Almanya, son güne kadar Türkiye'ye silah satmış!

Türk ordusu Efrîn’e yönelik saldırısı için hazırlık yaptığı 15 Ocak 2018 gününe kadar Almanya’nın Türkiye’ye silah ve askeri mühimmat satışına onay verdiği ortaya çıktı.

Türk ordusu Efrîn’e yönelik saldırısını 20 Ocak 2018 günü başlatmıştı. Saldırıdan yaklaşık bir hafta öncesine kadar Türk ordusu tanklarını Efrîn’e sınırına yerleştirerek top atışlarına başlamıştı. İşte o günlerde federal Alman hükümeti, Türkiye’ye silah ihracatı anlaşmalarına onay vermeye devam etti.

Sol Parti milletvekili Stefan Liebich’in soru önerisine yanıt veren federal ekonomi bakanlığı, Türkiye ile silah satışına en son 15 Ocak 2018 günü onay verildiğini bildirdi. Bakanlık 31 Temmuz 2016’dan bu tarihe kadar toplam 14 milyon Euro değerinden silah ve askeri teçhizatın Türkiye’ye satış anlaşmalarına yeşil ışık yakıldığını açıkladı.

Arka arkaya Erdoğan rejimin Alman vatandaşlarının rehin almasının ardından 20 Temmuz 2016’da Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Erdoğan rejimine yönelik bir dizi yaptırımın uygulanacağını açıklamıştı. Ancak öyle görünüyor ki Gabriel’in o dönem krize neden olan açıklamasına rağmen her iki ülkenin silah ticareti üzerinden yürüttüğü dostluk hiç bozulmadı.

EFRÎN ÖNCESİ BOMBA VE ASKERİ ARAÇ ALINMIŞ!

Son aylarda Türkiye’nin Almanya’dan aldığı silah ve askeri mühimmat içerisinde patlayıcı maddeler, bomba ve askeri araçlar dikkat çekiyor. Federal bakanlığın verdiği yeni bilgilere göre 15 Ocak’a kadar sadece 3,8 milyon Euro değerinde füze/bomba ve 3 milyon Euro değerinde askeri araç Türk ordusuna satıldı.

Türkiye ayrıca 1 milyon Euro değerinde de bomba, patlayıcı madde ve füze aldı. Federal bakanlığın Sol Parti vekili Liebich’e gönderdiği yanıtta dikkat çeken bilgilerden birisi de Ankara rejiminin Berlin’den çok sayıda tank motoru satın alması.

Alman Leopard II tanklarının Efrîn saldırısında kullanıldığına dair fotoğrafların basında yer almasının ardından 25 Ocak günü Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, yeni hükümet kurulana kadar Türkiye’ye daha önce satılan tankların modernizasyonu planına onay vermeyeceklerini ve Ankara ile silah ihracatının askıya alındığını söylemişti.

Fakat bu açıklamanın aksine Alman hükümetinin AKP’ye aracılar gönderdiği Ekim ayında bazı tanklar için anlaşmaya izin verdiği ortaya çıkmıştı. O dönem Türk ordusuna ait 120 adet M60 tipi tankın modernizasyonu için anlaşmaya varılmıştı. Almanya’nın savunmalarını güçlendirdiği bu tanklar şu an Efrîn’e yönelik kullanılıyor.

Önceki akşam devlet televizyon kanalı ARD’de yayınlanan “Monitor” programında ise Efrîn saldırısında Türk ordusunun baştan aşağı Alman yapımı askeri teçhizatlar ile donatıldığı belirtilişti. Buna göre Efrîn’e saldıran Türk askerleri ve çetelerinin elindeki tüfeklerin lisans hakkının Almanya’nın önde gelen silah üreticisi “Heckler & Koch” firmasına ait.

Ayrıca Türk ordusuna ait tankları Efrîn sınırına götüren askeri araçların da Alman otomotiv devi Mercedes tarafından üretildi. Yine Efrîn saldırısı için Türk askerlerini taşıyan araç da yine Mercedes’in ürettiği “Unimog” tipi araç.