'Referandum sonucunu tanımıyoruz'

Dün yapılan referandum sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Avrupa Hayır Platformu, “Hileyle açıklanan referandum sonucunu tanımıyoruz” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Avrupa’da Hayır Platformu, “YSK'nın referandum sonuçlarını açıkladığı şu anda halklarımıza açıklıyoruz ki; hırsızlığı alışkanlık haline getiren bu faşist iktidar hırsızlığını da bir yana koyarak referandumdan elde edilen sonucu tersyüz ederek adeta bir darbe eli çabukluğuna bağlamaktadır. İktidar henüz YSK referandum sonucunu açıklamadan balkon konuşmaları yaparak tüm memur kurumları baskı altına almıştır. Sonucunda da muz cumhuriyeti edasıyla, YSK açıklamasını, yani yaptıkları türlü ihlalleri ve hırsızlıkları ‘daha önceki kararlardan farkı yoktur yaptıklarımızın’ diyerek açıklayabilmiştir” dedi.

İktidarın yüzde 60 evet beklentisi ile girdiği oylamadan türlü hilelerle yüzde 51.63’yı açıkladığı da vurgulanan Avrupa’da Hayır Platformu açıklamasında şunlar belirtildi: “Tüm büyük şehirlerde Hayır'lar kazanmıştır. Faşist RTE iktidarı meşruiyetini büyük oranda kaybetmiştir. Muhalefet Gezi ruhunu tekrar canlandıracak bir cesaret elde etmiştir. Kürdistan’da, Batı Anadolu ve Marmara'da neredeyse tüm şehirler %60'ları geçen Hayır'la gücünü değişimden yana koymuştur.

Bu referandum propaganda süreci itibarıyla da kabul edilemez. OHAL koşullarında yapılıyor oluşu, devletin imkanlarının Evet'ten yana seferber edildiği, tüm muhalefete baskı uygulanırken neredeyse tüm resmi ve özel kanalların evet'e çalıştığı süreçten geçildi. Hayır'ların renk farklılığı, coşkusu, dinamikliği bir çoğumuza heyecan verdi. Tüm baskı, şiddet ve tutuklamalara rağmen Hayır kampanyaları başarıyla sürdürüldü. Sonuç itibariyle HAYIR KAZANMIŞTIR. Bizim iktidardan herhangi bir talebimiz yoktur. Hangi sahtekarlıklara başvurulduğunu listeler halinde açıklayacağız. Demokratik kamuoyuna ayıplarının cevabını kendileri vermek zorundadırlar. Tüm sivil toplum örgütlerini ve kamuoyunu bu referandumun sonucunu tanımamaya, sorgulamaya çağırıyoruz.

Bir kez daha yineliyoruz; referandum sonuçları şaibelidir, kabul edilemez! Kazanan demokrasi güçleri olmuştur. Faşizm bloku kaybetmiştir.”