Ayşe Göktepe ve Hamit Biten'in Newroz'un Kürt halkı ve ezilenler için taşıdığı önemi ele alan bir konuşma yapmaları ve tüm katılımcıların Newroz Bayramını kutlamalarıyla başladı.

RİAZAT: PKK TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILSIN

Koma Hewal'ın söylediği Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylardan sonra İsveç Sol Parti adına bir konuşma yapan Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Erdoğan rejiminin kendisi gibi düşünmeyen herkese yönelik bir tasfiye başlattığını ve 6 milyonun iradesini temsil eden HDP'nin eşbaşkanları ve pek çok yöneticisini tutuklattırdığını hatırlattıktan sonra şunları kaydetti:

“HDP'ye yönelik tutuklamaları pek çok kez parlamento gündemine getirdik ve kınadık. HDP'lilerin duruşmalarına katılıyoruz ve katılmaya devam edeceğiz. Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Türkiye'deki gelişmelerden kaygı duyduğunu söylemekle yetinirken biz sadece kaygılanmıyor aynı zamanda pratikte tepkimizi gösteriyoruz. HDP'li yoldaşlarımıza asla ihanet etmeyeceğiz ve her zaman onlarla dayanışma içinde olacağız.”

PKK terör örgütleri listesinde yer aldığı için Türkiye'deki faşist rejimin Selahattin Demirtaş, HDP'li milletvekilleri ve DBP'li belediye yöneticilerini zindanlara atabildiğini söyleyen Riazat, “Biz PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep ediyoruz. Sol Parti bunun gerçekleşmesi için konuyu Avrupa Birliği'nin gündemine getirecek. Konuşmamı geçtiğimiz gün Şengal'de katledilen yoldaşları anarak bitiriyorum. Bunun bir daha asla tekrarlanmasını istemiyoruz” dedikten sonra konuşmasını “Biji PKK” ve “Biji HDP” diyerek sonlandırdı.

CEDERFELT: ÇATIŞMALAR DURDURULSUN, BARIŞ MÜZAKERELERİNE BAŞLANSIN

Moderat (Muhafazakar) Parti Milletvekili Margareta Cederfelt, Türkiye'nin on yıllardır Avrupa Birliği'ne üye olmak istediğine dikkat çektikten sonra bunun ancak Kürtlerin haklarının verilmesiyle ve ifade özgürlüğüyle saygı gösterilmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.

“HDP barışçıl ve halkın oylarıyla seçilmiş bir partidir. HDP yöneticilerinin tutuklanmalarını asla kabul edemeyiz. Bunu her platformda HDP milletvekilleri serbest bırakılana kadar gündeme getirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuşan Cederfelt, Türk devleti ve PKK'ye çatışmaları durdurma ve yeniden barış müzakerelerine başlamaları çağrısı yaptı.

SARIYILDIZ: ERDOĞAN VE AKP YARGILANMAKTAN KURTULMAK İÇİN YENİ ANAYASAYI GÜNDEME GETİRDİ

HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, geçmişte zalim Dehak'a karşı direnen Kawa'nın torunlarının günümüzde Kuzey Kürdistan, Rojava başta olmak üzere Kürdistan'ın dört bir yanında zalimlere başkaldırdıklarını, Mazlum Doğan'ın Amed zindanındaki direnişinin ve mücadeleci ruhunun tüm Kürdistan'ı aydınlattığını söyledikten sonra “Biz, bu ruhu 1990'larda Kürdistan dağlarında, daha sonra da Cizre'de, Şırnak'ta, Nusaybin'de Amed'de ve pek çok yerde gördük. Bizleri ayakta tutan onların direnişiydi” dedi.

AKP hükümeti ve Türk devletinin gençleri bodrumlarda diri diri yaktığını hatırlatan Sarıyıldız, Mehmet Tunç ve direnişçi gençlerin zalimler karşısında diz çökmediklerini söyledikten sonra “Bizde Erdoğan'ın faşizminin önünde asla diz çökmeyeceğiz. Belki ölebiliriz ama başımız dik öleceğiz. Bugün Kürdistan'ın dört parçasında yoldaşlarımız bu ruhla direnişi büyümektedir. Tüm halklar ve inançların değerlerini savunmak için savaşmaktalar” şeklinde konuştu.

Sarıyıldız, konuşmasında AKP'nin önerdiği yeni anayasa tasarısına da sert eleştiriler yöneltti. Erdoğan ve AKP'nin işledikleri insanlık suçlarındanı tıpkı Hitler, Saddam ve Miloseviç gibi yargılanacaklarını bildikleri için kendilerini korumak için yeni anayasayı gündeme getirdiklerini söyledikten sonra tüm seçmenlere tek adam rejimine ve faşizme dur demek için sandığa gitmeleri ve Hayır oyu vermeleri çağrısı yaptı.

Warşin Kadın Komünü'nün küçük çocuklardan oluşan folklor grubunun gösterisi katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

RHAWİ: ORTAK BİR GELECEK YARATIYORUZ

Süryani Ulusal Konseyi adına bir konuşma yapan Metin Rhawi, Kürt Halkının Newroz bayramını kutladıktan sonra Ortadoğu'da Kürtlerin Newroz, Süryanilerin Akitu bayramlarını katliamların ve trajedilerin yaşandığı koşullarda kutlamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Bethnahrin'de yaşayan halkların kendi geleceklerini kendilerinin belirlemeleri gerektiğini söyleyen Rhawi, “Biz Asuri-Süryani-Keldani halkı olarak her zaman diğer halklarla birlikte kardeşçe yaşamayı savunduk. Biz tarih boyunca Kürtlerle birlikte yaşadık. Seyfo soykırımı sırasında halkımızı savunan Kürtleri unutmadık. Şimdi onların torunlarıyla Kuzey Suriye Federasyonu'nda ortak bir gelecek yaratıyoruz” dedi.

MUSLİM: KDP İNSANLIK İÇİN SAVAŞANLARIN YANINDA YER ALMALI

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Demirci Kawa'nın Dehak'a ve Mazlum Doğan'ın Amed zindanlarında Türk devletine karşı başlattığı direnişin günümüzde Rojava'da Kürt, Arap ve Süryaniler tarafından DAİŞ barbarlığına karşı sürdürüldüğünü söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri'nin sadece Kürt Halkı için değil bölgede yaşayan tüm halk ve inançların özgürlüğü için, insanlık için savaştığına vurgu yapan Muslim, Rojava'da kurulan sistemde tüm halk ve inançların eşit bir şekilde temsil edildiğini, gerillaların aynı zamanda Hıristiyanlara ait kiliseleri korumak için savaştıklarını söyledi.

Muslim, KDP'nin Şengal'e yönelik saldırılarının Kürt halkına hiçbir şey kazandırmayacağını söyledikten sonra KDP'ye saldırılarına son verme ve insanlık için savaşan güçlerin yanında yer alması çağrısı yaptı.

Suriye Demokratik Güçleri'nin 50 bin kişilik bir orduyla Rakka operasyonunu sürdürdüğünü söyleyen Muslim, zaferin yakın olduğunu söyledikten sonra “Artık gurbette değil kendi ülkemizde Newroz'u kutlamak istiyoruz” dedi.

Nasir Rezazi, Ozan Diyar, Kewe ve Hesen Tercan'ın söyledikleri ürtçe türküler eşliğinde halaya duran Kürdistanlılar, zaman zaman “Biji Serok Apo”, “Şehit namırın” ve “Be Serok jiyan nabe” sloganlarını attılar.