Kobanê Günü kutlandı, 2 Kasım eylemlerine çağrı yapıldı

Siyasi parti ve kurumlar, Dünya Kobanê Günü'nü kutladı. KONGRA-GEL, "2 Kasım günü hiç kimse evinde kalmamalı. Bütün ailemiz ve çevremiz ile yürüyüş ve mitinglere güçlü katılalım" çağrısında bulundu.

KONGRA-GEL Eşbaşkanlık Divanı tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, "Soykırımcı faşist Türk devleti Rojava’da Kürt halkının diğer halklar ile birlikte büyük bedeller ödeyerek yarattıkları kazanımlarını yok etmek istiyor. 9 Ekim tarihinden beri Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarının karşısında, Kuzey-Doğu Suriye halkları ve QSD güçleri de kahramanca direniyorlar" denildi.

Ermeni-Rum-Asuri/Süryani halklarına yönelik soykırım yapan Türk devletinin, şimdi de Kürt halkını aynı akıbete uğratmak istediğine dikkat çekilen açıklamada, "Faşist Erdoğan saldırıların devam edeceğini, en kısa zamanda Kobanê’ye de gireceklerini söylüyor. Türk devlet faşizmi Lozan anlaşmasının 100. yıl dönümünü karşılamaya hazırlanırken, Ortadoğu’da Kürt halkının tüm kazanımlarını ortadan kaldırarak Lozan’ı yeniden güncellemek istiyor. Bunun için Kürdistan’ın tüm parçalarında Kürt halkının büyük bedeller ödeyerek elde ettiği kazanımlarını yok etme temelinde topyekûn bir savaş yürütüyor" diye belirtildi.

Rojava halkının mücadelesinin, tüm insanlık için vicdani ve ahlaki bir mesele haline geldiğine vurgu yapılan açıklamada, "Rojava’daki işgal ve katliamların durdurulması, Türk devlet faşizminin yenilmesi, tüm insanlık için büyük kazanımdır" diye belirtildi.

'2 KASIM'DA HERKES SOKAKTA OLMALI'

KONGRA-GEL, 'Küresel Rojava Direniş Günü' çağrısı yaparak, şunları kaydetti:

"2 Kasım günü hiç kimse evinde kalmamalı. Bütün ailemiz ve çevremiz ile yürüyüş ve mitinglere güçlü katılalım. Hep birlikte direnerek Türk devlet faşizmine karşı Rojava halklarının varlık mücadelesini yükseltelim."

DTK: AKP-MHP HAZMEDEMEDİ!


Demokratik Toplum Kongresi, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.


Açıklamada, "DAİŞ çeteleri, çağımızın Stalingrad’ı olan Kobanê direnişi  karşısında ilk yenilgisini alarak çözülme ve gerileme sürecine girmiş oldu. Kobanê Direnişi, DAİŞ’in zulmüne ve insanlık için oluşturduğu tehlikelere karşı verilen ve tüm insanlığın vicdanını, ahlakını  ve varlığını koruyan; tarihselliği olan bir direniş ve stratejik bir zaferdi" denildi.


Açıklamada, DAİŞ'in yenilgisini sindiremeyen güçlerin, AKP-MHP'nin Kürt halkına saldırdığına dikkat çekildi.


DTK, "Dört parça Kürdistan’ın bütün siyasi partileri, sivil toplum örgütleri, yurtseverleri, ilericileri ve aydınları, ulusal birlik ruhu ile ayağa kalkmalı, Rojava halkı ile en güçlü dayanışmayı ortaya koymalıdırlar. Gün, ulusal birliği inşa etme günüdür" dedi.


HDP: KARANLIĞA KARŞI AYDINLIĞIN SEMBOLÜ


HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Kobanê Günü mesajlarında, "Kobanê sadece bir kent değildir. Kürt halkının özgürlük sevdasının ve insanlığın karanlığa karşı aydınlığının sembolüdür. Kobanê, 21’inci yüzyılda insanlığa adanmış onurlu yaşamın mekânıdır. Kobanê, Türkiye'de ve Orta Doğu'da halkların barış içinde birlikte yaşama umudunun ete kemiğe bürünmüş hali olan Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokratik sistemin tohumunun atıldığı yerdir" dedi.


Açıklamada, direniş selamlanırken, "Bugün  Kuzey-Doğu Suriye’de başlatılan işgal girişimi, Kobanê halkı ve dostları için 1 Kasım gününün Dünya Kobanê Günü ilan edilmesinin önemini bizlere bir kez daha göstermiştir" denildi.


AvEG-KON: 2 KASIM'DA AYAĞA KALKALIM!


Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-KON), Kobanê zaferinin Rojava Devrimi'nin inşasında mihenk taşı olduğuna dikkat çekti.


Rojava halklarının, alternatif bir yaşamın mümkün olabileceğini gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada, "2 Kasım'da Fransa’dan Almanya’ya, Avusturya’dan Kanada’ya, İsveç’ten Avustralya’ya, halklarımız bir daha Rojava halklarının, direnişçilerinin yanında olduğunu haykıracak. Bir daha emperyalist savaşlara, işgallere ve barbarlığa hayır diyecektir. 2 Kasım günü, bombalarla, kimyasal silahlarla Kürt halkına yönelik katliama girişerek savaş suçu işleyen faşist Türk devletinin yargılanması için ayağa kalkalım" denildi.


FEDA: KÖTÜLÜĞÜN YENİLEBİLECEĞİNİ GÖRDÜK


Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Kobanê Günü'nü kutlayarak, şehit düşenleri andı.


Açıklamada, bugün de AKP-MHP faşizmine karşı direnişin sürdüğü vurgulanarak, "Kobanê, hepimize dünyanın iyi insanları birleştiğinde kötülüğün nasıl yenileceğini gösterdi ve gösterecektir" mesajı verildi.
Onur Direnişi'nin selamlandığı açıklamada, "Herkesi 2 Kasım Dünya Kobanê Günü'nde mazlumların ortak sesini büyütmeye çağırıyoruz" denildi.