Macron çalışan haklarını gasp eden kararnameleri imzaladı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, halkın önemli bir kesiminin itirazlarına rağmen çalışan haklarını gasp edecek olan kararnameleri imzaladı.

İş dünyasından gelen Çalışma Bakanı Muriel Pénicaud tarafından hazırlanan ve çalışan haklarını işverenler lehine azaltan 160 sayfalık kararnameler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından bugün imzalandı. Bakanlar Kurulu sonrasında yapılan imza töreniyle, Çalışma Yasası’nda bir dizi reformun önü açılmış oldu.

12 Eylül’de ve yine dün ülke genelinde yüzbinlerce çalışanın protesto ettiği kararnamelerle, birçok hak işverenler lehine değişiyor.

BİRÇOK HAK TÖRPÜLENİYOR

Kararnamelere göre, işverenlerin işten çıkarmalar halinde ödeyecekleri tazminatlar 30 yıl aynı işte çalışan bir kişi için maksimum 30 ay maaştan 20 ay maaşa indiriliyor. İş Mahkemesi’ne gidecek haksız işten çıkarma davalarında, en az 2 yıl aynı şirkette bulunan çalışana işveren tarafından 6 ay yerine en fazla 3 ay maaş tazminat ödemesi cezası verilecek. Buna karşın ‘yasalara uygun bir şekilde’ yapılacak işten çıkarma durumunda çalışanlara ödenecek tazminatlar küçük bir miktar arttırılacak. Süresiz sözleşmeli bir çalışana çalıştığı her yıl için aylık maaşının 5’te biri yerine 4’te biri kadar tazminat ödenecek.

Kararnamelerle 50 çalışandan az istihdama sahip şirketlerde bile işveren ile çalışanlar arasında toplu müzakere yapılabilecek. Bugüne kadar bu tür şirketlerde sendikalaşma oranı yüzde 4 civarında idi. 20 ila 50 arasında çalışanı olan şirketlerde de seçilmiş bir çalışan aracılığıyla müzakere yapılabilecek.

İşten çıkarmalar durumunda itirazların en geç 1 yıl içerisinde yapılması zorunluluğu getiriliyor. Günümüzde ise mali nedenlerden işten çıkarmalarda itiraz süresi 1 yıl, diğer nedenlerle işten çıkarmalarda ise 2 yıl idi. Çalışanlara ödenecek primlerin de müzakere edilmesini öngören kararnamelere göre, ayrıca inşaat sektöründeki iş kontratlarının süreleri de farklı olabilecek. Yine büyük şirketlerde varılacak uzlaşmaların geçerli olabilmesi için çalışanların en az yüzde 50’sini temsil eden sendika veya birliklerce onaylanması gerekecek. Bu oran halen yüzde 30.

DİĞER SOSYAL HAKLARDA DA KESİNTİLER SÖZ KONUSU

Macron’un imzaladığı kararnameler dışındaa diğer birçok alanda da hak gaspına gidilecek. Memur maaş göstergelerinin dondurulması, üniversitelere öğrenci alımlarında ‘daha seçici’ olunması, işsizlerin işe alımında devlet tarafından verilen teşviklerin kaldırılması, işsizlik yardımlarının sürelerinin kısaltılması ve dar gelirlilere verilen kira yardımlarının aylık en az 5 euro düşürülmesi gibi konular da önümüzdeki dönemde gündemde olacak.

ALMANYA’YI ÖRNEK ALIYOR

Bir önceki dönemde iktidarda olan Sosyalist Parti (PS)’li François Hollande tarafından 2014’de Ekonomi Bakanı olarak atanan Macron, finans kuruluşlarındaki geçmişiyle biliniyordu. Cumhurbaşkanı seçilir seçilmez sağcı LR’den transfer ettiği Edouard Philippe’i başbakan olarak atayan Macron, yüzde 10 civarındaki işsizliği düşürmek için 2000’li yıllarda birçok hak gaspına yol açan Agenda 2010’un uygulandığı Almanya’yı örnek alacağını ilan etmişti.