Rusya sessizliğini bozdu: Şam Kürtlerle diyalog kurmalı

Türkiye’nin Efrîn’e yönelik saldırıları öncesi hava sahasını açan Rusya sessizliğini bozdu. Dışişleri Bakanı Lavrov, Şam hükümetinin Kürtlerle diyalog kurması gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile Moskova’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Efrîn’e ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lavrov, “Suriye hükümeti, ülke topraklarının tamamında egemenlik ilkesine göre hareket etmeli. Bu, Kürtler de dahil tüm etnik grupların ve mezheplerin temsilcileriyle diyalog kurulması gerektiği anlamına geliyor” dedi.

Efrin’de ortaya çıkan gelişmelere dikkat çeken Lavrov, “İstisnasız tüm dış aktörler, özellikle de Suriye’de varlık gösterenler, BM Güvenlik Konseyi’nde birçok kez onaylanan Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü ilkesi kapsamında Suriye hükümetiyle diyalog kurulması gerektiğini kabul etmeli. Kriz ancak diyalogla çözülebilir” şeklinde konuştu.

ANKARA’YA ŞAM’IN YOLUNU GÖSTERDİ

Lavrov bir gün önce Ankara’ya da Şam’ın yolunu göstermişti. Moskova'da Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Efrîn konusunda "Türkiye'nin güvenlik çıkarları, Şam'la doğrudan diyalog yoluyla tamamen korunabilir" demişti.

Rusya'nın Türkiye'nin Suriye'deki durumla ilgili kaygılarını ve Kürtlerin arzusunu anladığını savunan Lavrov, bu konuda spekülasyon yapılmaması gerektiğini ifade etmişti. Lavrov, "Türkiye'nin kaygılarını ve Kürtlerin arzusunu kabul ediyoruz” diyerek Efrîn’de yaşanan durumdan ABD’yi sorumlu tutmuştu.

Kürt güçleri Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarından hava sahasını açan ve askerlerini Efrîn’den çeken Rusya’yı sorumlu tutuyor.

Lavrov’un son açıklaması Suriye ordusuna bağlı Halk Savunma Birlikleri’nin Efrîn’e güç göndermesi ardından geldi.

KURD: ŞAM'LA İLERİDE KONUŞACAĞIMIZ BİR ÇOK KONU VAR

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi üyesi Bedran Çiya Kurd da ANF’ye verdiği mülakatta, Şam ile diyalogdan bahsetti. Kurd, Suriye ordusunun Efrîn sınırlarını korumak için kente gelmesini meşru ve olumlu bir adım olarak gördüklerini söyledi. Sundukları projenin Suriye’nin birliğini öngördüğünü ifade eden Kurd, şöyle konuştu: “Bizim demokratik özerklik ve Kuzey Suriye Federasyonu olarak geliştirdiğimiz proje Suriye'nin sınırları içerisinde ve Suriye'nin birliğini öngören bir projedir. Suriye'yi bölme ya da ondan bir parça koparma üzerine kurulmuş olan bir proje değildir.”

Kurd, “Şam'la ileride konuşacağımız birçok konu var. Onlar Şam'la konuşulacak, görüşülecek ve karar bağlanacak olan konulardır” diye ekledi.

RUSYA İLE TÜRKİYE ARASINDA ÇELİŞKİLER DOĞACAK

Ancak Suriye ordusuna bağlı bu güçlerin gelmesinin askeri bir anlaşma olduğunun altını çizen Kurd, “bunun siyasi ve idari bir yanı yoktur” diye vurguladı. Şimdiki önceliklerinin Türk işgaline karşı koymak olduğunu ifade eden Kurd, Rusya’nın tutumunu da değerlendirdi:

“Ama bizler Türk devletinin emellerinin Rusya'nın öngördüğü ahenkte olmayacağını düşünüyoruz. Çünkü Türk devleti Osmanlıcılık gibi bir akliyetle hareket ediyor. Türk devleti ile Rusya arasında çelişkiler doğacaktır.”

ABD’NİN AÇIKLAMASI GÜLÜNÇ

Kurd, ABD’nin Efrîn’de yaşananlardan haberlerinin olmadığı yönündeki açıklamasını ise “gülünç” olarak değerlendirdi. Kurd, “ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü dünkü açıklamasında Efrîn'de ne olduğundan habersiz olduklarını söylüyor. Gülünç bir durum. Her şeyden haberleri var. Bizler ABD ve koalisyonla Efrîn gündemine dair 10'a yakın toplantı yaptık. Ama bir sonuç alınmadı. Bu da eleştiri konusudur. Bu siyasetlerini gözden geçirmeliler” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD’nin Efrîn’de faaliyet göstermediğini, dolayısıyla orada yaşananlara dair bilgilerinin sınırlı olduğunu iddia etmişti.