Sosyalistler ve demokratik kitle örgütleri: Desteğimiz HDP'ye!

Sosyalist partiler ve demokratik kitle örgütleri , 24 Haziran’da HDP ve Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceklerini İstanbul'da yaptıkları basın toplantısıyla deklare etti.

Seçimlerde HDP ve Selahattin Demirtaş’ı destekleme kararı alan sosyalist partiler ve demokratik kitle örgütleri, Taksim Hill Oteli’nde basın toplantısı düzenledi. HDP Milletvekli Adayo Musa Piroğlu, HDK ve bileşenlerinin, SMF, TÖP, EMEP, Halkevleri, KÖZ, Bir Adım Daha İnisiyatifi, Kaldıraç, TİP, EHP, SYKP, Devrimci Parti, SODAP, Partizan, EHP ve çok sayıda parti, yapı ve aydın, yazarın katılımı ile gerçekleşen toplantıya, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de hazır bulundu. “Seninle değişir, bir oy Demirtaş’a, bir oy HDP’ye” pankartının asıldığı toplantı salonunda sosyalist partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri teker teker söz alarak neden HDP ve Selahattin Demirtaş’ı desteklediklerini anlattı.

Toplantının açılış konuşmasını HDK Yürütme Kurulu Üyesi Sedat Şenoğlu tarafından yapıldı. Toplantının açılış konuşmasında halkın en çok istediği şeyin özgürlük olduğunu dile getirdi. Çok zorlu bir süreçten geçildiği bugünlerde aynı zamanda büyük değişimin de arifesinde olduğunu belirten Şenoğlu, bu karanlıktan çıkışı ve umudu hep birlikte öreceklerini vurguladı.

KAYAOĞLU: HİTLERVARİ SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

Açılış konuşma ardından konuşan Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) MYK Üyesi Barış Kayaoğlu, “TC devleti, Erdoğan iktidarı kendini yeniden dizayn etmek ve sermaye ihtiyaçları doğrultusunda Hitlervari faşizmi tahakküm etmeye çalıştığı bir süreçten geçiyoruz” diyerek, HDP ve Demirtaş'ı destekleyeceklerini söyledi.

KOCA: BİRLİKTE KAZANACAĞIZ

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Perihan Koca da Türkiye toplumunun tarihsel eşikte olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. 24 Haziran'ın bir bitiş değil, yeni bir başlangıç olacağını vurgulayan Koca, 24 Haziran sonrasında mücadelenin daha da yoğunlaşacağına işaret etti.

Koca, “24 Haziran demokratik ülkenin koşullarını yaratabilmek için, HDP’nin baraj altında bırakılmaması, Demirtaş’ın rehin tutulduğu cezaevinden serbest bırakılması için halkların, demokrasinin programı olan demokratik cumhuriyet şiarıyla kampanyamızı gerçekleştireceğiz" dedi.

GÜNAY: HDP’Yİ DESTEKLEMEK DEMOKRASİYİ SAVUNAN HERKESİN GÖREVİ

Halkevleri Eş Başkanı Nuri Günay, bugün yaşanan ekonomik yıkımın sorumlusunun 16 yıldır iktidarda olan AKP olduğunu vurguladı. Yaşanan toplumsal çürümenin, savaşın ve daha bir dizi sorunun kaynağının ne olduğunu çok iyi bildiklerini ifade eden Günay, sorunun kaynağının asla çözüm noktası olamayacağını hatırlatarak, “Bu yüzden bu iktidar derhal bu ülkenin başından gitmelidir. Seçim sürecinde HDP’nin mecliste olmasının ne anlama geldiğini ülkede günlük hayatın içinde de insanlar konuşuyorlar. AKP iktidarının meclis çoğunluğu sağlamamasının en temel koşulu HDP’nin mecliste yer almasıdır" dedi.

DEMİR: TARİHİ FIRSAT

KÖZ Sözcüsü Şükrü Demir, seçimlerin sola tarihi fırsat sunduğuna dikkat çekerek, siyaset sahnesinde sol ittifakın önünün açıldığını vurguladı. Ağırlık merkezinde HDP’nin yer aldığı grupların bağımsız blok olarak seçimlere girmesini mümkün ve zorunlu kıldığını belirtti.

ÖZTÜRK: GÜZEL GÜNLER İÇİN OYLAR HDP VE DEMİRTAŞ’A

Bir Adım Daha İnisiyatifi Aktivisti Hakan Öztürk, "Halkın iradesi geçerli olacaksa o Meclis'te HDP’nin bulunması gerekir. HDP’nin olmadığı Meclis'te halkın etkisinden bahsetmek mümkün değil” diye konuştu.

Öztürk, "Güzel günler için HDP’ye Demirtaş’a oy verelim” çağrısında bulundu.

DİLMEÇ: EMEK, ÖZGÜRLÜK VE BARIŞ İÇİN...

Kaldıraç Sözcüsü Hakan Dilmeç, AKP’nin kendi çürümesini topluma yaymaya çalıştığını belirtti. Dilmeç, "Emek, özgürlük ve barış için Demirtaş ve HDP’yi destekleyeceğiz" dedi.

AYDIN: AKP'NİN GİDECEĞİNE DAİR UMUT VAR

TİP Parti Meclis Üyesi Gün Çağ Aydın, AKP'nin gideceğine dair yeşeren umudu gördüklerini ve bunun farkında olduklarını kaydetti. Bu farkındalığın sosyalist harekete farklı sorumluluk yüklediğini belirten Aydın, “TİP olarak halkların kardeşleşmesi toplumsal mücadelenin AKP saflarını geriletebilmesinde sorumluluk düştüğünün farkındaydık. Özellikle HDP’nin sadece matematiksel hesaplara dayandırılarak değil, siyasal gerekçelerle desteklenmesi gerekir" diye konuştu.

GÜRKAN: HDP BARAJI AŞMALI

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, "24 Haziran seçim sürecinde HDP’ye ve Demirtaş’a oy isteyeceğiz. Çünkü tek adam yönetimine giden yolun kesilmesi önemli. Cumhur ittifakının kazanması demek demokratik hak ve özgürlüklerin kırıntıların ortadan kaldırılması; tarihsel süreç içinde oluşturulan demokratik birikimlerin tasfiyesi anlamına gelecektir. Bunların önün kesilmesi, Türkiye‘nin demokratikleşmesi için HDP’nin barajı aşarak seçimden çıkması önemlidir" diye belirtti.

TEMELLİ: BU İKTİDARDAN BİRLİKTE KURTULACAĞIZ

Son olarak HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuştu. Temelli, "Bizim için çok güzel önemli bir toplantı. Bir aradayız. 24 Haziran’da bu iktidardan hep birlikte kurtulacağız" dedi.

Temelli, "Savaş politikalarına, yolsuzluk ekonomisine, emek sömürüsüne karşı yan yana mücadele etme zamanıdır. 8 Mart’ta kadınların yan yana geldiği gibi, Newroz’da, 1 Mayıs’ta yan yana geldiğimiz gibi, bu seçim sürecinde de mücadelede yan yanayız" diye kaydetti.

Temelli, şunları ifade etti:

"24 Haziran hepimiz için yeni bir başlangıç olacak. Şimdi yan yana gelmek yetmez, bu yolda birlikte yürüme, Türkiye’yi dönüştürme, vesayetçi sistemden kurtulma zamanı. Barajı yıktıktan sonra ülkede büyük bir dönüşümü birlikte gerçekleştireceğiz.

Parlamento seçimi olarak partimiz de tam da bu geçiş dönemine uygun bir arada mücadeleyi yükseltmek, bunu yükseltirken de 16 yıllık tahribatı kaldırabilecek programı önüne koyuyor. Demokrasi ve barışın önünde oluşturulan barajı yıkmak zorundayız bunun için."